Ανησυχία και μορατόριουμ δηλώσεων μετά το πέρας του συμβουλίου των Αρχηγών

Ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών κατά τη διάρκεια του οποίου ο Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τις ηγεσίες των κομμάτων για τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα των επαφών τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
 
Μετά το πέρας του Συμβουλίου, μόλις τρεις αρχηγοί, ο Άντρος Κυπριανού, ο Νικόλας Παπαδόπουλος και ο Μαρίνος Σιζόπουλος προέβησαν σε δηλώσεις, στη διάρκεια των οποίων εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων σε σχέση με όσα τεκταίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ και την ανατολική Μεσόγειο.
 
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα, υπήρξε ένα μπαράζ διαβουλεύσεων με την ηγεσία της Ε.Ε., στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος είπε ότι «συνήλθε σήμερα σε συνεδρία το Συμβούλιο Αρχηγών. Η συνεδρία διεξήχθη μέσα σε ένα άριστο κλίμα.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε λεπτομερώς τους πολιτικούς αρχηγούς για διάφορα θέματα. Πιο ειδικά ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Η συνάντηση είχε γίνει στα πλαίσια των τακτικών επαφών που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο πριν τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
 
Ενημέρωσε, επίσης, για τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση για τα θέματα που συζητήθηκαν.
 
Επίσης, ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας κα Άγκελα Μέρκελ. Όπως είναι γνωστό, η Γερμανία είναι η προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ για το εξάμηνο αυτό.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα αποτελέσματα. Αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα και για τα αποτελέσματα από την έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης.
 
‘Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ποσό ύψους περίπου 2,7 δις, ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα δανειοδότησης ύψους περίπου 1,5 δις.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην Παρέμβαση που έκανε προ ημερησίας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Παρέμβαση που έγινε και από τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, με αναφορά στην τουρκική επεκτατική πολιτική, την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, και, γενικότερα, την παραβατικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την επέμβαση της σε τρίτες χώρες. Αναφορά έγινε από τους δύο ηγέτες και για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.  
 
Στη συνέχεια, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του στο Παρίσι και τις συζητήσεις που διεξήχθησαν με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών και έγινε μια συνολική αξιολόγηση της κατάστασης, όπως αυτή εξελίσσεται σήμερα».
 
Ερωτηθείς, ο κ. Κούσιος είπε ότι «έχει γίνει πλήρης ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα όσα έχουν συζητηθεί με τον Πρόεδρο Μακρόν».
 
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού που είναι ο βασικός μας στόχος έχει ξεκάθαρα δηλωθεί και επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι, θα πρέπει να γίνει μέσω διαπραγμάτευσης και δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο τη στρατικοποίηση της Κύπρου». 
 
O Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις, σε ανάρτηση του στο twitter σημειώνει, πως οι μέρες επιτάσσουν σύνεση και σωφροσύνη και ένα αρραγές και ενωμένο εσωτερικό μέτωπο. «Όπλα της Κύπρου», συνέχισε, «είναι το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει η χώρα μας να εξαντλήσει τα ερείσματα που διαθέτει, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και διεθνές επίπεδο».

 
Ανήσυχος ο Άντρος Κυπριανού
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σημείωσε ότι τον ανησυχεί ιδιαίτερα η τουρκική κλιμάκωση στην περιοχή. «Ανησυχούμε την ίδια στιγμή γιατί είναι προφανές ότι οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων μας απομακρύνουν από τους στόχους που έχουμε καθορίσει ως ΚΔ. Και οι στόχοι που έχουν καθοριστεί είναι η επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ενώ ταυτόχρονα μας απομακρύνουν από τον στόχο για εκμετάλλευση των φυσικών μας πόρων, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
 
«Η ανησυχία μας είναι μεγάλη», συνέχισε ο Άντρος Κυπριανού. «Ως ΑΚΕΛ θα μελετήσουμε την κατάσταση στη βάση της ενημέρωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα επιχειρήσουμε να κάνουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το πως θα πρέπει να γίνουν χειρισμού τα ζητήματα από εδώ και πέρα. Ξεκαθαρίζω ότι ο Πρόεδρος παίρνει τις αποφάσεις. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν επιθυμούμε την στρατικοποίηση της κατάστασης».
 
Σε ερώτηση για το αν υπήρξε ενημέρωση από τον Πρόεδρο για οποιαδήποτε πρόταση, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση. 
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, κάλεσε όλα τα κόμματα σε ενότητα. «Οφείλουμε με νέα στρατηγική να φέρουμε οικονομικό και πολιτικό κόστος στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της. Τούτη την ώρα προέχει η συλλογικότητα, η ενότητα και η συστράτευση όλων των δυνάμεων για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας», υπέδειξε. 
 
«Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πολύ φοβούμαι ότι αν η Τουρκία δεν αντιληφθεί πως θα έχει συνέπειες, θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή», πρόσθεσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. 
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σημείωσε πως η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας δεν μπορεί να καμφθεί μέσα από ευσεβοποθησμούς. «Αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδος και της Κύπρου. Και η αποτρεπτική ισχύς μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ενός κοινού γεωστρατηγικού προγράμματος της Ελλάδας και της Κύπρου».
 
«Θα πρέπει και σε στρατιωτικό επίπεδο να υπάρχει μια ισχυρή αποτρεπτική ισχύς Ελλάδος και Κύπρου. Αυτό μπορεί να αναβαθμιστεί μέσα από την επιχειρησιακή αναβάθμιση Ελλάδας και Κύπρου, την ενεργοποίηση του ΕΑΧ, την αξιοποίηση χωρών όπως της Γαλλίας που τα συμφέροντα τους ταυτίζονται με τα δικά μας», πρόσθεσε. 
 
Και συνέχισε: «Η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει νέες συνθήκες και προσπαθεί να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις της Ελλάδας ή την έναρξη ενός διαλόγου από τον οποίο δεν θα μπορεί να δώσει τίποτε η Τουρκία, αλλά μόνο να πάρει». 
 
Είναι η ώρα, είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, «προσωπικότητες, κόμματα και οργανώσεις με ταυτόσημους ή παραπλήσιους στόχους στα θέματα της πολιτικής του Κυπριακού θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις και να ισχυροποιήσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση». 
 
Από πλευράς της Κυβέρνησης εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Κυριάκος Κούρος.

Παρών στην συνεδρία ήταν και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης. 

Εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, ο τέως Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριος Καρογιάν.

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις