Οι επαφές στη Νέα Υόρκη, το κρίσιμο ραντεβού και η γραμμή του Προέδρου

Με το ξεκάθαρο μήνυμα πως, παρά τη βούληση της Λευκωσίας για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, δεν μπορεί να υπάρξει διάσκεψη για την Κύπρο την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία απειλείται από την Τουρκία, ξεκίνησε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει προς τον διεθνή παράγοντα ετοιμότητα για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό αλλά διευκρινίζει, παράλληλα, πως αυτό δεν μπορεί να καταστεί δυνατόν εν μέσω απειλών και παραβιάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και η ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο κομμάτι του Κυπριακού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα είναι η δική μας πλευρά που θα οδηγήσει σε ναυάγιο
 
Αυτή είναι η επιχειρηματολογία του Προέδρου και κατά τις επαφές του και δη αυτές με τους αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον ίδιο τον Γ.Γ., ενώ πολλές συναντήσεις έχει διευθετήσει και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το τυχαίο τετ-α-τετ Χριστοδουλίδη Τσαβούσογλου και η αναπάντητη πρόκληση

Κρίσιμα ραντεβού
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πιο κρίσιμο του ραντεβού είναι αυτό με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στις 27 του Σεπτέμβρη. Ήδη ο κ. Γκουτέρες έστειλε τα δικά του μηνύματα ενόψει αυτών των συναντήσεων, τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τον Μουσταφά Ακιτζί, αλλά και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό, τονίζοντας την ανάγκη για τάχιστη κατάληξη στους όρους αναφοράς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Eβδομάδα φωτιά για το Κυπριακό-Ξεκαθαρίζουν προθέσεις ενώπιον του Γκουτέρες
 
Κατά τη συνάντηση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος η αποτυχία της προσπάθειας της Τζέιν Χολ Λουτ για τους όρους αναφοράς και ο Νίκος Αναστασιάδης καλείται να πείσει για την καλή βούληση της ελληνικής πλευράς για συνομολόγησή τους και κατ’ επέκταση για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
                                                                                     
Ο Πρόεδρος αναμένεται να επιμείνει στα όσα είχαν συμφωνηθεί στις 9 Αυγούστου για τους όρους αναφοράς και στο αρχικό έγγραφο στο οποίο είχε ετοιμάσει η Τζέιν Χολ Λουτ, κατά την πολυήμερη επίσκεψή της στη Λευκωσία, παρουσιάζοντας τις μετέπειτα αξιώσεις της τουρκικής πλευράς για συμπερίληψη στους όρους στοιχείων που αφορούν την ουσία της διαπραγμάτευσης, σε σχέση  με την τουρκική ερμηνεία της πολιτικής ισότητας, ως την βασική αιτία της εμπλοκής που σημειώθηκε. Θα τονίσει, ταυτόχρονα, ότι η δέσμευσή του για επιστροφή στη διαπραγματευτική τράπεζα γίνεται υπό την προϋπόθεση του τερματισμού των νέων τουρκικών παρανομιών.
 
Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη συμπερίληψης της τουρκικής ερμηνείας της πολιτικής ισότητας στους όρους αναφοράς, την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε πρόσφατα «πολιτική ανισότητα», ενώ θα υποστηρίξει ότι στις 9 Αυγούστου δεν υπήρξε συμφωνία, παρά μόνο για συνέχιση της προσπάθειας. Την ίδια στιγμή, θα κατηγορήσει ενώπιον του Γ.Γ. τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αμφιταλαντεύσεις και θα ζητήσει από τον Γ.Γ. η διαδικασία στο Κυπριακό να μην είναι ανοιχτού τέλους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Blame game Ακιντζί ενόψει των επαφών στη Νέα Υόρκη
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ προτίθεται να αξιολογήσει τα όσα θα ακούσει από τις δύο πλευρές, σε συνάρτηση με τα όσα του μετέφερε η Τζέιν Χολ Λουτ του, και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ότι θα συγκαλέσει κάποια στιγμή τον Οκτώβριο τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί για να αποφασιστεί η μετέπειτα πορεία του Κυπριακού και δη η προοπτική μίας άτυπης πενταμερούς σε τεχνοκρατικό επίπεδο, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των όρων αναφοράς και να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές, πολιτικές συνομιλίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης