Οι κινήσεις ματ, το αυτογκόλ που απέφυγε και η παρακαταθήκη… τριετίας

Όταν στις αρχές του περασμένου Μάρτη η πανδημία του κορωνοϊού χτυπούσε και την πόρτα της Κύπρου, για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση γενικότερα σηματοδοτείτο η απαρχή διαχείρισης μιας ακόμη τεραστίων διαστάσεων πολυεπίδης κρίσης, που θα δοκίμαζε ξανά τις αντοχές και τα αντανακλαστικά του κυβερνητικού σχήματος. Ήταν η απαρχή ενός ακόμη κρίσιμου crash test για την Κυβέρνηση, αφού μια ενδεχόμενη αποτυχία στους χειρισμούς και στις αποφάσεις που θα λάμβανε, θα λειτουργούσε εκ των πραγμάτων και σαν ντόμινο αρνητικών για την ίδια πολιτικών εξελίξεων.  
 
Η πορεία των πραγμάτων υπήρξε ωστόσο εντελώς διαφορετική, αφού κατά γενική ομολογία η Κυβέρνηση αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση, αλλά και τις οικονομικές προεκτάσεις της, περίπου με άριστα. Το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, με την Κυβέρνηση να βλέπει τον βαθμό αποδοχής της από τους πολίτες να μεγαλώνει και τις όποιες αστοχίες υπήρξαν κατά την ενάσκηση της πολιτικής της πριν από την πανδημία, να τίθενται στο περιθώριο. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είδε και τη δική του προσωπική δημοτικότητα να επανέρχεται στα παλιά καλά επίπεδα που διατηρούσε, καθότι για πολλούς επιβεβαίωσε και αυτή τη φορά τον τίτλο του ηγέτη της κρίσης.
 
Η χρονική συγκυρία κατά την οποία η πανδημία του κορωνοϊού δείχνει να αποτελεί, τουλάχιστον επί του παρόντος, παρελθόν για την Κύπρο, συνέπεσε με τη στιγμή κατά την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης θα έπρεπε να λάβει τις αποφάσεις του για τον διορισμό νέου Γενικού Εισαγγελέα, καθώς για την πλήρωση της εδώ και μερικά χρόνια κενής θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ο μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, θεωρείτο ως ο εκλεκτός του Πρόεδρου και  ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διαδεχθεί τον Κώστα Κληρίδη στο κορυφαίο σκαλοπάτι της δομής της Νομικής Υπηρεσίας. Το σενάριο αυτό δεν είχε απλώς δόσεις πραγματικότητας, αλλά ήταν η ίδια η πραγματικότητα, καθότι τόσο το ενδιαφέρον του κ. Νικολάου όσο και η πρόθεση του Προέδρου Αναστασιάδη να τον διορίσει, αποτελούσαν κοινό μυστικό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή Αναστασιάδη-Διόρισε δύο Υπουργούς για Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα

Παρ’ όλα αυτά, ένας τέτοιος διορισμός θα είχε με μαθηματική ακρίβεια ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τσουνάμι αντιδράσεων και σφοδρής κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία με κάθε ευκαιρία φρόντιζαν να εκφράζουν την έντονη διαφωνία και δυσφορία τους έναντι μιας τέτοιας εξέλιξη. Ενώ το κυριότερο, ένας τέτοιος διορισμός θα καθιστούσε- για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να συζητηθούν ως προς την ορθότητά τους ή όχι-, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στόχο διαφόρων αρκετών αρνητικών αναγνώσεων που θα γίνονται από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Ουσιαστικά, θα ήταν ως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέβαινε σε μια πολιτική πράξη που ναι μεν αποτελεί συνταγματικό του δικαίωμα και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να τεθεί υπό αμφισβήτηση, αλλά που την ίδια ώρα θα μπορούσε να θέσει υπό κίνδυνο και να διαγράψει το θετικό πρόσημο με το οποίο οι πολίτες αξιολόγησαν την διαχείριση της πανδημίας, τόσο από τον ίδιο όσο και από την κυβέρνησή του γενικότερα. Να εξελισσόταν, δηλαδή, σε ένα είδος πολιτικού αυτογκόλ.   
 
Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, ο Νίκος Αναστασιάδης όχι απλώς δεν λειτούργησε ως ιδανικός πολιτικός αυτόχειρας, αλλά αντιθέτως προέβη σε μια κίνηση ματ που αιφνιδίασε σχεδόν τους πάντες και ήρθε να προσθέσει ακόμη περισσότερους θετικούς πόντους στο καλάθι αξιολόγησης των πεπραγμένων του. Αξιοποίησε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε στον κατάλληλο χρόνο, προχωρώντας όχι μόνο στο διορισμό στη Νομική Υπηρεσία, προσώπων που δεν μπορούν να τύχουν εκ των προτέρων οποιασδήποτε αμφισβήτησης, αλλά και στο φρεσκάρισμα του Υπουργικού του Συμβούλιο, το οποίο εμβολίασε με ακόμη περισσότερο νέο αίμα και άρωμα γυναίκας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος-Υπουργοποιείται Δήμαρχος
 
Ο βαθμός επιτυχίας των κινήσεων στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι σίγουρα κάτι που θα κριθεί στο μέλλον και θα διαφανεί μέσα από το έργο που θα παράξει απ’ εδώ και πέρα η Κυβέρνηση. Το σίγουρο, ωστόσο, είναι πως ο Νίκος Αναστασιάδης έστειλε σαφή μηνύματα σε πολιτικούς φίλους και αντιπάλους, όσον αφορά την επιθυμία του η τριετία διακυβέρνησης που του απομένει να αφήσει το στίγμα της και να μην επιτραπούν πισωγυρίσματα. Ενώ σε ό,τι αφορά την προοπτική να είναι ξανά υποψήφιος, διεκδικώντας τελικά τρίτη θητεία, την επί τούτου σεναριολογία που αναπτύχθηκε φρόντισε να διαψεύσει χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, αποσυνδέοντας και αφαιρώντας από το κάδρο των επόμενων προεδρικών εκλογών τις αποφάσεις που έλαβε τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Αναστασιάδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το καυτό χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει η Γιολίτη με τη σφραγίδα του Ιωνά

Δειτε Επισης

Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης