Αναζητούν την χρυσή τομή για να διατηρήσουν το Κυπριακό ζωντανό

Η ώρα του Κυπριακού έχει φτάσει. Έπειτα από μία μακρά περίοδο απραξίας, απόψε, στις 8:30 ώρα Κύπρου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Μουσταφά Ακιντζί για την πραγματοποίηση της πολυσυζητημένης τριμερούς συνάντησής τους.
 
Η συνάντηση, που θα γίνει σε ένα από τα πιο ξακουστά ξενοδοχεία του Βερολίνου, το Adlon Kempinski, θα λάβει τη μορφή δείπνου, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και χωριστές συναντήσεις πριν από την κοινή συνάντηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες της τριμερούς τα Ηνωμένα Έθνη
 
Η αρχική σκέψη ήταν στο δείπνο να συμμετέχει ο Αντόνιο Γκουτέρες με την Ειδική Απεσταλμένη του Τζέιν Χολ Λουτ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί με τους διαπραγματευτές τους αλλά, μέχρι χθες βράδυ, αυτή η σύνθεση δεν είχε οριστικοποιηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Stand by αναμένεται να βρίσκονται και οι αποστολές, σε περίπτωση που κληθούν να συμβάλουν.
 
Είναι ξεκάθαρο ότι και οι τρεις πρωταγωνιστές κρατούν μικρό καλάθι αλλά και οι τρεις, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, επιθυμούν να βρίσκονται σε αυτό το τραπέζι και, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο και τον Ακιντζί, να καταφέρουν να κερδίσουν τις εντυπώσεις, ως η πλευρά που επέδειξε την μεγαλύτερη βούληση και διάθεση για εξελίξεις, ιδιαίτερα σε περίπτωση που όντως δεν καταγραφεί πρόοδος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο μεθυσμένος Ρώσος, ο αψυχολόγητος Μichael Jackson και το πνεύμα του 1989
 
Επί τάπητος βρίσκονται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με ανοιχτή ατζέντα, όπως επεσήμανε χθες ο Μουσταφά Ακιντζί, με αυτό να σημαίνει δυνητικά από πάρα πολλά μέχρι τίποτα απολύτως. Θεωρητικά στόχος είναι να μπει ο διάλογος για το Κυπριακό σε τροχιά επανέναρξης, ωστόσο πρακτικά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη γνωρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί σύντομα, ακόμη και στο καλύτερο δυνατό σενάριο, καθώς αφενός συνεχίζεται η τουρκική πειρατεία στις κυπριακές θάλασσες και αφετέρου στα κατεχόμενα βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, ενόψει των παράνομων «προεδρικών εκλογών».
 
Παρά τη νότα αισιοδοξίας που προσπάθησε να δώσει η Λευκωσία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η πραγματικότητα είναι πως οι προσδοκίες όλων από αυτή την συνάντηση είναι πολύ χαμηλές. Κατά κάποιον τρόπο γίνεται περισσότερο για να γίνει, παρά για να αποφέρει αποτελέσματα τέτοια, που να βγάζουν πραγματικά το Κυπριακό από το τέλμα που βρίσκεται από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά κι έκτοτε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι θα επιδιώξει από την τριμερή ο Ακιντζί
 
Η ελληνική πλευρά θα ήθελε κατά τη διάρκεια της συνάντησης να κλειδώσουν οι όροι αναφοράς και να οριστικοποιηθεί η πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς, κάτι που η Άγκυρα δεν επιθυμεί στο παρόν στάδιο. Ως εκ τούτου, δεν εκτιμάται ότι θα είναι αυτή η κατάληξη του αποψινού δείπνου.
 
Αυτό που πρέπει να αναμένεται είναι κάποιου είδους δήλωση στήριξης από πλευράς του Αντόνιο Γκουτέρες, με στόχο να διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία, ακόμα κι αν αυτή αφορά στη συνομολόγηση των όρων αναφοράς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Βερολίνο με την ελπίδα να βγει από τον λήθαργο το Κυπριακό
 
Σημειώνεται ότι η απεσταλμένη του REPORTER βρίσκεται στο Βερολίνο και θα μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»