Προδρόμου: Αποτρεπτικές για τη λύση του Κυπριακού οι τουρκικές ενέργειες

Ως αποτρεπτικές για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τις τουρκικές ενέργειες, κληθείς να σχολιάσει σήμερα, στο περιθώριο του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς, τη νέα NAVTEX που εξέδωσε χθες η Τουρκία.
 
Ο κ. Προδρόμου σημείωσε ότι η Τουρκία τρέφει αυταπάτες εάν πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα συμμετάσχει στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ για την επίσκεψη του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, μαζί με δημοσιογράφους, έκανε λόγο για απόπειρα της τουρκικής πλευράς να δυσχεράνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε ότι η τουρκική πλευρά στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων είχε καταθέσει πρόταση που έθετε την Αμμόχωστο υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση.
 
«Δυστυχώς η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες παρεμβάσεις, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά είναι αποτρεπτικές αυτές οι κινήσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα φανεί διατεθειμένη να διαπραγματευθούμε μια πραγματική λύση για όλους τους Κυπρίους και αυτό θα πρέπει να σημαίνει ότι θα σταματήσει την πολιτική αυτή της έντασης», ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου στους δημοσιογράφους.
 
«Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας είναι πάντοτε παράνομες, έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και βεβαίως, η Τουρκία δεν πρέπει να αυταπατάται. Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να συμμετάσχει στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου. Εάν η Τουρκία θέλει συνεργασία και στον ενεργειακό τομέα, όχι μόνο με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και με τα άλλα κράτη, και με τον ευρωπαϊκό ενεργειακό διάδρομο που δημιουργείται, θα πρέπει να βαδίσει σύμφωνα με τον διεθνή νόμο και όχι αυθαίρετα», σημείωσε.
 
Αναφορικά με την επίσκεψη του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» και «υπουργού εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, μαζί με δημοσιογράφους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι επικεντρωμένος στις συζητήσεις που θα έχει με την κα. Λουτ και τις συζητήσεις που θα έχει η κα. Λουτ με την τουρκοκυπριακή πλευρά και συγκεκριμένα με τον Μουσταφά Ακιντζί και όχι με τον Κουντρέτ Οζερσάι.
 
«Ελπίζουμε ότι θα γίνει κατορθωτό να γίνει αυτό το βήμα που χρειάζεται στις συζητήσεις με την κα. Λουτ, για να φθάσουμε με τον ΓΓ σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε και πρόσθεσε πως «τα όσα καθημερινά και εν πολλοίς προπαγανδιστικά προβάλλονται για την Αμμόχωστο είναι απολύτως άκυρα», παραπέμποντας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στις μέχρι τώρα συζητήσεις για το Κυπριακό.
 
«Η τουρκική πλευρά έχει καταθέσει στη διαπραγμάτευση που έγινε το προηγούμενο διάστημα στη Γενεύη και στο Κρανς Μοντανά, πρόταση η οποία όπως είναι το αυτονόητο περιλαμβάνει την Αμμόχωστο στην πλευρά που θα είναι υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση», υπενθύμισε.
 
Πρόσθεσε ότι «αυτά τα οποία γίνονται τώρα εκλαμβάνονται ως προκλήσεις και πιθανώς απόπειρες για να δυσχεράνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι γίνονται όλα τα σχετικά διαβήματα «χωρίς από την πλευρά μας να έχουμε την ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε γλώσσα προπαγάνδας».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»