Τα καρφιά Τσαβούσογλου που δεν άφησε αναπάντητα ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Οι δημοσιογράφοι που περίμεναν στο χώρο που διεξάγονται στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ οι διμερείς συναντήσεις των διαφόρων χωρών, για να καλύψουν την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκου Δένδια και Νίκο Χριστοδουλίδη, έγιναν μάρτυρες ενός «ντιμπέιτ» μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Νίκου Χριστοδουλίδη.
 
Ο κ. Τσαβούσογλου – που περίμενε την ώρα για τη διμερή συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του – συνομιλούσε με Έλληνα ανταποκριτή, όταν έφτασε εκεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Οι δύο Υπουργοί χαιρετήθηκαν εγκάρδια και άρχισαν τα αστεία, όταν ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ρώτησε τον Τούρκο ομόλογό του γιατί θέλει την άτυπη πενταμερή και δεν συμφωνεί με τους όρους αναφοράς.
 
«Θα συμφωνήσετε στους όρους αναφοράς; Γιατί χρειάζεται πριν, η άτυπη πολυμερής;», ρώτησε ο κ. Χροστοδουλίδης.
« Πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε το τι θα διαπραγματευθούμε», απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου.
Ο κ. Χριστοδουλίδης του είπε πως «γνωρίζουμε τι θα διαπραγματευθούμε».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το τυχαίο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη Τσαβούσογλου και η αναπάντητη πρόκληση
 

Όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξαναρώτησε ποια θα είναι η λύση, ισχυριζόμενος ότι πέρυσι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη συνάντηση που είχε μαζί του, παρουσία του κ. Χριστοδουλίδη, «μίλησε για συνομοσπονδία», ο Κύπριος ΥΠΕΞ του είπε ότι θα διαπραγματευθούν διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Ξέχνα τα δύο κράτη και τη συνομοσπονδία», πρόσθεσε. «Υπάρχει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία… Ας σφίξουμε τα χέρια και να συμφωνήσουμε να εργαστούμε γι’ αυτό. Συμφωνείς; Είστε έτοιμοι;», ανέφερε, τείνοντας το χέρι στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 
Δείτε τη συνομιλία Χριστοδουλίδη Τσαβούσογλου, όπως την κατέγραψε η δημοσιογράφος του ΡΙΚ Στέλλα Μιχαήλ.

 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν έσφιξε το απλωμένο χέρι. Είπε στον Κύπριο ομόλογό του πως η χώρα του έχει υποστηρίξει στο παρελθόν όλες τις προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν και του Κραν Μοντανά.
 
«Απέτυχαν! Δεν θα πω ποιος ήταν σωστός και ποιος λάθος, όμως δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία …Ας συμφωνήσουμε σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα (διαπραγμάτευση)», είπε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι επαφές στη Νέα Υόρκη, το κρίσιμο ραντεβού και η γραμμή του Προέδρου
 
Συμφωνώντας ο κ. Χριστοδουλίδης πως δεν πρέπει να υπάρξει άλλη αποτυχία, αλλά και σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα διαπραγμάτευση, είπε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε όσα επιτεύχθηκαν στην προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία, γιατί την τελευταία φορά ήμασταν τόσο κοντά.
 
«Θέλουμε να είμαστε σίγουροι τι θα διαπραγματευθούμε. Γιατί από την πλευρά σας έρχονται διαφορετικές ιδέες. Δύο κράτη, συνομοσπονδία, ομοσπονδία», ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να απαντά:
«Μπορώ να δώσω από τώρα την απάντηση …Υπάρχει μόνο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία».
 
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Τσαβούσουγλου είπε στον κ. Χριστοδουλίδη πως πρέπει να καθίσουμε και ν’ ανοίξουμε τη συζήτηση.
«Αυτό που συμφωνήσαμε και με την Ελλάδα είναι να έχουμε αρχικά ανεπίσημες συναντήσεις και στη συνέχεια να εργαστούμε (για να) πάμε στους όρους αναφοράς. Γι’ αυτό πέρυσι είχα την άτυπη συνάντηση μαζί σας και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κι επίσης  την άτυπη συνάντηση με τους πρώην Υπουργούς της Ελλάδας – τον Κοτζιά – και της Βρετανίας. Πέρυσι είχαμε επίσης την τριμερή συνάντηση των εγγυητριών».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα είναι η δική μας πλευρά που θα οδηγήσει σε ναυάγιο
 
Η συζήτηση που διήρκεσε περίπου δυόμιση λεπτά και μαγνητοσκοπήθηκε από τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων οι οποίοι την παρακολουθούσαν, μάλλον έκπληκτοι, έκλεισε από ανήσυχο συνεργάτη του Τούρκου ΥΠΕΞ, που ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να «γράφουν», ενώ είπε στον κ. Τσαβούσογλου ότι είναι ώρα για την επόμενη συνάντησή του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Eβδομάδα φωτιά για το Κυπριακό-Ξεκαθαρίζουν προθέσεις ενώπιον του Γκουτέρες
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα