Τα σενάρια για την επανέναρξη πτήσεων-Με ποιες χώρες θα γίνει η αρχή

Γρίφο για δυνατούς λύτες αποτελεί η επανέναρξη πτήσεων από τα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Αν και η επαναλειτουργία τους τοποθετείται στα μέσα Ιουνίου, παραμένει ακόμη άγνωστος ο τρόπος που αυτή θα γίνει.
 
Κυβέρνηση και τουριστικοί παράγοντες, γνωρίζουν καλά πως ενδεχόμενη μαζική άφιξη τουριστών στην Κύπρο, από χώρες όπου υπάρχει έξαρση κορωνοϊού, όχι μόνο θα τινάξει στον αέρα ότι απέμεινε από τη σεζόν, αλλά θα οδηγήσει πολλά βήματα πίσω και τα μέτρα χαλάρωσης που ξεκίνησαν με πολύ καλούς οιωνούς.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που χθες το υπουργικό Συμβούλιο άναψε το πράσινο φως για την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την επανέναρξη πτήσεων. Στόχος είναι να υπάρξει όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία, για να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις.
 
Το σχέδιο θα ετοιμαστεί μέχρι το τέλος Μαΐου, από διυπουργική Επιτροπή, υπό τον υπουργό Μεταφορών στην οποία θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Υγείας καθώς και ο υφυπουργός Τουρισμού. Παράλληλα θα εργάζεται και καθοδηγητική Επιτροπή με τους Γενικούς Διευθυντές των συγκεκριμένων Υπουργείων, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της πολιτικής αεροπορίας και της HERMES Airports.
 
Αρχή από Ελλάδα και Ισραήλ
Σε πρώτο στάδιο, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, θα εξεταστεί στη βάση επιδημιολογικών κριτηρίων, με ποιες χώρες θα υπάρξει συνδεσιμότητα. Οι καλοί δείκτες της Ελλάδας, καταδεικνύουν, εκτός κι αν αλλάξουν τα δεδομένα, ότι θα είναι η πρώτη χώρα, από και προς την οποία θα επαναρχίσουν οι πτήσεις. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν πτήσεις από και προς το Ισραήλ, που επίσης έχει καλούς δείκτες. Οι τρεις χώρες θα ενεργοποιήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία.
 
Εκεί που υπάρχει μεγάλος προβληματισμός είναι πώς θα γίνει η διαχείριση πτήσεων αλλά και ταξιδιωτών από χώρες όπως η Μεγάλή Βρετανία, που προσφέρει μεν τα μέγιστα στον τουρισμό, συγκαταλέγεται δε, ανάμεσα στις χώρες με τους χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες.
 
Θα εξεταστούν ακόμη οι προθέσεις των υπολοίπων χωρών για να διαφανεί κατά πόσον, θα χρειαστούν διμερείς συμφωνίες για την επανέναρξη πτήσεων.
 
Τεστ κορωνοϊού
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που προκαλεί προβληματισμό, είναι τα κριτήρια που θα αποφασιστούν για τους ίδιους τους ταξιδιώτες. Θεωρείται αυτονόητο, ότι δεν μπορούν να τίθενται σε καραντίνα 14 ημερών οι τουρίστες, αφού κάτι τέτοιο θα απέτρεπε την άφιξή τους στην Κύπρο.
 
Στο τραπέζι βρίσκονται άλλα δύο σενάρια. Είτε να ζητείται πιστοποιητικό από εγκεκριμένο εργαστήρι για τον κορωνοϊό, είτε να γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξή τους στην Κύπρο. Δεν αποκλείεται στο τέλος να γίνουν και τα δύο.
 
Στην κατάρτιση του σχεδίου δράσεως θα συνυπολογιστούν και οι διαδικασίες
καθως και τα μέτρα που θα εφαρμόζονται σε πτήσεις, με δεδομένο ότι με κάθε μία θα φτάνουν λιγότεροι επιβάτες.

«Πρέπει να εξετάσουμε εάν θα χρειαστούν επιπρόσθετοι εξοπλισμοί στα αεροδρόμια και εάν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διακρατικές συμφωνίες με κάποιες χώρες. Θα πρέπει να δούμε επίσης ποια θα είναι η χωρητικότητα των αεροσκαφών και εάν θα ζητούμε ανάλυση για τον κορωνοϊό στους επιβάτες πριν φτάσουν στην Κύπρο», ανέφερε στον REPORTER o υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος ο οποίος σημείωσε πως ταξιδιωτικές εταιρείες και τουριστικοί πράκτορες ζητούν ενημέρωση από την Κύπρο έτσι ώστε να προχωρήσουν σε προγραμματισμό πτήσεων.

Ο υπουργός Μεταφορών, ανέφερε πως η συνδεσιμότητα της Κύπρου με άλλες χώρες, είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
Συμμετοχή Ρίτας Σούπερμαν σε συνάντηση ΟΗΕ για καταπολέμηση τρομοκρατίας
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»