Ο μεθυσμένος Ρώσος, ο αψυχολόγητος Μichael Jackson και το πνεύμα του 1989

Με φάρο και οδηγό το πνεύμα του Νοεμβρίου του 1989, ο Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί απόψε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο ξενοδοχείο Adlon του Βερολίνου, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αναζητούν την χρυσή τομή για να διατηρήσουν το Κυπριακό ζωντανό
 
Μόνο και μόνο που η συνάντηση γίνεται στο Βερολίνο, αποτελεί μια ιδιαιτερότητα, αφού η γερμανική πόλη, υπήρξε η προτελευταία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που παρέμεινε μοιρασμένη μέχρι το 1989, με τη Λευκωσία να κρατά πλέον μόνη τον θλιβερό τίτλο.
 
Η πτώση του Τείχους
Η πτώση του τείχους του Βερολίνου υπήρξε μια ιστορική στιγμή για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Ακριβώς πριν από 30 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1989, ο Γκίντερ Σαμπόσφκι, με δική του πρωτοβουλία ή από λάθος ή από λανθασμένη πληροφόρηση, ανακοίνωσε απ' ευθείας από την τηλεόραση τα μέτρα χαλάρωσης που αποφάσισε η Ανατολική Γερμανία υπό το βάρος της πίεσης που δεχόταν από τον λαό.

Τα μέτρα χαλάρωσης ο λαός, τα ερμήνευσε ως πτώση του τείχους και πλέον η ιστορία άρχισε να γράφεται. Η ιδέα ήταν να επιτραπούν ελεγχόμενες έξοδοι, με υποχρεωτική βίζα και να διατηρηθούν συνοριακές εγκαταστάσεις και όχι να πέσει ξαφνικά το Τείχος. Και εν τέλει η χώρα και το Σιδηρούν Παραπέτασμα.
 
Επρόκειτο, λοιπόν, για ένα σφάλμα κρίσης υπό πίεση ή για υπολογισμένη κίνηση; Μέχρι τον θάνατό του το 2015, σε ηλικία 86 ετών, ο Γκίντερ Σαμπόφσκι ουδέποτε απάντησε ξεκάθαρα στην ερώτηση. Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου υπήρξε η ιστορικότερη στιγμή για τη Γερμανία, ενδεχομένως και για την Ευρώπη, τον 20ο αιώνα, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Το ξενοδοχείο Adlon
Το ξενοδοχείο Adlon είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Βερολίνο απέναντι από την Πύλη του Βρανδεμβούργου και το Μνημείο των Δολοφονηθέντων Εβραίων της Ευρώπης.
 
Το Hotel Adlon ήταν ένα από τα πιο διάσημα ξενοδοχεία στην Ευρώπη. Άνοιξε το 1907 και καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό το 1945 στις τελευταίες ημέρες του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, αν και μια μικρή πτέρυγα συνέχισε να λειτουργεί μέχρι το 1984. Το σημερινό ξενοδοχείο, που άνοιξε στις 23 Αυγούστου 1997, είναι ένα νέο κτίριο με σχέδιο εμπνευσμένο από το πρωτότυπο.
 
Στα τέλη του 19ου αιώνα, τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία, τα οποία γενικά προσέφεραν μόνο διανυκτέρευση, εξελίχθηκαν σε χώρους κοινωνικής συγκέντρωσης που μπορούσαν να φιλοξενήσουν μεγάλες δεξιώσεις από τους πλούσιους της εποχής. Σύμφωνα με το πρότυπο των ξενοδοχείων της Αμερικής, όπως το Waldorf Astoria, δημιουργήθηκαν νέα κτίρια ξενοδοχείων σε ολόκληρη την ήπειρο με πλούσια διακοσμημένα μπαλκόνια, αίθουσες φαγητού, στοές, καπνιστήρια, βιβλιοθήκες και καφετέριες.
 
Ο Lorenz Adlon
O Lorenz Adlon, ένας επιτυχημένος έμπορος κρασιού και εστιάτορας από τη Μάιντς, αγόρασε δύο ακίνητα στη λεωφόρο Unter den Linden το 1905. Ο Adlon ανέλαβε διάφορα καφενεία στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων στον Ζωολογικό Κήπο του Βερολίνου και είχε συγκεντρώσει κεφάλαια για να χτίσει ένα ξενοδοχείο στο Pariser Platz, στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας. Έπεισε τον Κάιζερ ότι το Βερολίνο χρειαζόταν ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο επίπεδο εκείνων του Παρισιού, του Λονδίνου και των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών και έτσι ο δεύτερος παρενέβη προσωπικά
 
Τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου έγιναν το 1907 και για τις επόμενες δεκαετίες το ξενοδοχείο Adlon αποτέλεσε ορόσημο για την κοσμική ζωή του Βερολίνου, ακόμα και κατά την περίοδο της παντοκρατορίας του Χίτλερ.
Ο Β’ Π.Π. πέρασε και δεν ακούμπησε πάνω στο ξενοδοχείο, ωστόσο, από καθαρή ατυχία καταστράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του στο τέλος του πολέμου. Αν και κατά τις μάχες του Βερολίνου, μεταξύ των γερμανικών και των ρωσικών στρατευμάτων, το ξενοδοχείο έμεινε άθικτο, τελικά μια φωτιά, που ξεκίνησε από το κελάρι και προκάλεσε ένας μεθυσμένος στρατιώτης του κόκκινου στρατού στις 2 Μαϊου του 1945, έκαψε το μεγαλύτερο μέρος του. Ο ιδιοκτήτης του πέθανε μόλις πέντε ημέρες αργότερα στις φυλακές του Πόσνταμ, αφού συνελήφθη από τους Ρώσους.
 
Μετά το τέλος του πολέμου, το ξενοδοχείο άνηκε στην ανατολική Γερμανία και το μεγαλύτερο μέρος του δεν ήταν λειτουργικό λόγω της πυρκαγιάς και δεν επιδιορθώθηκε. Τελικά μετά τη πτώση του Βερολίνου, ένα επενδυτικό ταμείο της Γερμανίας ανέλαβε την ανακαίνισή του, που ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 1997.
 
Το μοναδικό αυθεντικό στοιχείο που διασώθηκε από το παλαιό ξενοδοχείο είναι μια περίτεχνη κρήνη από μαύρο μάρμαρο, που κοσμεί την κεντρική αίθουσα του νέου ξενοδοχείου.

Από τότε, το ξενοδοχείο αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι για το Βερολίνο και φιλοξένησε ουκ ολίγες φορές, τόσο σημαντικές προσωπικότητες όσο και σημαντικά γεγονότα. Αξίζει να σημειωθεί πως το ξενοδοχείο τράβηξε τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη, όταν φιλοξένησε σε μία από τις σουίτες του των Michael Jackson. Η είδηση δεν έγκειται στη διαμονή του Αμερικανού σούπερ σταρ αλλά στο γεγονός ότι αυτός βγήκε στο μπαλκόνι και αντί να χαιρετήσει τους θαυμαστές του που συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο, πήρε τον μικρό του γιο Prince-Michael "Blanket" II και τον κρέμασε από το παράθυρο του ξενοδοχείου.
Το περιστατικό εκτυλίχτηκε το 2002 κι έμεινε στην ιστορία ως μια από τα πολλά γκρίζα σημεία της πολυτάραχης ζωής του Michael Jackson.
 
Μεταξύ άλλων το πιο κοσμικό ξενοδοχείο του Βερολίνου φιλοξένησε τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον Φρανκλίνο Ρούσβελτ, τον Μπιλ Κλίντον, τον Μπαράκ Ομπάμα, τον Δαλάι Λάμα, τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, τον Κόφι Ανάν, ενώ πλέον φιλοξένησε και τους Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Ο REPORTER θα βρίσκεται στο Βερολίνο και θα μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από την τριμερή συνάντηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ