Πονοκέφαλος για τους γονείς η εναλλάξ φοίτηση των μαθητών-Πώς απαντά η Κυβέρνηση

Προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στους γονείς, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων την 21η Μαΐου, με τους μαθητές να πηγαίνουν εκ περιτροπής στις τάξεις, χωρισμένοι σε δύο ομάδες.
 
Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανακοίνωσε πως όλα τα σχολεία, όλων των βαθμίδων, ανοίγουν για τους μαθητές, οι οποίοι θα προσέρχονται στις τάξεις, χωρισμένοι σε δύο ομάδες.
 
Συγκεκριμένα, η μία ομάδα θα προσέρχεται στο σχολείο Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη και η δεύτερη ομάδα, Πέμπτη, Παρασκευή και την επόμενη εβδομάδα, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη. Με αυτό τον τρόπο οι μαθητές θα προσέρχονται στο σχολείο για πέντε συνεχόμενες ημέρες και ακολούθως θα παραμένουν στο σπίτι για άλλες πέντε ημέρες.
 
Η συγκεκριμένη απόφαση, έφερε αντιδράσεις γονέων που εργάζονται αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρη ρύθμιση για τα ωράρια των εργασιών τους και λαμβάνοντας υπόψη πως οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν θα πρέπει να έρχονται επαφή με τα παιδιά, δημιουργείται πρόβλημα για τη φύλαξη των παιδιών τόσο κατά τις ημέρες που θα προσέρχονται στο σχολείο αφού στη μια και πέντε σχολάνε, αλλά και για τις ημέρες που τα παιδιά θα παραμένουν στο σπίτι.
 
Μιλώντας το πρωί στην κρατική τηλεόραση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, επεσήμανε πως στο δημόσιο θα δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να αποχωρούν πιο νωρίς από τις εργασίες τους για να παραλαμβάνουν τα παιδιά από τα σχολεία, ενώ σημείωσε πως εάν δεν υπάρχει δυνατότητα φύλαξης από τον άλλο γονιό, τότε οι γονείς θα μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι, όπως γινόταν και το διάστημα των αυστηρότερων μέτρων.
 
«Υπάρχουν σχεδιασμοί για όλα, έχουν ληφθεί υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας και έχουν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι. Μάλιστα στη σύσκεψη στο Προεδρικό, είχαν ενημερωθεί οι παρόντες για τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί. Είναι εκεί που δόθησαν κάποιες απαντήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον υπουργό Παιδείας», υπέδειξε ο Κυριάκος Κούσιος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Αναφορικά με τους γονείς που θα πρέπει να προσέρχονται στις εργασίες τους, ο κ. Κούσιος υπέδειξε πως λήφθηκε πρόνοια και υπάρχει στις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών σχετική πρόνοια που καθορίζονται οι διαδικασίες. «Έχουμε πει ότι θα πηγαίνουν οι γονείς να παίρνουν τα παιδιά τους και δικαιούνται να παίρνουν από τις άδειες τους. Εάν υπάρχει πρόβλημα να παραλάβει τα παιδιά ένας εκ των δύο γονέων θα δίνεται η διευκόλυνση να αποχωρήσουν πιο νωρίς», πρόσθεσε.
 
Όσο αφορά τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κούσιος επεσήμανε πως δεν μπορεί η Κυβέρνηση να επέμβει, αλλά σημείωσε, «δεν νομίζω να υπάρχει οποιοσδήποτε εργοδότης που δεν θα επιτρέψει στον εργοδοτούμενο να παραλάβει τα παιδιά του. Εξάλλου για αυτό υπάρχουν και τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας».
 
«Αυτό το πράγμα δεν ίσχυσε και προηγουμένως όταν εντάχθηκαν αυτοί οι γονείς στα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας;» διερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
 
Τα σχέδια σαν θέμα αρχής ισχύουν ακόμη και εφαρμόζονται και εάν ένας γονιός έχει πρόβλημα φύλαξης των παιδιών του και να παίρνει τα δικαιώματα που έχουν εξαγγελθεί από το Υπουργείο Εργασίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως έχουν αναρτηθεί στην ειδική ιστοσελίδα www.coronavirus.mlsi.gov.cy οι αιτήσεις για την Ειδική Άδεια Φροντίδας Παιδιών, το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας και το Ειδικό Επίδομα Αυτοτελώς Εργαζομένων για την περίοδο 13/4/2020 μέχρι 12/5/2020.
 
Ο κάθε εργοδοτούμενος που εμπίπτει στις διατάξεις των αντίστοιχων Σχεδίων μπορεί να συμπληρώσει νέα σχετική ηλεκτρονική αίτηση για τη νέα περίοδο.
 
Σημειώνεται ότι, αν η Ειδική Άδεια Φροντίδας Παιδιών ή το Ειδικό Επίδομα Ασθενείας αφορούν ξεχωριστές χρονικές περιόδους, θα πρέπει να υποβληθεί από τους αιτητές ξεχωριστή αίτηση για την κάθε περίοδο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα