Τα μηδενικά κρούσματα, τα μαθηματικά που δεν βγαίνουν και η υποκρισία

Μετά από μία «περίοδο χάριτος», κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκε στον Ακιντζί η ευκαιρία να εφαρμόσει την συναντίληψη που υπήρξε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και αφού κατέστη ξεκάθαρο ότι όχι απλώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη, αλλά συνεχίζεται η εκμετάλλευση του ζητήματος των οδοφραγμάτων στα κατεχόμενα, ο εκνευρισμός πλέον δεν κρύβεται.
 
Ο Πρόεδρος εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες ως προς την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζεται στα κατεχόμενα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γίνονται πιστευτές οι δικαιολογίες που προβάλλουν στο πλαίσιο των πολιτικών παιγνίων τους οι Τούρκοι. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρ και μανία με τη Σπέχαρ ο Αναστασιάδης-Την καρφώνει στον Γκουτέρες
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «στις επαφές που έχει η τεχνική επιτροπή για θέματα υγείας δεν εδόθησαν τα όσα έχουν ζητηθεί για να γνωρίζει και η δική μας επιστημονική ομάδα, πόσο αξιόπιστα είναι τα όσα εξαγγέλλονται και γιατί χρειάζονται ακόμα τόσο αυστηρά μέτρα αφού δεν έχουν κρούσματα». «Μηδενικά μηδενικά μηδενικά και ακόμα παραμένουν τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αν δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και ακόμα είναι μηδενικά τα κρούσματα, είναι το μοναδικό φαινόμενο ανά το παγκόσμιο που δεν ήρθησαν τα περιοριστικά μέτρα, σχολίασε περαιτέρω σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. 
 
Η πραγματικότητα είναι πως η εσωτερική αντιπαράθεση μεταξύ του Ακιντζί και της λεγόμενης «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα, αποκάλυψε την προχειρότητα και τις ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη δουλειά που έγινε από την τ/κ πλευρά αναφορικά με τον κορωνοϊό. Υπενθυμίζεται ότι ο Ακιντζί επέκρινε την ψευδοκυβέρνηση, αποκαλύπτοντας ότι αντί έκθεση, οι ειδικοί ετοίμασαν έγγραφο δυόμιση σελίδων, που έγραφε πάνω draft.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Κάρφωσε» τη ψευδοκυβέρνηση ο Ακιντζί-Πήραν αποφάσεις στη βάση προσωρινών σημειωμάτων
 
Ελάχιστα τεστ
Αφού άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, αποκαλύφθηκε ότι στα κατεχόμενα, που κοκορεύονται ότι έχουν μηδενικά κρούσματα εδώ και εβδομάδες, όλες κι όλες έκαναν 8,500 μοριακές διαγνωστικές εξετάσεις. Ο αριθμός, μάλιστα, ήταν αυξημένος στη δημόσια σφαίρα, καθώς στην συζήτηση της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία με τους επιστήμονες των δύο πλευρών, αρχικά είχαν αναφερθεί σε δύο χιλιάδες τεστ λιγότερα.
 
Πρόκειται για δεδομένα ελάχιστα σε σχέση με τον όγκο που συλλέγει το νόμιμο κράτος, που μέχρι στιγμής έχει προβεί σε περισσότερους από 120,000 ελέγχους, νούμερο που αντιστοιχεί σε σχεδόν το 12% του πληθυσμού. Στις ελεύθερες περιοχές πραγματοποιούνται καθημερινά, κατά μέσο όρο, περίπου 2000 τεστ και από αυτά προκύπτουν πλέον, ελάχιστα ή και μηδέν κρούσματα. Αν κάναμε όσους ελέγχους κάνουν στα κατεχόμενα, με βάση τον πληθυσμό, θα ψάχναμε για τα κρούσματά μας ανάμεσα σε 300-400 τεστ ημερησίως και, όπως είναι αναμενόμενο, θα εντοπίζαμε πολύ λιγότερα περιστατικά και θα μας διέφευγαν πάρα πολλά, ενώ σήμερα έχουμε μια εξαιρετικά ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πραγματοποιήθηκαν 8500 PCR και 25.000 γρήγορα τεστ στα κατεχόμενα-Τι αναφέρει έρευνα
 
Όπως επεσήμαναν στον REPORTER άτομα που γνωρίζουν καλά το ζήτημα, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα μαθηματικά τους, ως αποτέλεσμα της έλλειψης δεδομένων. Υπενθυμίζεται ότι, όταν έγινε η σύσκεψη, οι Τ/κ παρουσίασαν τα ελάχιστα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους, ενώ οι δικοί μας επιστήμονες παρουσίασαν μια πλήρη επιδημιολογική κατάσταση, με στατιστικές αναλύσεις και όλους τους δείκτες. Επρόκειτο για στοιχεία που, έτσι κι αλλιώς, συλλέγονταν και δημοσιοποιούνταν από το Υπουργείο Υγείας και, ως εκ τούτου, ήταν ήδη γνωστά και στους πολίτες. Η τ/κ πλευρά, που ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο, είπε ότι θα ετοιμάσει κάτι αντίστοιχο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει.
 
Η επόμενη τηλεδιάσκεψη ορίστηκε για την Τετάρτη το μεσημέρι και ενδέχεται κατά τη διάρκειά της να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν αναλυτικά επιδημιολογικά στοιχεία, όπως δήλωσαν ότι θα κάνουν. Μέχρι στιγμής, πάντως, με βάση τις δηλώσεις του Ακιντζί, δεν είναι έτοιμο κάτι πιο αναλυτικό.
 
Ό,τι κι αν ετοίμασαν, όμως, όπως επισημαίνουν ειδικοί, όλα καταλήγουν στον περιορισμένο αριθμό εξετάσεων. Δηλαδή, ακόμη και αν έχουν πλέον υπολογίσει τον ρυθμό μετάδοσης, ετοίμασαν επιδημιολογικές καμπύλες και δείκτες και μάζεψαν περισσότερες πληροφορίες, όλα τα στοιχεία θα βασίζονται στον πολύ χαμηλό αριθμό τεστ που έχουν ολοκληρώσει όλο αυτό τον καιρό, με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένη αντίληψη της επιδημιολογικής τους κατάστασης.
 
Υπάρχουν, μάλιστα, άτομα στην επιστημονική ομάδα, που πιστεύουν ότι ο μοναδικός τρόπος να μάθουμε ποτέ την πραγματική εικόνα που επικρατεί στα κατεχόμενα είναι με την πραγματοποίηση τυχαίας δειγματοληψίας όταν ανοίξουν τα οδοφράγματα. Χωρίς να χρειάζεται να γίνουν τεστ σε όλους όσους περνούν, ένα πρόγραμμα με αντιπροσωπευτική δειγματοληψία είναι αρκετό για να διαφανεί κατά πόσον ο ιός υπάρχει ή όχι στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αν και δεν θα μπορεί να ακολουθήσει ιχνηλάτηση, αργά ή γρήγορα, μέσα από αυτή τη διαδικασία θα γνωρίζουμε τι πραγματικά επικρατεί.
 
Η Τουρκία, το Ιράν και η απόκρυψη
Ένα στοιχείο που χτυπά καμπανάκι είναι πως ενώ ο δείκτης των κρουσμάτων στα κατεχόμενα έμεινε κολλημένος στο 108 εδώ και πάνω από ένα μήνα, συνεχίζουν να μην χαλαρώνουν τους περιορισμούς, όπως άλλωστε επισήμανε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Πέραν της προφανούς πολιτικής ανάλυσης, δηλαδή του γεγονότος πως το ζήτημα των οδοφραγμάτων και του κορωνοϊού ευρύτερα αποτελεί πεδίον διαμάχης ενόψει των παράνομων «προεδρικών εκλογών», το παιγνίδι Τατάρ-Οζερσάι φαίνεται να έχει κι άλλα κίνητρα. Με βάση την συναντίληψη του Προέδρου με τον Ακιντζί, θα μπορούσαν να υπάρχουν, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, διελεύσεις μεταξύ των κατεχομένων και των ελεύθερων περιοχών εδώ και μέρες, την ίδια στιγμή που συνεχίζουν να κρατούν τις πόρτες κλειστές στην Τουρκία. Έτσι φαίνεται πως το κατοχικό καθεστώς βρίσκει γελοίες επιδημιολογικές προφάσεις, έτσι ώστε οι άρσεις των δύο αυτών περιορισμών να συμπέσουν χρονικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανοίγουν πτήσεις από την Τουρκία τα κατεχόμενα από την 1η Ιουλίου
 
Ήδη ο Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου θα μπορούν να φτάσουν στο παράνομο αεροδρόμιο επιβάτες από την Τουρκία και από άλλες χώρες, υπό κάποιες προϋποθέσεις, παρά το γεγονός πως η Τουρκία όχι απλώς δεν θεωρείται χώρα με καλή επιδημιολογική εικόνα, αλλά είναι κοινό μυστικό πως αποκρύβει την πραγματική της κατάσταση. Πριν από μερικές ημέρες, ο καθηγητής Steve Hanke του Πανεπιστημίου John Hopkins της έδωσε «χρυσό βατόμουρο» ως μία από τις πρώτες χώρες με ιδιαίτερα ύποπτα στοιχεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κι επίσημα στις χώρες που κρύβουν κρούσματα κορωνοϊού η Τουρκία-Ποιες είναι οι υπόλοιπες
 
Δεν είναι απαραίτητο, βέβαια, ότι στα κατεχόμενα ακολουθούν την πολιτική της Τουρκίας και αποκρύβουν κρούσματα και ενδεχομένως να μην το κάνουν. Είναι όμως πολύ πιθανόν να μην είναι σε θέση να τα εντοπίσουν, λόγω των πολύ λίγων εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιούν και στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα να είναι και εκεί «ιδιαίτερα ύποπτο».
 
Το μόνο σίγουρο είναι πως είναι πολύ επικίνδυνο να ξεκινήσει η σύνδεση της Τουρκίας με τα κατεχόμενα και αυτή η απόφαση των εντολοδόχων της Άγκυρας είναι καθαρά πολιτική και ακυρώνει τους οποιουσδήποτε ισχυρισμούς προβάλλουν για επιδημιολογικά κριτήρια σε σχέση με τα οδοφράγματα. Η Τουρκία συνορεύει με το Ιράν, στο οποίο, πολύ φοβούνται οι επιστήμονες πως υπάρχει τώρα δεύτερο κύμα κορωνοϊού, λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει περισσότερο και την «κρυφή» επιδημιολογική κατάσταση στην κατοχική χώρα.
 
Ιρανικό πρόβλημα ενδέχεται να υπάρξει, όμως, και στα κατεχόμενα, λόγω του μεγάλου αριθμού φοιτητών και εργαζομένων από τη χώρα. Εάν αυτοί επισκέφθηκαν την πατρίδα τους και επιστρέψουν μέσω Τουρκίας στην Κύπρο, ενδεχομένως να διασπείρουν και αυτοί τον ιό. Είναι σε θέση ένα παράνομο καθεστώς, χωρίς κρατική υπόσταση, να αποτρέψει κάτι τέτοιο; Η απάντηση μάλλον είναι η ίδια με την ικανότητά του να πραγματοποιήσει επαρκείς ελέγχους…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»