Το θέατρο του παραλόγου παίζεται στα οδοφράγματα…

Πάνε σχεδόν τρεισήμισι μήνες, από την ημέρα που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο τεσσάρων σημείων διέλευσης, κατά  μήκος της πράσινης γραμμής στην προσπάθεια της, για λήψη άμεσων μέτρων, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο.
 
Από τις 28 Φεβρουαρίου ακολούθησαν πολλά επεισόδια, με δηλώσεις ένθεν και ένθεν που επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά πως εξ αρχής το θέμα ήταν αμιγώς πολιτικό ζήτημα και οι όποιες αντιδράσεις επακολούθησαν, χαρακτηρίζονταν από υστεροβουλία και αλλότρια συμφέροντα.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση, έλαβε την απόφαση στις 28 Φεβρουαρίου να απαγορεύσει τις διελεύσεις από τα οδοφράγματα της οδού Λήδρας, του Αστρομερίτη, της Δερύνειας και της Λεύκας. Στόχος όπως είχε ανακοινωθεί από την ίδια ημέρα και που επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις που ακολούθησαν, δεν ήταν άλλος από τον καλύτερο έλεγχο στα υπόλοιπα σημεία διέλευσης.
 
Οι φωνές εκ των έσω
Τη συγκεκριμένη απόφαση, έσπευσε να κατακρίνει το ΑΚΕΛ το οποίο μεταξύ άλλων χαρακτήρισε την απόφαση ως «αλλοπρόσαλλη». Στην ανακοίνωσή του σημείωνε πως ο κλείσιμο των οδοφραγμάτων είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα με μεγάλες πολιτικές προεκτάσεις και για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση και διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και με την τουρκοκυπριακή πλευρά.
 
Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό κορυφώθηκαν με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η πλατφόρμα Unite Cyprus Now στην οδό Λήδρας, όπου προκλήθηκαν επεισόδια που έκαναν τον γύρο του κόσμου, αφού μέλος της οργάνωσης χτύπησε Εθνοφρουρό που υπηρετούσε λίγα μέτρα από τα φυλάκια του Αττίλα.
 
Η οργάνωση που αποτελείται από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που τάσσονται υπέρ της άμεσης επίλυσης του Κυπριακού, χαρακτήρισαν την απόφαση αυθαίρετη και παράλογη, ενώ άφησαν σαφείς αιχμές κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι έλαβε την απόφαση με αμιγώς πολιτικά και όχι επιδημιολογικά κριτήρια.
 
Οι φωνές στην άλλη πλευρά
Την ίδια ώρα, δυσαρέσκεια για τα «μονομερή βήματα» εξέφρασε και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος μέσω ανακοίνωσης τόνισε την ανάγκη για κοινές αποφάσεις σε σχέση με τον κορωνοϊό. Στην ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για την πρόθεση της κυβέρνησης του για κλείσιμο των οδοφραγμάτων, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων να αντιπαραβάλλει τα συμπεράσματα της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για θέματα υγείας, σύμφωνα με τα οποία, η όποια λήψη μέτρων για τον κορωνοϊό θα έπρεπε να αφορά τα σημεία εισόδου στη χώρα και όχι τα οδοφράγματα.
 
Παρέμβαση Σπέχαρ
Μάλιστα στη δημόσια συζήτηση που εξελισσόταν, δεν δίστασε να εμπλακεί και η εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όταν μετά από συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί και χωρίς προηγουμένως να ακούσει τα όσα είχε να της πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, βιάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ κουνούσε το δάκτυλο στην Κυπριακή Δημοκρατία για το μέτρο, το οποίο όπως σημείωνε «άλλαζε το status quo». Το «status quo» δηλαδή που δημιούργησε η Τουρκία με τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής των τελευταίων 46 χρόνων.
 
Πάντα δεύτερος ο Ακιντζί
Οι μέρες πέρασαν και ο ιός όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο να γίνει, έφτασε και στην Κύπρο και τότε αποφάσισαν να κινητοποιηθούν και στο ψευδοκράτος, ανακοινώνοντας κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων και απαγορεύοντας τις διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα.
 
Με πρωταγωνιστές τους δύο εγκάθετους της Άγκυρας στα κατεχόμενα, τον ψευδοπρωθυπουργό Τατάρ και τον ψευδουπεξ Οζερσάι, τόσο επί της ουσίας όσο και επικοινωνιακά βγήκαν μπροστά και διαφήμισαν τα μέτρα που έλαβε η ψευδοκυβέρνησή τους.
 
Βέβαια ο Μουσταφά Ακιντζί δεν ήταν ενήμερος. Με απλά λόγια ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ερχόταν πάντα δεύτερος στις εξελίξεις, είτε αυτές αφορούσαν το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία, είτε το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων από το ψευδοκράτος.
 
Η κατάσταση στα κατεχόμενα
Τα οδοφράγματα παρέμειναν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων της καραντίνα, με όλους τους εμπλεκόμενους πλέον να μην διαμαρτύρονται και όσους προηγουμένως προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν για αντιπολιτευτικούς λόγους το κλείσιμο, να αντιλαμβάνονται πως τα γεγονότα και η σοβαρότητα της κατάστασης δεν τους δικαίωσαν.
 
Αυτό αποδεικνύεται σε μεγάλο βαθμό και από την ελαφρότητα της διαχείρισης του όλου ζητήματος στα κατεχόμενα. Πολύ λίγα τεστ, εξαιρέσεις για παιδιά πολιτικών που έπρεπε να μπουν σε καραντίνα, παράνομη αποβίβαση Τούρκων στρατιωτών στα κατεχόμενα, χωρίς να μπουν σε καραντίνα και άλλα πολλά συνθέτουν μια θολή, αβέβαιη και αμφισβητούμενη ως προς την πραγματική εικόνα κατάσταση.
 
Ο ίδιος ο Μουσταφά Ακιντζί, χθες άσκησε δριμεία κριτική με αφορμή την έκθεση που του δόθηκε για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την έκθεση στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκαν τριπλάσια γρήγορα τεστ από ότι μοριακά, γεγονός που καταδεικνύει την ελλειμματική διαχείριση.
 
Μάλιστα σε γραπτή δήλωση του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ασκεί δριμεία κριτική στην ψευδοκυβέρνηση, αφού του είχαν πει για έκθεση-βιβλίο και τελικά ήταν μόνο δυόμιση σελίδες με πολλές ελλείψεις.
 
Παρόλα αυτά η Κυπριακή Δημοκρατία, αντιλαμβανόμενη τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία περιήλθαν ειδικά οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονταν στις ελεύθερες περιοχές προ κορωνοϊού, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ακιντζί, ανακοίνωσε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Μαρωνιτών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατηγορεί Τατάρ και Οζερσάι, κάνει υποδείξεις στον Πρόεδρο ο Άντρος
 
Εξέθεσαν τον Ακιντζί
Κι ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο οι Οζερσάι και Τατάρ βρήκαν ακόμη μια ευκαιρία να ασκήσουν κριτική στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αναστολή λειτουργίας τεσσάρων οδοφραγμάτων, σήμερα εμφανίζονται προβληματισμένοι με την επιδημιολογική εικόνα στις ελεύθερες περιοχές και φέρνουν προσκόμματα στη συμφωνία.
 
Όπως αποδείχθηκε από τα γεγονότα, βασική επιδίωξη των δύο δεν ήταν σε καμία περίπτωση τα οδοφράγματα και το άνοιγμα τους, ούτε η βαθιά κρίση που περιήλθαν οι συμπατριώτες τους που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, αλλά να πλήξουν για ακόμα μια φορά την εικόνα του Μουσταφά Ακιντζί.
 
Και το πέτυχαν. Ο Ακιντζί, έμεινε εκτεθειμένος για τα όσα συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόσο απέναντι στον ίδιο όσο και απέναντι στους Τουρκοκύπριους, ενόψει και των παράνομων εκλογών που θα διεξαχθούν το Φθινόπωρο.
 
Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν κυρίως από Τουρκοκύπριους, ανάγκασαν τον Τατάρ και τον Οζερσάι να αναδιπλωθούν και να καταλήξουν σε μια μέση λύση, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
 
«Πάλι φταίει ο Αναστασιάδης»
Για πολλές ημέρες και ενώ ήταν σε εξέλιξη η απαράδεκτη κατάσταση στα κατεχόμενα με τους Οζερσάι και Τατάρ να κάνουν επίδειξη ισχύος, η Unite Cyprus Now δεν είχε τοποθετηθεί δημόσια, ούτε είχε προβεί σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία.
 
Ωστόσο, με ανακοίνωση της καταδικάζει της «πολιτικοποιημένες αποφάσεις», όπως τις χαρακτηρίζει του Τουρκοκυπριακού συνασπισμού για τα σημεία διέλευσης.
 
«Παρά το επιστημονικά τεκμηριωμένο επιχείρημα, οι εταίροι του Τουρκοκυπριακού συνασπισμού», όπως αποκαλεί τη ψευδοκυβέρνηση του Τατάρ, «συνεχίζουν να αγνοούν τις εισηγήσεις των ειδικών και να επιμένουν στη διατήρηση της καραντίνας. Η απόφασή τους, η οποία είναι βασισμένη σε πολιτικά κριτήρια, ουσιαστικά εμποδίζει όλες τις διελεύσεις δια μέσου της νεκρής ζώνης».
 
«Όπως είχαμε αρχικά προειδοποιήσει όταν η Κυπριακή Δημοκρατία έκλεισε τα πρώτα τέσσερα σημεία διέλευσης στις 29 Φεβρουαρίου, οι μονομερείς αποφάσεις στο θέμα ενέχουν τον κίνδυνο χρησιμοποίησής τους από αυτούς που θα επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν για τους πολιτικούς τους στόχους και να εδραιώσουν τη διαίρεση στη χώρα μας», σημειώνει μεταξύ άλλων η Unite Cyprus Now.
 

Με απλά λόγια το θέατρο του παραλόγου, συνεχίζει αφού σύμφωνα με την πιο πάνω ανακοίνωση, για την αδιάλλακτη, ανεύθυνη και απαράδεκτη συμπεριφορά των Τατάρ-Οζερσάι, ευθύνεται και αυτή τη φορά ο... Αναστασιάδης. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Κάρφωσε» τη ψευδοκυβέρνηση ο Ακιντζί-Πήραν αποφάσεις στη βάση προσωρινών σημειωμάτων


Αναζητείται η Σπέχαρ
Η πάλαι ποτέ δραστήρια ειδική αντιπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σε αντίθεση με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε πριν από τρεισήμισι μήνες, σήμερα παρακολουθεί απρόθυμη να αντιδράσει, στο θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η Σπέχαρ, ζήτησε να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε μετά την απόφαση για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των τεσσάρων οδοφραγμάτων, κάτι που απέρριψε ο Πρόεδρος.
 
Βέβαια, ζήτησε τη συνάντηση αφού προηγουμένως είχε συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί και είχε εκδώσει και ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε ανησυχία «για τη συνεχιζόμενη αναταραχή που προκλήθηκε στους ανθρώπους και στις δύο πλευρές, μετά την απόφαση για το προσωρινό κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων κατά μήκος της νεκρής ζώνης».
 
Παρά τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την υπογραφή των Οζερσάι Τατάρ η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ δεν ακολούθησε την ίδια τακτική. Η μόνη επίσημη ενημέρωση που υπήρξε από τα Ηνωμένα Έθνη ήταν μια λιτή δήλωση στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων του εκπροσώπου Τύπου της, Αλίμ Σιντίκ ο οποίος εξίσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοκράτος. 

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι πλευρές να συνεχίσουν να συντονίζονται στενά για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης. Η Αποστολή (των ΗΕ) είναι έτοιμη να βοηθήσει τις δυο πλευρές στην πορεία προς τα μπρος», είπε μεταξύ άλλων ο Σιντίκ
 
Έξω φρενών ο Πρόεδρος
Η συγκεκριμένη αντίδραση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος αποκάλυψε πως έδωσε οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη να συντάξει επιστολές, τόσο προς την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ όσο και προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, μετά και την απαράδεκτη, όπως την χαρακτήρισε, ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά από την Κυπριακή Δημοκρατία να μπει σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις με το ψευδοκράτος για το θέμα των οδοφραγμάτων.

Σε συνέντευξη του στον Αντ1, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τις ενέργειες της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ως «μη αντικειμενικές», ενώ επανέλαβε πως στα κατεχόμενα τα πολιτικά παιχνίδια, είναι αυτά που ματαίωσαν τη συμφωνία που ο ίδιος σύναψε με τον Μουσταφά Ακιντζί για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, στις 8 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρ και μανία με τη Σπέχαρ ο Αναστασιάδης-Την καρφώνει στον Γκουτέρες

Δειτε Επισης

«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Τον πήχη ψηλά έθεσε ο Αρμεύτης-Μια πόλη για τους πολλούς θέλει ο Νικολαΐδης
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη 49χρονος επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο-Προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Με το ένα πόδι εκτός ΔΗΣΥ η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου