Σχεδιάζουν προεκλογικές εκστρατείες με… υγειονομικά πρωτόκολλα

Γρίφο αποτελεί για τα κόμματα η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών, αφού θα πραγματοποιηθεί υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτές που έχουν συνηθίσει και γνωρίζουν ότι είναι αποτελεσματικές.
 
Είναι γνωστό ότι σε εκλογικές περιόδους και δη τους τελευταίους μήνες πριν από το ραντεβού με την κάλπη οι υποψήφιοι… ξεχύνονται στην κοινωνία, επιδιώκοντας την μαζική αλλά και την κατ’ ιδίαν επαφή με τον κόσμο, ως μέρος της ευρύτερης επικοινωνιακής καμπάνιας και της προσπάθειας να πείσουν τους ψηφοφόρους να τους υποστηρίξουν σε προσωπικό επίπεδο. Είναι η περίοδος που οι πολιτικοί προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες πως σκέφτονται όπως αυτούς, αφουγκράζονται τις ανησυχίες τους και γνωρίζουν τις προτεραιότητές τους και, ως εκ τούτου, είναι οι κατάλληλοι αντιπρόσωποί τους στη Βουλή.
 
Αυτές οι κατ’ ιδίαν επαφές, μάλιστα, οι οποίες συνήθως πραγματοποιούνται σε σπίτια ή σε οργανωμένους χώρους, σε πόλεις αλλά σε μεγάλο βαθμό και στα –υπό άλλες συνθήκες- παραμελημένα χωριά, είναι συχνά τα πεδία στα οποία διεκδικούνται ψήφοι και κάθετα, εκτός από οριζόντια. Διαδραματίζουν, δηλαδή, ρόλο και στον εσωτερικό ανταγωνισμό μεταξύ των υποψηφίων του ίδιου συνδυασμού, για τους σταυρούς προτίμησης των ψηφοφόρων τους.
 
Όπως σχολίασε στον REPORTER έμπειρος πολιτικός, που έχει εργαστεί σε πολλές προεκλογικές εκστρατείες τα τελευταία χρόνια, «ο κορωνοϊός αλλάζει τη φύση των εκλογών», εκτιμώντας ότι οι παλιές μέθοδοι θα υπαναχωρήσουν.
 
«Δεν μπορείς να κάνεις χειραψία, δεν μπορείς να αγκαλιάσεις. Πηγαίναμε στα σωματεία, μιλούσαμε με τον κόσμο, καθόμασταν όλοι δίπλα δίπλα στα τραπέζια και τρώγαμε. Δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, υπό αυτές τις συνθήκες», πρόσθεσε. Άρα, εξήγησε, πρέπει να προσαρμοστούν και να μπει η πολιτική στην Κύπρο σε μια νέα εποχή.
 
Η πραγματικότητα είναι πως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η προεκλογική εκστρατεία. Στην κορύφωση του κορωνοϊού είδαμε εκλογικές διαδικασίες να αναβάλλονται ή να πραγματοποιούνται με πολύ αυστηρά μέτρα. Όμως, δεδομένου ότι το «διαπροσωπικό» στάδιο των εκλογών δεν αναμένεται άμεσα, καθώς θα πραγματοποιηθούν σε ένα χρόνο, η επιδημιολογική κατάσταση κατά τη δεδομένη στιγμή είναι που θα έχει τον καθοριστικό ρόλο.
 
Ο κορωνοϊός στην Κύπρο αυτή τη στιγμή υποχωρεί, με τους ειδικούς, ωστόσο, να μην αποκλείουν ένα νέο κύμα το Φθινόπωρο, του οποίου η έκταση και η σοβαρότητα δεν μπορεί να προβλεφθεί. Αναλόγως του μεγέθους του και της χρονικής του διάρκειας, ενδέχεται να υπάρξει επιστροφή σε κάποιας μορφής πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν, γεγονός που θα δημιουργήσει σίγουρα εμπόδια σε πολιτικές δυνάμεις και υποψηφίους.
 
Ακόμη, όμως, και αν δεν υπάρξει σημαντική αναζωπύρωση, που να απαιτήσει νέα μέτρα, είναι σαφές πως η προσεκτική κοινωνική προσέγγιση θα συνεχίσει να υπάρχει, γεγονός που γνωρίζουν τα κόμματα. Ενδεχομένως αυτό που θα προτιμηθεί είναι ένα μοντέλο μικρών εκδηλώσεων –εάν το επιτρέπουν τα δεδομένα που θα επικρατούν εκείνη την χρονική περίοδο- σε συνδυασμό με αυξημένη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, σε μία προσπάθεια διαπροσωπικής επαφής μεταξύ υποψηφίων και ψηφοφόρων.
 
Οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και οι υποψήφιοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στις λιγότερες κοινωνικές παρουσίες και στις απαραίτητες αποστάσεις, δεδομένου ότι δεν αναμένεται να εκλείψει πλήρως ο κορωνοϊός πριν από την ανακάλυψη του εμβολίου και, ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση, ανεξαρτήτως αν πλησιάζουν εκλογές. Και επειδή, ακριβώς, δεν μπορούν να γνωρίζουν σήμερα τις υγειονομικές συνθήκες που θα επικρατούν στα τέλη του 2020 και στις αρχές της εκλογικής χρονιάς, θα πρέπει να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των αχαρτογράφητων νερών της εκλογικής διαδικασίας εν μέσω αναζωπύρωσης του ιού.
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις