Μάχη εντυπώσεων σε προσκήνιο και παρασκήνιο στην Νέα Υόρκη

Εν αναμονή των συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό τελούν οι δύο πλευρές, καθώς φαίνεται πως ο Αντόνιο Γκουτέρες θέλει να έχει ολοκληρωμένη εικόνα προτού ανακοινώσει τα επόμενα βήματα.
 
Η εκτίμηση παραμένει πως ο Γ.Γ. θα συγκαλέσει τριμερή συνάντηση επί ευρωπαϊκού εδάφους τον Οκτώβριο, το περιεχόμενο της οποίας θα επηρεαστεί από τα όσα θα ειπωθούν αυτή την εβδομάδα στην Νέα Υόρκη, τόσο προς τον κ. Γκουτέρες, όσο και προς την Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία φαίνεται να συνεχίζει τις επαφές της από το παρασκήνιο, εκμεταλλευόμενη την παρουσία των πολιτικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εγγυητριών δυνάμεων στη Νέα Υόρκη.
 
Εκμεταλλευόμενες τις απανωτές επαφές και τις ευκαιρίες δημοσίων παρεμβάσεων, αμφότερες οι πλευρές έχουν αποδοθεί σε μία μάχη εντυπώσεων τόσο πίσω από κλειστές πόρτες όσο και δημόσια, προσπαθώντας να πείσουν ότι είναι η άλλη πλευρά που θέτει προσκόμματα στην επανέναρξη του διαλόγου και να διαχειριστούν την παρατεταμένη δυστοκία που υπάρχει στο Κυπριακό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επαφές στη Νέα Υόρκη, το κρίσιμο ραντεβού και η γραμμή του Προέδρου
 
Η κάθε πλευρά παρουσιάζει τη δική της εκδοχή των γεγονότων, καθώς και τις δικές της αξιώσεις σε σχέση με τους όρους αναφοράς. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι όροι αναφοράς πρέπει να είναι ένα απλό περίγραμμα, που θα περιλαμβάνει τις συγκλίσεις προ Κραν Μοντανά, το πλαίσιο Γκουτέρες και το κοινό ανακοινωθέν του 2014 και να μην υπεισέρχονται στην ουσία της διαπραγμάτευσης. Η τουρκική πλευρά επιθυμεί στους όρους που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών να ενταχθεί η δική της ερμηνεία για την πολιτική ισότητα και να πάψει το ζήτημα να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, κάτι που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά.
 
Το απρόσμενο, δημόσιο τετ-α-τετ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν αρκούντως αποκαλυπτικό για τις διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών αλλά και για την μάχη εντυπώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης επέλεξε να απευθυνθεί στον Τούρκο Υπουργό ενώπιον των δημοσιογράφων, εισπράττοντας δημόσια την άρνησή του να «σφραγίσει» με χειραψία τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου άδραξε την ευκαιρία για να παρουσιάσει εκ νέου -όπως προσπαθεί εδώ και καιρό η τουρκική διπλωματία- τον Νίκο Αναστασιάδη ως αναξιόπιστο συνομιλητή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα καρφιά Τσαβούσογλου που δεν άφησε αναπάντητα ο Νίκος Χριστοδουλίδης
 
Εκτίμηση των εμπλεκόμενων, πάντως, είναι πως δεν θα προκύψει διαδικασία άτυπης πενταμερούς στο πλαίσιο των επαφών της Νέας Υόρκης. Αν ο Γ.Γ. αποφασίσει να ανάψει το πράσινο φως για κάτι τέτοιο, θα είναι στο πλαίσιο της τριμερούς, στην παρουσία, δηλαδή, και των δύο πλευρών και θα αφορά μία συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών και όχι πολιτικών.
 
Η κατάσταση περιπλέκεται αναπόφευκτα ακόμη περισσότερο από το γεγονός πως η Άγκυρα έχει εντείνει το τελευταίο διάστημα τις προκλήσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, τόσο στη θάλασσα με τις παράνομες ερευνητικές της δραστηριότητες, όσο και επί του εδάφους με τους σχεδιασμούς της για την Αμμόχωστο.
 
Οι ενέργειες αυτές δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση συνομιλιών, ακόμη κι εάν υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς και ήδη ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί εν μέσω απειλών, κάτι που αναμένεται να επαναλάβει αρκετές φορές αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη. Οι ενέργειες αυτές καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την εξεύρεση συναντίληψης σε αυτό το στάδιο, ενώ επιβαρύνουν περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα.
 
Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να επαναβεβαιώσει τόσο στον Αντόνιο Γκουτέρες την Παρασκευή όσο και στους υπόλοιπους συνομιλητές του, ότι ο ίδιος παραμένει δεσμευμένος στην επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό και δεν είναι η ελληνική πλευρά που επιθυμεί την παράταση της υφιστάμενης κατάστασης αλλά αυτή που ζητά την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε νέες φωτιές στη Λευκωσία από τη Νέα Υόρκη ο Τσαβούσογλου

Δειτε Επισης

Το όραμα της ανέλυσε η υποψήφια ευρωβουλευτής Μαίρη Λάμπρου σε συγκέντρωση γυναικών
Παράνομη επίσκεψη στο Βαρώσι έκαναν βουλευτές από Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν
Δυναμική διαδικασία χαρακτηρίζει τα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν μετά τις επαφές Ερντογάν-Μητσοτάκη
Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το «τιτάνιο έργο», δηλώνει ο Γιάννης Τσουλόφτας
Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Αισιοδοξία Καρογιάν ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα πετύχει ποσοστό 7,5%+ και θα εκλέξει Ευρωβουλευτή
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση
Για τις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο ενημέρωσε ο Στιούαρτ τον Φασίνο
Να συμβάλλει σε άρση του αδιεξόδου η έκθεση Fassino για Αμμόχωστο ευχήθηκε η Πρόεδρος της Βουλής