Καίνε με… φυσικό αέριο τη νέα προσπάθεια για το Κυπριακό οι Τούρκοι

Δέσμιο του φυσικού αερίου επιχειρεί με κάθε τρόπο να καταστήσει το Κυπριακό η Τουρκία, την ώρα που μια νέα προσπάθεια για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας βρίσκεται στην αφετηρία.
 
Η Τουρκία προχωρά ως γνωστό στη διενέργεια δύο παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στο εν εξελίξει γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι παράνομες αυτές τουρκικές δραστηριότητες, όπως τονίζεται επανειλημμένως από την ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν συμβάλλουν και δεν βοηθούν στη διαμόρφωση του κατάλληλου κλίματος που χρειάζεται προκειμένου να αρχίσουν ξανά ουσιαστικές συνομιλίες για το Κυπριακό.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν τη φόρμουλα και τη χρυσή τομή για τους όρους αναφοράς


Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε λήψη σειράς μέτρων κατά της Τουρκίας για τα οποία ωστόσο ουδόλως φαίνεται να ιδρώνει το αυτί της Άγκυρας, καθώς όχι απλά δεν τερματίζει, αλλά και κλιμακώνει το παράνομο ερευνητικό της πρόγραμμα.
 
Όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, προσπάθεια της Τουρκίας είναι να εισάγει το θέμα του φυσικού αερίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, κάτι που με κανένα τρόπο δεν αποδέχτηκε και δεν πρόκειται να αποδεχτεί η Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Απώτερος σκοπός της τουρκικής πλευράς πέραν της διασύνδεσης του ζητήματος των υδρογονανθράκων με το Κυπριακό είναι, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις να βάλει χέρι στο φυσικό αέριο της Κύπρου ανεξαρτήτως λύσεις ή όχι του προβλήματος, εξ΄ου και η σχετική πρόταση που υπέβαλε μέσω του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπου προβάλλοντας δήθεν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στοχεύει στην συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Για την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ξεκάθαρο και σαφές, ότι από τη μια το φυσικό αέριο δεν αποτελεί και δεν πρόκειται να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ενώ από την άλλη είναι επίσης ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να συγκατανεύσει σε οποιαδήποτε μορφή συνδιαχείρισης.
 
Ενδεικτική επί τούτου, είναι η υπόδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην πρόσφατη επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες,  ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας στο πλαίσιο των έξι σημείων του που ανέπτυξε στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό, δεν έκρινε σκόπιμο και δεν περιλαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά στο ζήτημα των υδρογοναθράκων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στη λογική της επιστολής σε Γκουτέρες για το φυσικό αέριο οι αντιπροτάσεις

 
Αυτό υπέδειξε άλλωστε και ο υπουργός Ενέργειας σε συνέντευξη του στα ΝΕΑ των Αθηνών την Κυριακή, όπου ξεκαθάρισε πως ουδέποτε υπήρξε διασύνδεση του ζητήματος των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.
 
«Ο  ισχυρισμός της Τουρκίας», τόνισε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, «περί προστασίας των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, καταρρίπτεται αυτόματα, από τις ίδιες τις παράνομες διεκδικήσεις της γείτονος χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι δυνατόν να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας όταν η Τουρκία, σύμφωνα με τη δική της αυθαίρετη ερμηνεία του διεθνούς δικαίου, αφήνει την Κύπρο με μόλις το 31% της υφιστάμενης ΑΟΖ της;« διερωτήθηκε ο υπουργός Ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λακκοτρύπης: Ουδέποτε υπηρξε διασύνδεση Κυπριακού και υδρογονανθράκων
 
Επιπλέον για τη Λευκωσία ισχυρό όπλο απόκρουσης των τουρκικών ισχυρισμών για το φυσικό αέριο, αποτελεί το Ταμείο Υδρογοναθράκων το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή και το οποίο διασφαλίζει στους Τουρκοκύπριους πως θα απολαμβάνουν το μέρος των εσόδων που τους αναλογεί μετά από τη λύση του Κυπριακού.
 
Πέραν τούτου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει επίσης ισχυρό όπλο αντίκρουσης των τουρκικών ισχυρισμών της συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ επί του θέματος όπου επί λέξει αναφέρονται τα εξής.

  • Η ομοσπονδιακή Κύπρος, μετά την διευθέτηση, θα συνεχίσει να είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών του 1982 και όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις θαλάσσιες ζώνες θα ρυθμίζονται από αυτήν τη Συνθήκη.
     
  • Τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, η αιγιαλίτιδα ζώνη και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (όπως αποδίδονται στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας), όπως επίσης οι θαλάσσιες οριοθετήσεις και η διευθέτηση οποιονδήποτε διαφορών που σχετίζονται με αυτές τις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ γειτονικών κρατών, εμπίπτουν στις εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
     
  • Όλοι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, θα αποτελούν ομοσπονδιακούς πόρους, που θα διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και, ως εκ τούτου, οποιαδήποτε έσοδα προκύψουν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του κράτους θα διατίθενται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σημειώνεται εξάλλου πως τόσο στην επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Μουσταφά Ακιντζί την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε έτοιμος για παροχή πρόσφατων διασφαλίσεων προς τους Τουρκοκυπρίους, υποβάλλοντας μάλιστα και σχετικές αντιπροτάσεις έναντι της πρότασης Ακιντζί, ενώ εξέφρασε ταυτόχρονα και την ετοιμότητα του να ενημερώνει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη αναφορικά για την πορεία του γεωτρητικού μας προγράμματος.
 
Παρόλαυτα η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να επιμένει στην πρόταση Ακιντζί, την ίδια ώρα που δεν δείχνει σε καμία περίπτωση έτοιμη να τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην κυπριακή ΑΟΖ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων από την Τουρκία-«Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις»

 
Αντιθέτως Τούρκοι αξιωματούχοι με κάθε ευκαιρία δίνουν ρεσιτάλ προκλητικότητας και διαμηνύουν σε κάθε τόνο πως οι παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας θα συνεχιστούν, επαναλαμβάνοντας το γνωστό αφήγημα για προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων. Μόλις χθες, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Οκτάι και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ, επανέλαβαν τις απειλές τους σημειώνοντας πως οι γεωτρήσεις του Yavuz  και του Fatih θα συνεχιστούν κανονικά.
 
Με τα δεδομένα αυτά καθίσταται εμφανές πως το ζήτημα του φυσικού αερίου δύναται να εγκλωβίσει την όποια προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό, αφού διακηρυγμένη είναι η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως δεν μπορούν να διεξάγονται συνομιλίες με τα τουρκικά γεωτρύπανα και τα πολεμικά σκάφη της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την ίδια ώρα η Άγκυρα κλιμακώνει με κάθε τρόπο την ένταση.
 
Η πρόταση Ακιντζί
Υπενθυμίζεται πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέστειλε επιστολή εννέα σημείων στον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία περιλαμβάνεται και η πρόταση για δημιουργία κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων.
 
Το πρώτο σημείο της επιστολής Ακιντζί ξεκαθαρίζει τις βασικές αρχές και πως «οι δύο κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού, Τ/κ και Ε/κ έχουν και ίσα δικαιώματα στις πηγές φυσικού αερίου και πρέπει και οι δύο κοινότητες να επωφεληθούν ταυτόχρονα και με τρόπο δίκαιο από αυτές τις πηγές».

Στην ε/κ πλευρά προτείνεται η λήψη αποφάσεων να είναι με συναίνεση, οι δύο κοινότητες να εκπροσωπούνται ισότιμα, να είναι μια επιτροπή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή της Ε.Ε. ως παρατηρητή. Επιπλέον, όταν παρίσταται ανάγκη να μπορούν να κληθούν διεθνείς ανεξάρτητοι ειδικοί σε θέματα ενέργειες.

Στην πρόταση σημειώνεται ως βασική αρχή ότι η συμφωνία στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν θα παραβιάζει τις υφιστάμενες θέσεις της τ/κ και της ε/κ πλευράς, σχετικά με μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό.

Γίνονται επίσης κάποιες προτάσεις που αφορούν το τι θα γίνει από δω και πέρα σε σχέση με τις αδειοδοτημένες θαλάσσιες περιοχές που συμπίπτουν-όπως αναφέρεται-και τις δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης.
 
Προβλέπεται δε στην πρώτη συνάντηση των μελών της κοινής επιτροπής να συμφωνηθεί το ποσοστό για τον διαμοιρασμό των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
 
Επιπλέον, η κοινή επιτροπή προτείνεται να έχει την αρμοδιότητα προγραμματισμού για το μέλλον, πώς θα φτάσουν τα αποθέματα στις διεθνείς αγορές και παρόμοια θέματα.

Ξεχωριστό σημείο αποτελεί και η πρόταση για δημιουργία ενός κοινού ταμείου από τα έσοδα των υδρογονανθράκων και στο μέλλον ένα σημαντικό μέρος αυτού του ταμείου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στο πλαίσιο μιας περιεκτικής λύσης, για την λύση του περιουσιακού και έργα προς μια ισορροπημένη ανάπτυξη των δύο πλευρών.

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά