Με πυξίδα τον Φουρλά στη μάχη των βουλευτικών τα κόμματα

Βρισκόμαστε ένα χρόνο μακριά από τις βουλευτικές εκλογές και τα κομματικά μαγειρεία άρχισαν τις προετοιμασίες των ψηφοδελτίων με τα οποία θα διεκδικήσουν τις επικείμενες εκλογές. Μετά το άκρως πετυχημένο πείραμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στις Ευρωεκλογές, με την επιλογή του Λουκά Φουρλά, ο οποίος όχι απλά πέτυχε την εκλογή του αλλά ήρθε και πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, η προσοχή των κομμάτων στρέφεται στην Κοινωνία των Πολιτών και όχι στα παραδοσιακά κομματικά στελέχη.

Και αυτό γιατί παρά την κριτική που είχε δεχθεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ για την επιλογή του κ. Φουρλά, ο οποίος δεν προερχόταν από τον στενό κομματικό χώρο, εντούτοις στον ένα χρόνο της δράσης του στο Ευρωκοινοβούλιο απέδειξε πως τα πάει εξαιρετικά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες που βρίσκονται στα κομματικά γραφεία, ο κ. Φουρλάς, όχι μόνο δεν απώλεσε από τη δυναμική του, αλλά την έχει ενισχύσει περισσότερο.

Με βάση λοιπόν και το παράδειγμα Φουρλά, αλλά και την ανάγκη να ξεφύγουν από τα κομματικά στεγανά, τα κόμματα άλλαξαν ρότα και στρέφονται προς την Κοινωνία των Πολιτών, ψάχνοντας άτομα που να μην έχουν την ταμπέλα του κομματικού στελέχους, αλλά να έχουν δράση, προσφορά και ευρεία αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο.

ΔΗΣΥ
Στο κυβερνών κόμμα το πρώτο στοίχημα είναι η διατήρηση της πρωτιάς με ποσοστά πάνω από το 32% αλλά και με άνοιγμα της ψαλίδας από το ΑΚΕΛ.

Υποψήφιος στη Λευκωσία θα είναι ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος κέρδισε τις εντυπώσεις με την παρουσία του, τόσο ως βουλευτής όσο και ως εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης. Στη μάχη της Λευκωσίας, υποψήφιος θα είναι και ο τέως υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. 

Μάχη αναμένεται να δώσου και οι βουλευτές, οι οποίοι κατάφεραν να καθίσουν στα έδρανα του Κοινοβουλίου ύστερα από αρκετές ανακατατάξεις (Σάβια Ορφανίδου, Ξένια Κωνσταντίνου, Μιχάλης Σοφοκλέους).

Στο ψηφοδέλτιο ΔΗΣΥ θα υπάρξει νέο αίμα, από την υποσχόμενη νεολαία του κόμματος, όπως ο Δήμος Γεωργιάδης, Μάριος Πελεκάνος, ο Χρύσανθος Φάκας και όχι μόνο, οι οποίοι θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την εκλογή τους.

Στη Λεμεσό Ευθύμιος Δίπλαρος, Ανδρέας Κυπριανού και Ελένη Σταύρου τρέχουν για την τριάδα, ενώ στη γωνιά τους αναμένει ο Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νίκος Σύκας. Δεν αποκλείεται εκλογή να ζητήσει και η Μαρίνα Χ»Μανώλη, νυν δημοτική Σύμβουλος.

Στη Λάρνακα η κατάσταση πιο ξεκάθαρη με την Αννίτα Δημητρίου να είναι το μεγάλο φαβορί ενώ ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου δεν θα επαναδιεκδικήσει, δίνοντας χώρο σε νέα πρόσωπα που θα προέλθουν κυρίως από τις τάξεις της ΝΕΔΗΣΥ.

Για τέταρτη φορά θα διεκδικήσει εκλογή στην Αμμόχωστο ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, ενώ από κει και πέρα όλα είναι ρευστά για τις υπόλοιπες θέσεις και αναμένονται εκπλήξεις από νέα πρόσωπα στον πολιτικό στίβο.

ΑΚΕΛ
Στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να πιάσει στα ποσοστά τον ΔΗΣΥ και να κυμανθεί κοντά στο 30%+ ώστε να κτίσει για τις προεδρικές του 2023. Με καλούς άσους στο μανίκι, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ θα επιχειρήσει να δώσει έμφαση στα νέα αξιόλογα στελέχη που διαθέτει το κόμμα του, κάνοντας με αυτό τον τρόπο και την απαραίτητη ανανέωση που χρειάζεται. Στη Λευκωσία η μάχη θα είναι μια επανάληψη του σκηνικού του 2016, με τα γνωστά πρόσωπα πρωταγωνιστές (Στεφάνου, Λουκαίδης, Χαραλαμπίδου, Δαμιανού, Χριστοφίδης) ενώ στη Λεμεσό με αξιώσεις θα διεκδικήσει έδρα η Μαρίνα Νικολάου η οποία στις Ευρωεκλογές τα πήγε περισσότερο από καλά. Να σημειώσουμε πως ο Αδάμος Αδάμου δεν θα επαναδιεκδικήσει, δίνοντας έτσι χώρο σε νέα πρόσωπα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Λάρνακα, αφού μετά την αποχώρηση του ικανού και πολύ αγαπητού στον χώρο της Αριστεράς Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος είχε ανατρέψει τα προγνωστικά και εξελέγη Ευρωβουλευτής, τα πάντα είναι ρευστά για τις δύο θέσεις που λαμβάνει το κόμμα στην συγκεκριμένη επαρχία.

Στην Αμμόχωστο, ο Χριστάκης Τζιοβάνης δεν επανεδιεκδικεί με τον Τουμάζο Τσιελεπή να έχει περισσότερες πιθανότητες αυτή τη φορά, ενώ τη δική τους μάχη θα δώσουν και οι Γιαννάκης Γαβιρήλ, Ανδρέας Καζαμίας, Αθηνά Ζάουρα και Χαράλαμπος Χρυσοστόμου.

ΔΗΚΟ
Για τον Πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο, ο στόχος είναι διττός. Ποσοστά όχι κάτω από 13% και εκλογή των στενών συνεργατών του στα έδρανα της Βουλής (Χρύσης Παντελίδης, Άθως Αντωνιάδης, Γιώργος Σολωμού). Μια επιθυμία του Προέδρου η οποία ήδη προκαλεί αντιδράσεις σε άλλα στελέχη που βλέπουν τις όποιες πιθανότητες εκλογής τους να εξανεμίζονται.

Στη Λευκωσία η μάχη αναμένεται σκληρή, αφού τις τρεις θέσεις (με βάση τα ποσοστά του 2016) θα λάβει ο Επικεφαλής του ψηφοδελτίου (σημ. Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος εκτός απροόπτου, θα είναι ο νέος Πρόεδρος του Κοινοβουλίου) και από κει και πέρα έδρα θα επαναδιεκδικήσουν οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Μαρίνος Μουσιούττας αλλά και ο Χρύσης Παντελίδης,

Στη Λεμεσό, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη τι θα πράξει ο Άγγελος Βότσης, ενώ Παύλος Μυλωνάς και Πανίκος Λεωνίδου φαίνεται να μην ανησυχούν. Από κει και πέρα ο Άθως Αντωνιάδης θα προσπαθήσει να πετύχει αυτή τη φορά την εκλογή του, όπως και η Κατερίνα Χριστοφίδου.

Στην Κερύνεια Γιώργος Σολωμού.

ΕΔΕΚ
Δύσκολα τα πράγματα στο χώρο του κόμματος μετά την εκτός ορίων αντιπαράθεση του Προέδρου Μαρίνου Σιζόπουλου με τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη. Η εικόνα που βγήκε προς τα έξω έχει προκαλέσει ζημιά, το μέγεθος της οποίας ωστόσο θα φανεί στην κάλπη. Όπως πληροφορούμαστε έχει ναυαγήσει η προσπάθεια για συνεργασία ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης με αποτέλεσμα να αναμετρηθεί σε αυτή την εκλογική διαδικασία με τις δικές της δυνάμεις. Μαρίνος Σιζόπουλος στη Λεμεσό, ενώ Λευκωσία Κωστής Ευσταθίου και Νατάσα Ιωάννου, η οποία στις Ευρωεκλογές άφησε πολύ καλές εντυπώσεις.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Παράλληλα οι πληροφορίες που, άλλωστε, επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, θέλουν τη Συμμαχία Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα, να βρίσκονται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με το Κίνημα Αλληλεγγύης της Ελένης Θεοχάρους. 

Ο νέος πολιτικός σχηματισμός που βρίσκεται στα σκαριά, αναμένεται να φέρει το όνομα «Αλληλεγγύη Πολιτών». Σε περίπτωση που οι διαβουλεύσεις ευοδωθούν, πολύ πιθανόν να δούμε την Ελένη Θεοχάρους στη Λεμεσό, τον Γιώργο Λιλλήκα στη Λευκωσία και τον Μιχάλη Γιωργάλλα στην Αμμόχωστο.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Στο Κίνημα ο Γιώργος Περδίκης επιχειρεί εκ νέου, έστω και οριακά να εισέλθει στη Βουλή με τους Γιώργο Περδίκη και Χαράλαμπο Θεοπέμπτου να επαναδιεκδικούν. 

ΕΛΑΜ
|Στο ΕΛΑΜ γνωρίζουν πολύ καλά πως στις επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές, πολύ δύσκολα θα δουν ποσοστά, ανάλογα με αυτά που είδαν στις Ευρωεκλογές. Αναμένεται ωστόσο να δώσουν τη δική τους μάχη για είσοδο στη Βουλή, με τους Χρίστο Χρίστου και Λίνο Παπαγιάννη, να επανδιεκδικούν. 

ΔΗ.ΠΑ
Θα κάνει την έκπληξη και θα καταφέρει να μπει στη Βουλή; Οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν τη ΔΗ.ΠΑ, του Μάριου Καρογιάν να πετυχαίνει το στόχο της εξασφαλίζοντας με άνεση το ποσοστό του 3.6%. Το ερώτημα είναι ποιος ή ποιοι θα συνοδέψουν τον κ. Καρογιάν στη Βουλή, με τους Γιάννο Λακκοτρύπη Μαρίνο Κλεάνθους και ίσως και την Αντιγόνη Παπαδοπούλου, να διεκδικούν με αξιώσεις μία θέση στο Νομοθετικό Σώμα.

Εκεί που πάντως όλες οι πολιτικές δυνάμεις εστιάζουν και θα δώσουν από κοινού μάχη είναι το πώς θα περιορίσουν την αποχή και την απαξίωση των πολτών προς πολιτικούς και πολιτική που κτυπά κόκκινο. Και αυτό, ήδη το γνωρίζουν, θα το πετύχουν μόνο εάν ακολουθήσουν το πείραμα «Φουρλά» του κ. Νεοφύτου, καταφέρουν να απευθυνθούν στην κοινωνία των πολιτών και πείσουν τους ήδη αδιάφορους και σε πολλές περιπτώσεις θυμωμένους πολίτες ότι αξίζει για κάποιους λόγους να πάνε στην κάλπη

Δειτε Επισης

Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)