Οδό-φράγματα στο άνοιγμα βάζουν στα κατεχόμενα, με το βλέμμα στις ψευδοεκλογές

Παρά το γεγονός πως η Κυβέρνηση εκφράζει ετοιμότητα για άνοιγμα των οδοφραγμάτων για συγκεκριμένες διελεύσεις στις 8 Ιουνίου, με λιγότερη από μία εβδομάδα να απομένει, είναι σαφές πως η τουρκική πλευρά θέτει νέα προσκόμματα, σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος με έντονα προεκλογική χροιά.
 
Υπενθυμίζεται ότι, στις 21 Μαΐου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμφώνησε με τον Μουσταφά Ακιντζί σε πολιτικό επίπεδο την σταδιακή επανέναρξη των διελεύσεων μέσω οδοφραγμάτων, για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, όπως είναι οι Τ/κ που εργάζονται ή φοιτούν στις ελεύθερες περιοχές, οι ασθενείς και οι Ε/κ εγκλωβισμένοι. Πρόκειται, ουσιαστικά, για περιορισμένη και ελεγχόμενη διέλευση, που κρίθηκε ασφαλής υπό τα δεδομένα, επειδή αφορά συγκεκριμένα άτομα, τα οποία θα πρέπει να φέρουν τις κατάλληλες βεβαιώσεις και πιστοποιητικά και των οποίων οι κινήσεις θα μπορούσαν να ιχνηλατηθούν, δεδομένου ότι έχουν συγκεκριμένο λόγο διέλευσης.
 
Όπως, όμως, αφήνουν να εννοηθεί οι δηλώσεις από τα κατεχόμενα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όπως μονομερώς έκλεισε τα οδοφράγματα η τ/κ πλευρά, μονομερώς σκοπεύει να τα ανοίξει. Είναι πρόδηλο πως υπάρχει μία ξεκάθαρη προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης της πανδημίας από τους εγκάθετους της Άγκυρας και όσο πλησιάζει το ορόσημο της 8ης Ιουνίου, τόσο πιο προφανείς καθίστανται οι σκοπιμότητες.
 
Στην ουσία, ενώ η νόμιμη Κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία ορισμένων οδοφραγμάτων, ώστε να μπορεί να κάνει καλύτερο έλεγχο, χωρίς, ωστόσο, ποτέ να μπλοκάρει τις διελεύσεις, η ψευδοκυβέρνηση των κατεχομένων πήρε την απόφαση μονομερώς να τα κλείσει, δημιουργώντας εμπόδια ακόμη και στις διελεύσεις ασθενοφόρων. Κι έπειτα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τον κορωνοϊό για σκοπούς αναγνώρισης, με τεχνάσματα όπως να ζητά να συζητήσει ο Υπουργός Υγείας με τον ψευδοϋπουργό ως…. ομόλογοι.
 
Είναι ξεκάθαρο πως στα κατεχόμενα ο ιός, ειδικά σε συνάρτηση με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, αποτελεί πεδίο εσωτερικής διαμάχης. Μπορεί να αναβλήθηκαν για τον Οκτώβριο οι παράνομες «προεδρικές εκλογές», η προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο, δεν έχει αναβληθεί και, ως εκ τούτου, η πανδημία τέθηκε στο κέντρο αυτής της αρένας.
 
Χαρακτηριστικές αυτής της διαμάχης ήταν οι χθεσινές δηλώσεις του λεγόμενου «πρωθυπουργού» και βασικού ανθυποψηφίου του Μουσταφά Ακιντζί. Προβαίνοντας σε επίδειξη ισχύος έναντι του Ακιντζί, ο Ερσίν Τατάρ αποκάλεσε την απόφαση για την 8η Ιουνίου λανθασμένη, διότι, όπως ισχυρίστηκε, είναι η «κυβέρνησή» του που έχει την εξουσία να αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι τα οδοφράγματα, ακυρώνοντας, ουσιαστικά, τη δέσμευση του Ακιντζί και αφήνοντας τον εκτεθειμένο.
 
Ως βασικό επιχείρημα για την άρνησή τους να ανοίξουν σταδιακά τα οδοφράγματα, τα αγαπημένα παιδιά της Άγκυρας, Τατάρ και Οζερσάι (που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στο κλείσιμο των οδοφραγμάτων) αντιπαραβάλλουν την επιδημιολογική εικόνα στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές. Όταν, ωστόσο, κλήθηκαν να δώσουν πραγματικές πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί, στη συνάντηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία με τους επιστημονικούς συμβούλους, αποδείχθηκε πως τα μηδενικά κρούσματα που διατείνονται ότι έχουν εδώ και αρκετό καιρό στα κατεχόμενα είναι αποτέλεσμα πολύ περιορισμένης δειγματοληψίας, αφού κάνουν, κατ’ αναλογία, πέντε φορές λιγότερα τεστ από ό,τι στις ελεύθερες περιοχές.
 
Με αυτά τα δεδομένα, παραμένει αβέβαιο κατά πόσον θα γίνει όντως το πρώτο βήμα για διάνοιξη των οδοφραγμάτων στις 8 Ιουνίου. Εκείνο που παραμένει βέβαιο είναι πως στα κατεχόμενα θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται πολιτικά τον κορωνοϊό για όσο περισσότερο μπορούν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Έτοιμο να αποπλεύσει για Γάζα το δεύτερο πλοίο με 500 τόνους βοήθειας
Απάντηση Αθήνας σε Ερντογάν-«Οι δηλώσεις για την Κύπρο προσβάλλουν τη μνήμη των θυμάτων»
Καλωσόρισε τη λειτουργία διαδρόμου από την Κύπρο, τόνισε ανάγκη χερσαίων περασμάτων ο Μπορέλ
Η βαθμολογία των έξι Ευρωβουλευτών για το έργο τους-Η κοινοβουλευτική και δημόσια επιρροή τους
Τα πολλά ψηφοδέλτια, οι εκατοντάδες υποψήφιοι και το ενδεχόμενο σύγχυσης των ψηφοφόρων
Εμπρηστικός ο Ερντογάν-«Η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας αν δεν σταματούσαμε το 1974»
Συνάντηση με πάνω από 40 χώρες για το «Αμάλθεια» στις 21 Μαρτίου ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ
Διακυβερνητική συνάντηση για ενεργειακή συνεργασίας έθεσαν στο τραπέζι ΠτΔ-Φατάχ αλ Σίσι
Ενημερώνει τους ομολόγους του για το «Αμάλθεια» ο Κωνσταντίνος Κόμπος
Στις Βρυξέλλες η Μαριλένα Ραουνά-Συμμετέχει στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ