Επιβεβαίωσε το προφανές η Τουρκία-Αποσύρει μέχρι νεοτέρας το Oruc Reis

Την προσωρινή αναβολή των ερευνών του Ορούτς Ρείς ανακοίνωσε κι επίσημα ο εκπρόσωπος της Τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.
 
«Στην τελευταία μας Navtex η Ελλάδα αντέδρασε με υπερβολικό τρόπο και η περιοχή των ερευνών του Ορούτς Ρείς σχεδιάστηκε 180 χιλιόμετρα από το Καστελλόριζο. Ο πρόεδρος μας δήλωσε πως αφού θα γίνουν συνομιλίες περιμένουμε ( σ.σ. για το Ορούτς Ρείς)για ένα χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Καλίν στην συνέντευξη του στο CNN Turk.
 
O Kαλίν δήλωσε πως ο γερμανικός Τύπος ήταν υπερβολικός πως η Ελλάδα και η Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου «όμως υπήρξε η δημιουργική συμβολή της κυρίας Μέρκελ», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε χωρίς προϋποθέσεις και όρους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πού το πάει το Oruc Reis... Βήμα αποκλιμάκωσης ή προετοιμασία για έρευνες;

Υπενθυμίζεται ότι από το περασμένο Σάββατο Ελλάδα και Τουρκία, προχώρησαν στην αμοιβαία υποχώρηση, αποσύροντας κάποια από τα πολεμικά πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή του νότιου Αιγαίου και στον κόλπο της Αττάλειας, αντίστοιχα, ως ένδειξη καλής θελήσεως, μετά τις τηλεφωνικές επαφές της Άγκελα Μέρκελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.
 
Ωστόσο, ακόμα και χθες τουρκικά κρατικά μέσα, ισχυρίζονταν πως το Oruc Reis είναι έτοιμο να αποπλεύσει από τον κόλπο της Αττάλειας και να μεταβεί στο σημείο που δεσμεύθηκε με Navtex από την Άγκυρα, για διεξαγωγή ερευνών, νότια του Καστελορίζου και δυτικά της Πάφου.
 
Βέβαια αντί να συμβεί αυτό, λίγο μετά τις 12 χθες το βράδυ, το Oruc Reis έλαβε οδηγία για να μπει στο λιμάνι της Αττάλειας από το αγκυροβόλιο όπου βρισκόταν. Την ίδια πορεία ακολούθησαν και τα άλλα δύο βοηθητικά σκάφη που το συνόδευαν.
  
Για να υπάρξει όμως η σχετική κίνηση από την Τουρκία, είναι ξεκάθαρο πως ο Ταγίπ Ερντογάν έλαβε κάποιες διαβεβαιώσεις που τον ικανοποίησαν και τον έπεισαν για να δώσει χρόνο στον διάλογο, τον οποίο πάντως, η Ελλάδα δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση.
 
«Θετική ενέργεια η ανακοίνωση αναβολής των ερευνών του Oruc Reis»
Σε μία πρώτη αντίδραση, η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε θετική ενέργεια την ανακοίνωση για αναβολή των ερευνών του τουρκικού Oruc Reis.
 
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας είναι θετική καθώς δείχνει ότι αποσύρεται μία παράνομη NAVTEX και υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί τον διάλογο προκειμένου να συζητηθεί το ένα και μοναδικό ανοιχτό ζήτημα που αφορά την υφαλοκρηπίδα. «Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί και είχαν γίνει διερευνητικές επαφές που διεκόπησαν το 2016 με ευθύνη της Τουρκίας», τόνισε.
 
Αναφορικά με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας – Γερμανίας που έγινε στο Βερολίνο, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνεται υπό το καθεστώς απειλών και υπογράμμισε ότι το πλαίσιο των συζητήσεων που μπορεί να υπάρξει είναι από τις διερευνητικές επαφές όταν διεκόπησαν.
 
Παράλληλα, επιβεβαιώνεται από την ελληνική πλευρά η αποκλιμάκωση στο Αιγαίο, μετά τις ανακοινώσεις της τουρκικής προεδρίας για αναβολή των ερευνών του Oruc Reis.
 
Πηγές του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού σημειώνουν ότι μετά την απόσυρση των τουρκικών πλοίων, σήμερα ξεκινά η απόσυρση ορισμένων μονάδων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από την περιοχή, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι ορισμένα πλοία θα παραμείνουν σε εγρήγορση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία