Στο Βερολίνο με την ελπίδα να βγει από τον λήθαργο το Κυπριακό

Για το Βερολίνο αναχωρεί σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει της αυριανής συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον Μουσταφά Ακιντζί, με στόχο να βγει το Κυπριακό από τον λήθαργο.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να ταξιδέψει με αρκετούς από τους στενούς του συνεργάτες, αν και στο δείπνο αναμένεται να παρακαθίσει μαζί του μόνο ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Την υπόλοιπη ομάδα του Προέδρου αποτελούν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Διευθυντής του Διπλωματικού του γραφείου Κυριάκος Κούρος και το μέλος του Διπλωματικού του Γραφείου Παντελής Παντελίδης.
 
Δεν αποκλείεται, πέραν του δείπνου, που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει στην παρουσία της Ειδικής Απεσταλμένης του Γ.Γ. Τζέιν Χολ Λουτ, να υπάρξει συνάντηση του Γ.Γ. με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς τους διαπραγματευτές.
 
Ο REPORTER θα βρίσκεται στο Βερολίνο και θα μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από την τριμερή συνάντηση.
 
Το επόμενο βήμα
Στην τελευταία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επανενώθηκε, ο Νίκος Αναστασιάδης ευελπιστεί ότι θα γίνει το επόμενο βήμα στο Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη του διαπραγματευτικού διαλόγου μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και επαναλαμβάνει συνεχώς την ετοιμότητά του για να έχει η τριμερής αυτή την έκβαση.
 
Το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες επενδύει σε αυτή την προσπάθεια, αναπτερώνει, κάπως, την αισιοδοξία, παρόλο που οι συνεχείς αρνητικές δηλώσεις που προέρχονται από την τουρκική πλευρά χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στήριξη στον ΓΓ του ΟΗΕ από το Σ.Α. ενόψει της άτυπης τριμερούς του Βερολίνου
 
Αν και η τουρκική στάση δεν μπορεί να αφήσει ιδιαίτερα περιθώρια, τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι συνεργάτες του τονίζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη βούληση της δικής μας πλευράς για θετικό αποτέλεσμα από την συνάντηση. Ως τέτοιο εκλαμβάνεται η επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς, μια διαδικασία που παραμένει εδώ και μήνες κολλημένη, παρά την συναντίληψη που υπήρξε στη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, λόγω της αξίωσης που προβάλλει η άλλη πλευρά να συμπεριληφθεί σε αυτούς η τουρκική ερμηνεία για την πολιτική ισότητα.
 
Εάν ξεπεραστεί η δυστοκία που παρουσιαζόταν στο ζήτημα αυτό και υπάρξει, ενώπιον του Γ.Γ. του ΟΗΕ αυτή τη φορά, μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, αυτό αναμένεται να παρουσιαστεί ως ουσιαστικό βήμα για διατήρηση της διαδικασίας του Κυπριακού ζωντανή, παρόλο που δεν μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρευστή κατάσταση στην αντίστροφη μέτρηση της τριμερούς
 
Διαδικαστικά και βάσει του σχεδιασμού, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μία άτυπη πενταμερής, ώστε να δεσμευθούν και οι εγγυήτριες δυνάμεις επί του περιεχομένου των όρων αναφοράς, το οποίο περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, τις συγκλίσεις προ Κραν Μοντανά και τα έξι σημεία του Αντόνιο Γκουτέρες. Ένας από τους στόχους της αυριανής συνάντησης, συνεπώς, είναι να οριστεί η πραγματοποίηση πενταμερούς.  
 
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Άγκυρα πιστεύει πως κατά τη διάρκεια αυτής της πολυμερούς συνάντησης, θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος η βάση της λύσης του Κυπριακού, κάτι που δημιουργεί αρκετά ερωτήματα ως προς τους πραγματικούς της στόχους. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως η κατοχική χώρα δεν ευνοεί την πραγματοποίησή της εντός Δεκεμβρίου, όπως είναι ο σχεδιασμός, αλλά το Κυπριακό να… ξανακοιμηθεί και να γίνουν οι όποιες κινήσεις μετά τις παράνομες «εκλογές» που είναι προγραμματισμένες τον Απρίλιο στα κατεχόμενα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Τσαβούσογλου-«Δεν θα ξαναγυρίσουμε στο τραπέζι μόνο και μόνο για να  διαπραγματευτούμε»
 
Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν διαπραγματεύεται υπό απειλή και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να επιστρέψει στο τραπέζι εάν δεν τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Με τα εμπόδια που θέτει η Άγκυρα στην επανέναρξη του διαλόγου αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία στις βαλίτσες, ο Πρόεδρος μεταβαίνει στην τριμερή, προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Οι επόμενες ώρες θα δείξουν εάν θα επικρατήσει η τουρκική αδιαλλαξία και το Κυπριακό θα ξαναμπεί στο ψυγείο ή αν θα πάρει έστω και κάποιες μικρές ανάσες μέσα από την τριμερή.  
 
Οι λεπτομέρειες του δείπνου
Tις διευθετήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Έθνη και σύμφωνα με την μέχρι στιγμής πληροφόρηση, το δείπνο στο ξενοδοχείο Adlon Kempinski, λίγα μέτρα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας στις 19.30 τοπική ώρα (20.30 ώρα Κύπρου). 
 
Από το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ έχει ανακοινωθεί ότι το βράδυ της Δευτέρας, ο Αντόνιο Γκουτέρες είναι προγραμματισμένο να παραθέσει άτυπο δείπνο στους ηγέτες της ε/κ και τ/κ κοινότητας. Προστίθεται ότι ο κ. Γκουτέρες φτάνει στο Βερολίνο τη Δευτέρα για να συμμετάσχει στο 14ο Φόρουμ Διαδικτυακής Διακυβέρνησης, το οποίο φιλοξενεί φέτος η γερμανική Κυβέρνηση.
 
Την έναρξη του φόρουμ θα κηρύξουν την Τρίτη από κοινού ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ενώ κατά την παραμονή του στη γερμανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού θα έχει και διμερείς επαφές, τόσο με την κ. Μέρκελ, όσο και με τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
 
Την Παρασκευή ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Κρίστοφερ Μπούργκερ είχε δηλώσει ότι η γερμανική Κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επανέναρξης της υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ διαδικασίας σχετικά με το Κυπριακό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο ρόλος της Γερμανίας θα περιορισθεί μόνον σε θέματα εθιμοτυπίας, ασφάλειας και συνεννόησης με τις τοπικές αρχές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες