Τι θα γίνει με τις επενδύσεις αυτών που ανακαλούνται οι υπηκοότητές τους

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν, μετά την απόφαση του Υπουργικού να ανακαλέσει τις υπηκοότητες 9 επενδυτών και άλλων 17 μελών των οικογενειών τους. Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για να αφαιρεθεί από τους πέντε Κινέζους, τον ένα Ιρανό, τους εννέα Ρώσους, τον ένα Μαλαισιανό, τους δύο Κενυάτες και τους οκτώ Καμποτζιανούς, η υπηκοότητα; Και τι θα απογίνουν οι επενδύσεις εκατομμυρίων που έκαναν, προκειμένου να εξασφαλίσουν, το πολυπόθητο κυπριακό διαβατήριο;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίδει η νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον Περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμο:
 
«Το Υπουργικό Συμβούλιο μπορεί με Διάταγμα να στερήσει από οποιοδήποτε πολίτη της Δημοκρατίας, το οποίο είναι πολιτογραφημένο πρόσωπο, την ιδιότητα του πολίτη εάν ικανοποιηθεί ότι ο πολίτης αυτός

(α) Με έργα ή με λόγια επέδειξε, έλλειψη νομιμοφροσύνης ή δυσμένεια στη Δημοκρατία,
(β) σε οποιοδήποτε πόλεμο που διεξάγεται από τη Δημοκρατία παράνομα επιδόθηκε σε συναλλαγή ή επικοινώνησε με τον εχθρό ή επιδόθηκε στη διεξαγωγή ή συμμετείχε σε οποιαδήποτε επιχείρηση η οποία σε γνώση του διεξαγόταν κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθήσει τον εχθρό κατά τον πόλεμο αυτό, ή
 (γ) μέσα σε πέντε χρόνια από την πολιτογράφηση του καταδικάστηκε σε οποιαδήποτε χώρα σε φυλάκιση για χρονικό διάστημα όχι μικρότερο των δώδεκα μηνών»
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ανακλήσεις διαβατηρίων έφτασαν μέχρι την κυβέρνηση Χριστόφια
 
Πού θα βρουν τον Jho Low και τους άλλους καταζητούμενους;
Το Υπουργικό Συμβούλιο, για να ανακαλέσει μία υπηκοότητα πρέπει στην ουσία  να επικαλεστεί λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο, η νομοθεσία δίδει στον επηρεαζόμενο το δικαίωμα να παραθέσει τις θέσεις του, όπως ανέφερε στον REPORTER, ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης.
 
 «Ο νόμος προβλέπει ότι έχει το δικαίωμα να ακουστεί, αυτός που θα του αφαιρεθεί η υπηκοότητα. Κι αυτό επειδή θα είναι μια δυσμενής πράξη για τον ίδιο, ίσως και για την οικογένειά του. Τώρα πώς μπορεί να ακουστεί ένας άνθρωπος τον οποίο αναζητεί με διεθνές ένταλμα σύλληψης η Ιντερπόλ είναι ένα θέμα. Αυτό πρέπει να εξεταστεί από το Υπουργικό με κατάλληλη γνωμάτευση από το Γενικό Εισαγγελέα», σημείωσε ο κ. Αγγελίδης.
 
Η απόφαση του Υπουργικού πρέπει, πάντως, σε πρώτο στάδιο, να κοινοποιηθεί  στους ίδιους τους επηρεαζόμενους, οι οποίοι θα ενημερωθούν μέσω επιστολής, που θα σταλεί στην τελευταία διεύθυνση που δήλωσαν στην Κύπρο.
 
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, για να διασφαλιστεί η ενημέρωση όσων επηρεάζονται,  θα ενημερωθούν και οι πάροχοί τους. Αυτοί, δηλαδή, οι οποίοι μεσολάβησαν για να λάβουν διαβατήριο.
 
Η νομοθεσία δίνει το δικαίωμα σε αυτός που θα του αφαιρεθεί η υπηκοότητα, να  ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας. Σε αυτή την περίπτωση
 
«Το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να παραπέμψει την υπόθεση αυτή στην Επιτροπή Έρευνας, που διορίζεται ειδικά για το σκοπό αυτό από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Επιτροπή Έρευνας αποτελείται από τον Πρόεδρο, που έχει αποκτήσει δικαστική πείρα, και τέτοιο αριθμό μελών όπως το Υπουργικό Συμβούλιο κρίνει αναγκαίο».
 
Εάν χρειαστεί, θα διοριστεί σύμφωνα με την ίδια πηγή, Επιτροπή Έρευνας τα μέλη της οποίας θα αποφασιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην αντεπίθεση η Κυβέρνηση για διαβατήρια-«Το ΑΚΕΛ ολημερίς οπτασιάζεται σκάνδαλα»
 
Τι θα γίνει με τις επενδύσεις τους;
Όπως ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, οι περιουσίες αυτών που θα ανακληθούν οι υπηκοότητές τους στην Κύπρο, δεν θα αλλάξουν χέρια από την απόφαση ανάκλησης.
 
«Μόνο την υπηκοότητα τους μπορούν να ανακαλέσουν, δεν υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης της περιουσίας που επένδυσαν στην Κύπρο. Σε κάθε βήμα που γίνεται το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να συμβουλεύεται τον Γενικό Εισαγγελέα», σημείωσε ο κ. Ιωαννίδης.
 
Μέχρι στιγμής πάντως η κυβέρνηση δεν έχει αίτημα από οποιαδήποτε χώρα για κατάσχεση της περιουσίας κάποιου από τους εννέα επενδυτές που θα χάσουν την Κυπριακή υπηκοότητά. Ούτε για τον διαβόητο Jho Low, υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο προς το παρόν, παρά το γεγονός ότι κινήθηκαν διαδικασίες κατάσχεσης της περιουσίες  στις ΗΠΑ και την Ελβετία .
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφάσισε την αφαίρεση 26 χρυσών διαβατηρίων το Υπουργικό Συμβούλιο
 
Τι θα γίνει εάν προσφύγουν στη Δικαιοσύνη;
Η υπόθεση ανάκλησης υπηκοότητας μπορεί να «συρθεί» στο δικαστήριο, εάν ο επηρεαζόμενος κάνει προσφυγή, ζητώντας ακύρωση της απόφασης.
 
«Στην Κύπρο υπήρξαν υποθέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου κρίθηκε ότι η επίκληση απλώς του δημοσίου συμφέροντος και η ανάκληση της υπηκοότητας δεν ήταν αρκετό να γίνεται γενικά αλλά να συγκεκριμενοποιηθεί. Εγώ χειρίστηκα μια τέτοια υπόθεση πριν λίγα χρόνια και είχε και μια πρόσφατη απόφαση το Ανώτατο στο ίδιο θέμα. Το δικαστήριο ακύρωσε και στις δύο περιπτώσεις, την ανάκληση που έγινε. Εξέτασε, μάλιστα, τότε το Ανώτατο Δικαστήριο εάν αυτή η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι από αυτές που δεν ελέγχονται από το δικαστήριο, οι λεγόμενες, Κυβερνητικές Πράξεις. Και αποφάσισε τελικά ότι πρόκειται για Διοικητική πράξη και ελέγχεται από το δικαστήριο» σημειώνει ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης.
 
Η Κυπριακή δημοκρατία μπορεί, μάλιστα,  να μπλεχθεί σε δικαστικές διαμάχες για αυτές τις υποθέσεις, ακριβώς επειδή θεωρείται Διοικητική πράξη και μπορεί να την αμφισβητήσει κάποιος ενώπιον δικαστηρίου. «Εάν το δικαστήριο κρίνει ότι έγινε σωστή έρευνα και η αιτιολογία πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση για την ανάκληση ήταν σωστή, τότε το θέμα τελειώνει», ανέφερε ο κ. Αγγελίδης.
 
Σ΄ ότι αφορά στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, την οποία μπορούν να επικαλεστούν όσοι τους ανακλήθηκαν οι υπηκοότητες, υπάρχει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία έκρινε ότι εκείνο που προέχει είναι το εθνικό δίκαιο. «Είναι ο εθνικός δικαστής, δηλαδή, που αποφασίζει εάν νόμιμα ή όχι ανακαλείται η υπηκοότητα», κατέληξε ο κ. Αγγελιδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χνάρια του Low-Οι σκοτεινές σχέσεις, οι διαδρομές των δις και οι... Λύκοι

Δειτε Επισης

Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι