«Ταξίδεψε τελικά με το τζετ Σαουδάραβα για Σεϋχέλλες ο Πρόεδρος;»

Νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ, ένα εικοσιτετράωρο από την απόφαση για ανάκληση 26 υπηκοοτήτων. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η Εζεκία Παπαϊωάννου, ενέγραψε στην Επιτροπή Ελέγχου, θέμα για το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα επενδυτή, το οποίο όπως καταγγέλλει χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε  προσωπικό του ταξίδι.
 
«Χρησιμοποίησε ο κ. Αναστασιάδης το ιδιωτικό τζετ του Σαουδάραβα για τις οικογενειακές διακοπές του στις Σεϋχέλλες; Ναι ή Όχι; Πόσο δύσκολο είναι αλήθεια να απαντήσει; Προφανώς, το ότι δεν απαντά επί 20 μέρες συνιστά μια εύγλωττη απάντηση. Και επειδή ακριβώς δεν απαντά ο Πρόεδρος ούτε και το Προεδρικό, το ΑΚΕΛ  σήμερα ενέγραψε θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου γι’ αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι» ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ανακλήσεις διαβατηρίων έφτασαν μέχρι την κυβέρνηση Χριστόφια
 
Ο Στέφανος Στεφάνου υπέδειξε πως η πολιτική ευθύνη για τα σκάνδαλα των διαβατηρίων είναι ασήκωτη και ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.
 
«Οι αποφάσεις που έλαβαν τώρα -κατόπιν του παγκόσμιου εξευτελισμού της χώρας μας- ούτε ξεπλένουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, ούτε κλείνουν το ζήτημα. Οι αποφάσεις δεν μπορούν να παραγράψουν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση αρχικά δεν απαντούσαν στα αδήριτα ερωτήματα, μετά καθησύχαζαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ύστερα αποκαλούσαν «εχθρούς της χώρας» όσους έθεταν ερωτήματα για τα σκάνδαλα. Ποιος άλλος –αν όχι η κυβέρνηση Αναστασιάδη- θα αναλάβει την ευθύνη: πρώτο, για το διασυρμό της χώρας και δεύτερο, για το στήσιμο αυτής της βιομηχανίας κατάχρησης, αδιαφάνειας και απληστίας;» διερωτήθηκε ο κ. Στεφάνου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι θα γίνει με τις επενδύσεις αυτών που ανακαλούνται οι υπηκοότητές τους
 
Το ΑΚΕΛ έριξε τα πυρά του και στον προκαθήμενο της εκκλησίας της Κύπρου. «Όταν το… «αντίδωρο» που πήρε ο Αρχιεπίσκοπος για τη μεσιτεία του κοστολογείται στις 300 χιλιάδες ευρώ, όλοι καταλαβαίνουν πόσο χρήμα διακινείται σε αυτή τη βιομηχανία που έστησε η κυβέρνηση και πόσες παρεμβάσεις γίνονταν, από έχοντας σχέσεις με την εκτελεστική εξουσία για να προωθούνται διάφορες υποθέσεις. Αυτά δεν διαπράττονται κατά λάθος, ούτε λόγω ελλιπών ρυθμίσεων. Αυτά γίνονται λόγω διαφθοράς και ο καθένας μπορεί να κατανοήσει γιατί η Κύπρος από το 2013 μέχρι το 2018 έχει κατρακυλήσει στους διεθνείς δείκτες για τη διαφθορά. Αναμένουμε τι θα δείξει η έρευνα για το 2019» κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
 
Η απάντηση της Κυβέρνησης
Στο ΑΚΕΛ απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος υπέδειξε ότι «προφανώς το ΑΚΕΛ προτιμά να καταγγέλλει την Κύπρο", ενώ απηύθυνε ερώτημα προς το την Εζεκία Παπαϊωάννου, για τις αποφάσεις προηγούμενων Κυβερνήσεων αναφορικά με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων. 

«Η κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «διαπίστωσε πως υπήρχαν κενά στις προηγούμενες φάσεις του προγράμματος και οι σχετικές αποφάσεις θα έπρεπε να αναθεωρηθούν, λόγω των νεότερων στοιχείων που προέκυψαν». Μάλιστα, υπέδειξε με νόημα στο ΑΚΕΛ, πως στο παρελθόν τα λάθη δεν διορθώνονταν. 

«Ποιες ήταν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης; Ήταν η τροποποίηση του Προγράμματος το 2018, τα κριτήρια που πρόσθεσαν ασφαλιστικές δικλείδες και οι αυστηρότεροι έλεγχοι. Ήταν χτες η αιτιολογημένη αποστέρηση της υπηκοότητας σε περιπτώσεις που επιβαλλόταν. Προφανώς τέτοιες αποφάσεις δεν εμπνέουν το ΑΚΕΛ. Θα προτιμούσε να καταγγέλλουμε τη χώρα μας», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Π. Προδρόμου: Προφανώς το ΑΚΕΛ προτιμά να καταγγέλλει τη χώρα μας

ΔΗΚΟ: Να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες
Να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες, εάν υπάρχουν στο θέμα της χορήγησης διαβατηρίων, απαιτεί το ΔΗΚΟ, που ζητά τη δημοσιοποίηση των όρων εντολής της τριμελούς Επιτροπής που διορίστηκε

«Το Δημοκρατικό Κόμμα απαιτεί να δημοσιοποιηθούν οι όροι εντολής της τριμελούς Επιτροπής που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο, για να διερευνήσει τις περιπτώσεις εκχώρησης διαβατηρίων, που έχουν ρεζιλέψει την Κύπρο διεθνώς.Διερωτόμαστε, εάν η Επιτροπή έχει εντολή να διερευνήσει και το ενδεχόμενο ύπαρξης πολιτικών ευθυνών ή αν θα περιοριστεί στο πεδίο εξέτασης πιθανών υπηρεσιακών ευθυνών, για να κλείσει το θέμα, χωρίς να αγγίξει αυτούς που έχουν τον τελευταίο λόγο σε τέτοιου είδους ζητήματα.Εκφράζουμε το σεβασμό μας και την εμπιστοσύνη μας στα άτομα, που αποτελούν την Επιτροπή και που εκπροσωπούν τρεις ανεξάρτητους θεσμούς, πλην όμως περιπτώσεις του παρελθόντος, όπως η διερεύνηση για την απώλεια του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέδειξαν ότι οι πλείστες των ερευνών, λόγω του περιορισμού των όρων εντολής τους, γίνονται για τα μάτια του κόσμου και για να μετακυλήσουν κάποιοι τις ευθύνες σε υπηρεσιακούς», δήλωσε το μέλος της Γραμματείας του κόμματος Γιώργος Σολωμού.
 
«Η ανάκληση διαβατηρίων, που κακώς έχουν δοθεί, είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μια ενδελεχής έρευνα, με όρους εντολής για διερεύνηση και πιθανών πολιτικών ευθυνών.Οι πολιτικές ευθύνες, εάν υπάρχουν, πρέπει να αποδοθούν μέχρι το υψηλότερο επίπεδο», κατέληξε ο κ. Σολωμού.
 
Αβέρωφ: Λήφθηκαν οι σωστές αποφάσεις
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε πως λήφθηκαν σωστές αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο σε σχέση με το θέμα των πολιτογραφήσεων, διαμηνύοντας παράλληλα πως «πρέπει να θωρακίσουμε το όνομα και την αξιοπιστία της χώρας μας».
 
Σε δηλώσεις του από την κοινότητα Ζωοπηγής, ο κ. Νεοφύτου είπε πως χθες λήφθηκαν οι σωστές αποφάσεις, "που και με βάση τα πορίσματα του ελέγχου και της έρευνας, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Πολιτεία να διορθώσει οποιαδήποτε κενά, αλλά την ίδια ώρα να πάρει και τις ενδεδειγμένες αποφάσεις".
 
"Έχει μεγάλη σημασία να θωρακίσουμε το όνομα και την αξιοπιστία της χώρας μας", τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, υποδεικνύοντας παράλληλα πως "αυτό πρέπει να έχουμε όλοι κατά νου και όλοι μπορούμε να συμβάλουμε".
 
Είπε, επίσης, ότι θα έρθουν σύντομα και οι κανονισμοί ενώπιον της Βουλής και θα δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα κόμματα, μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη συζήτηση και μέσα σε ένα πνεύμα συνεννόησης, "να θεσπίσουμε τους πλέον αντικειμενικούς και αυστηρούς κανόνες".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Καταχωρείται στις 12 το μεσημέρι η αίτηση για παύση Οδυσσέα-Θέλει να δικαστεί η ουσία η πλευρά του Ελεγκτή