Ο δρόμος του ΔΗΣΥ για τις βουλευτικές, το μομέντουμ και τα απευκταία σενάρια

Στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού και υπό το πρίσμα της αβεβαιότητας που εξακολουθεί να υφίσταται όσον αφορά την επόμενη μέρα και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν αρχίσει να προβαίνουν στους σχεδιασμούς τους για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου χρόνου και να καθορίζουν τους στόχους και τη γραμμή πλεύσης που θα ακολουθήσουν για να τους υλοποιήσουν.
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι μικροί της Βουλής, το βουνό του 2016 και ο Γολγοθάς του 2021
 
Για τον ΔΗΣΥ, ως η πρώτη σε εκλογική δύναμη παράταξη εδώ και πολλά χρόνια, ο στόχος για τις βουλευτικές εκλογές του 2021 δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τη διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας και την περαιτέρω αύξηση των ποσοστών του, με τρόπο πειστικό και ικανό να επαναβεβαιώσει την κυριαρχία του στον κομματικό χάρτη του τόπου. Μια ξεκάθαρη νίκη του ΔΗΣΥ στις βουλευτικές, θα ήταν νίκη πολλαπλών μηνυμάτων, αφού από την μια θα καθιστούσε σαφές πως η απήχηση των πολιτικών του ανάμεσα στην κοινωνία δεν έχει πληγεί από την φθορά της εξουσίας που ως συνήθως συμβαίνει με κάθε κυβερνών κόμμα, ενώ ταυτόχρονα, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μεταφραζόταν σε μήνυμα επικρότησης και επιδοκιμασίας της ίδιας της Κυβέρνησης. Κάτι που δεδομένων και των προεδρικών εκλογών του 2023, θα ήταν εκ των πραγμάτων, επίσης μήνυμα εξέχουσας σημασίας...
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι προεδρικές, η πρόωρη σεναριολογία και τα συναρπαστικά επεισόδια 
 
Το πρώτιστο ζητούμενο
Μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις την τελευταία δεκαετία, είτε βουλευτικές είτε και Ευρωεκλογές, δίνουν στον ΔΗΣΥ τον τίτλο του πρώτου κόμματος, γεγονός που τόσο σημειολογικά όσο και ουσιαστικά, έχει τη δική του πολιτική αξία. Ωστόσο, από τις βουλευτικές εκλογές του 2011 και εντεύθεν, όταν είδε τα ποσοστά του να εκτοξεύονται σχεδόν στο 35%, οι επιδόσεις του κόμματος από απόψεως ποσοστών και ψηφοφόρων σε πραγματικούς αριθμούς, ακολουθούν πτωτική πορεία.  Για παράδειγμα, στις βουλευτικές του 2016 ο Συναγερμός απώλεσε περίπου 30 000 ψηφοφόρους συγκριτικά με το 2011, ενώ στις περσινές Ευρωεκλογές, το ποσοστό που εξασφάλισε μόλις που ξεπέρασε το 29%.   
 
Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ζητούμενο για τον ΔΗΣΥ δεν αποτελεί απλώς και μόνο η διατήρησή του ως πρώτο κόμμα, αλλά πολύ περισσότερο η ανακοπή της πτωτικής πορείας και η επάνοδός του στις υψηλές πτήσεις του παρελθόντος. Κλειδί στην προσπάθειά του ακριβώς να επιστρέψει στις υψηλές πτήσεις, αναμένεται να αποτελέσει ο βαθμός στον οποίο ο ΔΗΣΥ θα καταφέρει να επαναπατρίσει παραδοσιακούς ψηφοφόρους του, που στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές μετακινήθηκαν σε άλλους κομματικούς χώρους και κυρίως σε Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ, αλλά και να στείλει στην κάλπη τους ψηφοφόρους του εκείνους, που το 2016 επέλεξαν να απέχουν. Όπως βεβαίως, και να διατηρήσει στη δεξαμενή των ψήφων του, όσους τότε τον ψήφισαν.
 
Το ερώτημα και οι προοπτικές
Το κρίσιμο ερώτημα, φυσικά, έγκειται στο κατά πόσο ο ΔΗΣΥ μπορεί και είναι σε θέση να υλοποιήσει στο έπακρο τους εκλογικούς του στόχους. Συναφώς, σε αντίθεση με ό,τι θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως ίσχυε πριν από μερικούς μήνες, οι οιωνοί για το κόμμα στην παρούσα χρονική συγκυρία προδιαγράφονται ενόψει βουλευτικών εκλογών, πιο θετικοί απ’ ότι ίσως και οι πιο αισιόδοξοι στην Πινδάρου θα προσδοκούσαν…   
 
Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως στην περίπτωση του ΔΗΣΥ, μιλώντας με όρους πολιτικούς, βρήκε την αποτύπωσή του το αξίωμα πως κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες, αφού η πανδημία που βιώσαμε τους τελευταίους μήνες, όσο παράδοξο και αν ακούγεται, ήρθε να ανατρέψει-τουλάχιστον κατά την παρούσα φάση- το αρνητικό κλίμα που μεταξύ των πολιτών φαινόταν να υπάρχει το προηγούμενο διάστημα, τόσο για το ίδιο το κόμμα όσο και για την Κυβέρνηση.    
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι κινήσεις ματ, το αυτογκόλ που απέφυγε και η παρακαταθήκη… τριετίας
 
Η κινούμενη άμμος
Η κατά γενική παραδοχή σχεδόν αψεγάδιαστη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού ανέβασε εκ νέου σε υψηλά επίπεδα τις… μετοχές της Κυβέρνησης στις συνειδήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, επιτρέποντας στο κυβερνών κόμμα να καρπωθεί στον βαθμό που του αναλογεί τις θετικές προεκτάσεις της εξέλιξης αυτής και δίνοντάς του το δικαίωμα να ελπίζει πως θα καταφέρει να μετουσιώσει το σημερινό μομέντουμ του Νίκου Αναστασιάδη και του κυβερνητικού του σχήματος γενικότερα, σε μια δική του εκλογική επιτυχία σε περίπου ένα χρόνο.  
 
Ωστόσο, θα ήταν τουλάχιστο αφελές να πιστεύει κανείς πως το παρόν πολιτικό σκηνικό και οι ισορροπίες που φαίνεται να το διέπουν, αποτελούν αδιαπραγμάτευτη εγγύηση για τον ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά την προοπτική να ριχθεί στην κούρσα των βουλευτικών εκλογών, όταν αυτή αρχίσει για τα καλά, από θέση ισχύος. Στην κινούμενη άμμο των παραγόντων που διαμορφώνουν και καθορίζουν τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού άλλωστε, δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς απεριόριστη διορατικότητα για να αντιληφθεί πως οι εξελίξεις δύνανται τους επόμενους μήνες να είναι τέτοιες, που να ανατρέπουν τα ισχύοντα δεδομένα και να ανακατεύουν ξανά τη τράπουλα των διαφαινόμενων αυτή τη στιγμή συσχετισμένων δυνάμεων.
 
Οι απρόβλεπτοι παράγοντες
Πολύ περισσότερο σε μια ρευστή περίοδο όπως είναι αυτή που διανύουμε, κατά την οποία κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το μέγεθος της νέας οικονομικής κρίσης που μας ήρθε ως παράπλευρη απώλεια από τον κορωνοϊό, το πώς αυτή θα εξελιχθεί και σε ποιο βαθμό η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ θα μπορέσει απ’ εδώ και πέρα να την αντιμετωπίσει. Αν δηλαδή, θα καταφέρει να το κάνει εξίσου αποτελεσματικά όπως έπραξε μέχρι σήμερα, και με τρόπο που απορροφώντας κατά το δυνατό περισσότερο τους κραδασμούς της, να μην αφήσει το σύννεφο της ύφεσης να πλήξει, ή καλύτερα να πνίξει, μισθωτούς, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
 
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως μια πιθανή επιδείνωση της οικονομικής κρίσης τους μήνες που έρχονται, θα αποτελεί για τον ΔΗΣΥ ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να του τύχει στον δρόμο του προς τις βουλευτικές εκλογές, αφού ως κυβερνώσα παράταξη θα είναι αυτή που μαζί με την Κυβέρνηση θα τεθεί στο στόχαστρο, όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και μεγάλης μερίδας της κοινωνίας. Απευκταίο σενάριο, όχι μόνο για Προεδρικό και Πινδάρου αλλά φυσικά για όλους, είναι αναντίλεκτα και αυτό μιας ενδεχόμενης δυναμικής επιστροφής του κορωνοϊού.
 
Κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό να φέρει τα πάνω-κάτω και να βάλει μπουρλότο, όχι μόνο σε όλα όσα άπτονται των υγειονομικών και οικονομικών προεκτάσεων της πανδημίας, όπως αυτή μας συστήθηκε και γνωρίσαμε για τα καλά τους τελευταίους μήνες, αλλά και σε όλες τις πτυχές της πολιτικής σκηνής της χώρας. Με την αντιπολίτευση να σπεύδει φυσιολογικά να αξιοποιήσει κάθε πιθανό λάθος ή αδυναμία ενδεχομένως παρουσιαστεί κατά τη διαχείριση της όλης κατάστασης, και το κυβερνητικό στρατόπεδο να κινδυνεύει, αν κάτι πάει εξαιρετικά στραβά, να δει τα αποθέματα αποδοχής που με τους ορθούς χειρισμούς του απέκτησε την περασμένη άνοιξη, να εξανεμίζονται. Μόλις λίγους μήνες πριν από τη κάλπη, αυτό θα ήταν για τον ΔΗΣΥ και δη τη δυναμική που σήμερα δείχνει να διατηρεί και να αναπτύσσει, ένα πολύ μεγάλο πισωγύρισμα.
 
Το Κυπριακό
Και ενώ η καραντίνα για τον κορωνοϊό έχει ευτυχώς τελειώσει με την ευχή να μην χρειαστεί να επανέλθει, στην μακράς διάρκειας καραντίνα όπου προ πολλού τοποθετήθηκε εξακολουθεί να παραμένει το Κυπριακό. Εκ των πραγμάτων, το εθνικό ζήτημα βρίσκεται πολύ χαμηλά στην ατζέντα του δημόσιου πολιτικού διαλόγου, αφού εν τη απουσία ουσιαστικών εξελίξεων αυτό που καταγράφεται στο πλαίσιο της όποιας συζήτησης αναπτύσσεται είναι τα σποραδικά πυρά, κυρίως του ΑΚΕΛ, κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς και οι απαντήσεις που δίνονται στις κατά τακτά χρονικά διαστήματα εμπρηστικές τοποθετήσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς, με βασικό φόντο τα ενεργειακά και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε έξαρση το τουρκικό… αμόκ-Γεωτρήσεις, προκλήσεις και απειλές
 
Ωστόσο, οι προγραμματιζόμενες για το προσεχές φθινόπωρο παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αναμένεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων το Κυπριακό, χωρίς να αποκλείονται και ουσιαστικές εξελίξεις. Εξελίξεις, που είτε κινούμενες προς την κατεύθυνση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων είτε προς την κατεύθυνση συντήρησης της στασιμότητας, αναπόφευκτα θα επανατοποθετούν το όλο ζήτημα στην καυτή ατζέντα του προεκλογικού και θα το καθιστούν, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, κριτήριο αρκετών πολιτών σε σχέση με το πού θα επιλέξουν να δώσουν τη ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές.
 
Συνεπώς, όπως όλα τα κόμματα, έτσι και ο ΔΗΣΥ θα κριθεί εκ νέου για τη στάση που θα τηρήσει μπροστά στην όποια μορφή εξελίξεων στο Κυπριακό, για το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, δεν είναι λίγες οι φορές που στο παρελθόν πλήρωσε τίμημα. Είτε γιατί υιοθέτησε «επαναπροσεγγιστικές» θέσεις που δυσαρέστησαν τον πυρήνα των παλιών παραδοσιακών ψηφοφόρων του είτε γιατί, από την άλλη, πρόβαλε προεκλογικά θέσεις που απογοήτευσαν όσους ψηφοφόρους του πίστεψαν πως είναι το κόμμα που μπορεί να φέρει την λύση…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ