Έτσι τορπιλίζει τη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό η Άγκυρα

Καμία διάθεση από τη μια να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της στη θάλασσα κι από την άλλη να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο δεν δείχνει η Τουρκία και η τ/κ πλευρά, λίγες μόνο ώρες πριν η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, επισκεφθεί τη Λευκωσία.
 
Στόχος της της Αμερικανίδας διπλωμάτη δεν είναι άλλος από τη σύναψη των όρων αναφοράς, κάτι που θα δώσει την απαιτούμενη ώθηση για τη συνεχεία, για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον αέρα η επανέναρξη των συνομιλιών, αμφίβολη και η Τριμερής ελέω Τουρκίας
 
Η υπό εκκόλαψη προσπάθεια γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, λόγω της τουρκικής στάσης, με τα τουρκικά γεωτρύπανα να καταπατούν κάθε έννοια του δικαίου της θάλασσας και να προβαίνουν σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, και με τις κινήσεις του Κουντρέτ Οζερσάι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο οποίος βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την Άγκυρα, να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την όλη προσπάθεια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδρόμου: Αποτρεπτικές για τη λύση του Κυπριακού οι τουρκικές ενέργειες
 
Όσοn αφορά το ζήτημα των παράνομων ερευνών και γεωτρήσεων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, εντός των επόμενων ημερών, αυτές αναμένεται να εντατικοποιηθούν αφού το Oruc Reis ήδη βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και αναμένεται να συνδράμει ενεργά στις έρευνες του Barbaros νοτίως της Κύπρου. Συγκεκριμένα το ερευνητικό σκάφος αγκυροβόλησε έξω από το Λιμάνι της Αττάλειας και αφού γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες θα μπει στο παιχνίδι των παράνομων ενεργειών.
 
Την ίδια ώρα σε μια ενέργεια που μπορεί να έχει πολλαπλές ερμηνείες, η Τουρκία ανανέωσε μέσω νέας παράνομης Navtex την παραμονή του Πορθητή 72 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Πάντως οι πληροφορίες, για το αν πρόκειται για νέα γεώτρηση ή συνέχιση της υφιστάμενης, είναι συγκεχυμένες. Το γεωτρύπανο πάντως θα παραμείνει στο σημείο που βρίσκεται και σήμερα, ενώ η Navtex, στο μεταξύ, αφορά ακριβώς την ίδια περιοχή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καίνε με… φυσικό αέριο τη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό οι Τούρκοι
 
Και τούτο την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία διαμηνύει πως  αυτές οι ενέργειες δεν συμβάλλουν και δεν βοηθούν στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος που χρειάζεται προκειμένου να αρχίσουν ξανά ουσιαστικές συνομιλίες για το Κυπριακό, με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν πως δεν φαίνεται να μπορεί να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και είναι αμφίβολο κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, στη Νέα Υόρκη, μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
 
Η ανανέωση της συγκεκριμένης Navtex με την ενδεχόμενη παραμονή του Πορθητή εντός της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας μέχρι την 1η Νοεμβρίου, εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να ρίξει στο κενό την νέα προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Η Λευκωσία, εξάλλου, ξεκαθάρισε πως επιδίωξη της δικής μας πλευράς είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αυτές όμως δεν μπορεί να γίνονται με τουρκικά πλοία να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δημιουργούν ένταση.
 
Πάντως ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καυτός, με την Λευκωσία να αναμένει να έχει πλήρη εικόνα των τουρκικών προθέσεων, μετά την επίσκεψη Λουτ και τη συνάντηση της Αμερικανίδας διπλωμάτη με τον Μουσταφά Ακιντζί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην κόψη του ξυραφιού το Κυπριακό-Καυτός Σεπτέμβρης που κρίνει πολλά
 
Η ενόχληση της Λευκωσίας, για την Αμμόχωστο, αλλά και των παράνομων γεωτρήσεων, αναμένεται να υποδειχθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα τα θέσει ενώπιον της κ. Λουτ, ζητώντας την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, ώστε η Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες της αυτές, συμβάλλοντας με εποικοδομητικό πνεύμα στην προσπάθεια για επάνοδο στο τραπέζι του διαλόγου.
 

Δειτε Επισης

Ο Ογουζχάν Χασίπογλου καλεί την Ολγκίν να είναι «αντικειμενική»
Στηρίζει Λοϊζίδη ο Πιττοκοπίτης-Κοινωνικής φύσεως η κοινή παρουσία του με Φαίδωνος
Κοινή προσέγγιση Κύπρου-Μάλτας για το μεταναστευτικό
Στην αντεπίθεση το ΕΛΑΜ για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός-Καταγγέλλει «αρρωστημένες εμμονές»
«Ποιος θα διώξει τους εγκληματίες, αυτός που ήταν απέναντι από την κ. Αντριάνα;»
Να αποδοθούν ευθύνες για την ελλιπή διερεύνηση για Θανάση από Αστυνομία και Ν. Υπηρεσία ζητά το Volt
Επικρίνει τον Τατάρ για το Κυπριακό ο Ακιντζί-«40 χρόνια παλιάς πολιτικής έχουν επανέλθει ως καινούργια»
Παρουσίασε το όραμα του για την Αντιδημαρχία Λευκωσίας ο Χρ. Ιωσήφ
Χρηματική εισφορά για στήριξη της Ανόρθωσης προσέφερε ο Βασίλης Μαύρου
Στην Κύπρο για νέα επίσκεψη εργασίας ο εισηγητής για Αμμόχωστο στην ΚΣΣΕ