Σε έξαρση το τουρκικό… αμόκ-Γεωτρήσεις, προκλήσεις και απειλές

Ούτε ο κορωνοϊός, ούτε η παγκόσμια οικονομία που οδήγησε σε μεγάλη ύφεση, κυρίως τον τομέα των υδρογονανθράκων, ούτε και η εξαγγελθείσα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για αποκλιμάκωση, δεν στέκονται ικανά, να βάλουν φρένο στην πειρατική πλεύση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η τουρκική εταιρεία πετρελαίων, ούσα επί της ουσίας κρατική, παραμερίζει το τεράστιο οικονομικό κόστος και το ρίσκο λόγω πανδημίας και συνεχίζει τις εργασίες της εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, την ώρα που οι εταιρείες κολοσσοί, που αδειοδοτήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία, έριξαν άγκυρα, υπό την σκιά της πανδημίας. 

Μόλις χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, εξήγγειλε νέο γύρο γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ προσπάθησε με αντεπιστημονικούς όρους, να δικαιολογήσει την παταγώδη αποτυχία των γεωτρήσεων της ΤΡΑΟ.

Ο Ντονμέζ, υπέδειξε πως μέχρι στιγμής, έχουν γίνει έξι συνολικά γεωτρήσεις, που κόστισαν εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο απέφυγε να σημειώσει πως καμία δεν πέτυχε. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να καταπατά το Δίκαιο της θάλασσας, με την έβδομη γεώτρηση του Yavuz, δυτικά της Κύπρου, την οποία είδε ιδίοις όμμασι ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζεπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε έξι άγονες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δύο δυτικά της Πάφου, δύο νότια της χερσονήσου Καρπασίας, μία στο τεμάχιο 7 και μία στο τεμάχιο 8.Ο Ντονμέζ χαρακτήρισε αυτές τις γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, αναγνωριστικές και αποκάλυψε πως σχεδιάζονται επαναληπτικές γεωτρήσεις σε όλες τις περιοχές που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προσπάθειες. 

Μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, είπε ότι τα ερευνητικά πλοία τραβούν φιλμ από το βυθό, MRI, όπως διευκρίνισε, και οι αναλύσεις των δεδομένων παίρνουν πολλούς μήνες. Βέβαια, όπως είναι γνωστό, θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν η Άγκυρα καταφέρει να εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου, από τη στιγμή που, αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις, τόσο σε τεχνικό, όσο και σε εξοπλιστικό επίπεδο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το διακύβευμα του λιβυκού εμφυλίου και πως επηρεάζει Κύπρο και Ελλάδα

Το ταξίδι του Μπορέλ
Ο Ζοζέπ Μπορέλ την περασμένη Παρασκευή, πέταξε με ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς και συνοδευόμενος από τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη και τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη ,περίπου εξίμιση ναυτικά μίλια ανατολικά της παράνομης γεώτρησης του Yavuz. 

Ο Ζοζέπ Μπορέλ με μια πτήση 25 λεπτών, είδε το μέγεθος της καταπάτησης της κυπριακής ΑΟΖ, αφού αντιλήφθηκε, πόσο μακριά βρίσκεται το γεωτρύπανο, από τα τουρκικά παράλια. Ο Ζοζέπ Μπορέλ είδε, σύμφωνα με πληροφορίες πέραν της γεωτρητικής πλατφόρμας και το υποστηρικτικό πλοίο που βρίσκεται στην περιοχή, αλλά και τη φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που επιτηρεί τη γεώτρηση. 

Ο κ. Μπορέλ αυτό που ουσιαστικά άφησε να νοηθεί στον υπουργό Άμυνας, είναι ότι, αυτή η ενέργεια της Άγκυρας, δεν γίνεται απλά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά είναι κάτι που γίνεται εντός ευρωπαϊκού εδάφους και πρέπει να σταματήσει. 

Στόχος της Λευκωσίας, ήταν, η επίσκεψη Μπορέλ να στείλει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και όχι μόνο στην Άγκυρα, που είναι ο επόμενος σταθμός του Ευρωπαίου αξιωματούχου. Το μήνυμα Μπορέλ, αναμένεται να φθάσει και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που λόγω άλλων συμφερόντων, διστάζουν και κρατούν άμυνες απέναντι στην Κύπρο την Ελλάδα και τη Γαλλία που επιθυμούν να δοθεί ισχυρή απάντηση στην Άγκυρα για τις ενέργειες της, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και τη Λιβύη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι βασικοί στόχοι και οι καθοριστικοί παίκτες της επιχείρησης αποκλιμάκωσης

Απορρίπτει την πρόταση Μπορέλ η Άγκυρα
Πάντως ο Μπορέλ, φέρεται να πρότεινε ήδη στην Άγκυρα να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τη Λευκωσία, με στόχο την αποκλιμάκωση με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο να λαμβάνει ως απάντηση τα απαξιωτικά σχόλια του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμι Ακσόι.

«Η εν λόγω πρόταση απέχει πολύ από το να γίνει σοβαρή, καθώς έγινε από την ίδια ΕΕ που πάντα αγνοεί την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και δεν έχει αναφερθεί ποτέ στα ίσα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού σε οποιαδήποτε από τις δηλώσεις της» δήλωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ. Χαμί Ακσόι. 

«Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ο συνομιλητής των Τουρκοκυπρίων για τους πόρους υδρογονανθράκων είναι οι Ελληνοκύπριοι, έως ότου επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη διευθέτηση στο νησί. Ως εκ τούτου, ο ομόλογος του Υπουργού Εξωτερικών της "Ελληνοκυπριακής Διοίκησης" σίγουρα δεν είμαστε εμείς (η Τουρκία) , αλλά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου", Κουντρέτ Οζερσάι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. 

«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας στα δυτικά του νησιού της Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν θα συζητήσει ποτέ με την "Ελληνοκυπριακή διοίκηση" που έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους» τονίζεται χαρακτηριστικά. 

Το κυπριακό γεωτρητικό πρόγραμμα
Παράλληλα με τα πιο πάνω το γεωτρητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας ΕΝΙ ΤΟΤΑL, που θα ξεκινούσε τον περασμένο Απρίλιο μπήκε για τα καλά στον πάγο και μεταφέρθηκε, όπως είναι γνωστό για τον Απρίλιο του 2021. 

Ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, άλλωστε, θεώρησε πως αυτός είναι και ένας καλός λόγος για το timing της προ πολλού αποφασισμένης δικής του αποχώρησης. 

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λακκοτρύπης, είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον νέο Γενικό Διευθυντή της TOTAL, όπου του δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η παραμονή του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι δεδομένη. 

Μάλιστα η TOTAL, μετά την αναπροσαρμογή του σχετικού συμβολαίου, προγραμματίζει την παραμονή του γεωτρύπανου που ναυλώθηκε για την κυπριακή ΑΟΖ στην περιοχή, μέχρι το 2021. Το γεωτρύπανο θα πλέει ανοικτά της Κύπρου και θα βρίσκεται σε αδράνεια, μέχρι την επανέναρξη των γεωτρήσεων. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, η νέα υπουργός ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, που θα αναλάβει τα νέα της καθήκοντα, εκτός απροόπτου στις επτά Ιουλίου, αναμένεται αυτή την εβδομάδα να περάσει την πόρτα του Υπουργείου, για να τύχει μιας πρώτης ενημέρωσης, για τα ανοικτά ζητήματα, από τον Γιώργο Λακκοτρύπη καθώς και να γνωριστεί με τους νέους της συνεργάτες, ώστε η διαδοχή του Υπουργέιου να γίνει ομαλά. 

Άλλωστε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, έδωσε διαβεβαιώσεις στη διάδοχό του, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους σε περίπτωση που τον χρειαστούν για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι