Το σκεπτικό του ΑΚΕΛ για Σίμο Ιωάννου στην Αμμόχωστο

Στη δίνη των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και εντυπώσεων πνίγεται η προσπάθεια των κομμάτων για κατάληξη σε κοινό υποψήφιο ενόψει των αναπληρωματικών εκλογών της 25ης Αυγούστου, για ανάδειξη νέου δημάρχου Αμμοχώστου.
 
Ενώ μέχρι χθες το πρωί φαβορί για να λάβει το χρίσμα του κοινού υποψηφίου φάνταζε ο προτεινόμενος από το ΑΚΕΛ Σίμος Ιωάννου, ο οποίος θα τύγχανε, σύμφωνα με πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, της στήριξης τόσο του ΔΗΣΥ όσο και του ΔΗΚΟ, το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αποφάσισε χθες όπως το κόμμα στηρίξει την υποψηφιότητα του Πρέσβη Παύλου Αναστασιάδη, ο οποίος επίσης είχε προταθεί τόσο από το ΑΚΕΛ όσο και από το ΔΗΚΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψήφισε Παύλο Αναστασιάδη για δήμαρχο Αμμοχώστου ο ΔΗΣΥ

Αργότερα χθες το βράδυ, στο πλαίσιο Επαρχιακής Συνδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, το ΑΚΕΛ έθεσε προς ψηφοφορία για επιλογή του υποψηφίου που θα υποστηρίξει το κόμμα μόνο το όνομα του Σίμου Ιωάννου, δίνοντας του, ουσιαστικά, το χρίσμα. 

Μιλώντας σήμερα για την επιλογή Σίμου Ιωάννου, ο Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέτος ανέφερε ότι «η Αμμόχωστος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο, λόγω και των εξελίξεων επί του εδάφους στην περίκλειστη πόλη». Θεωρώ, λοιπόν, είπε,  «πως ο νέος δήμαρχος θα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει και πολύ σοβαρές προκλήσεις να αντιμετωπίσει».
 
«Θεωρούμε, συνέχισε,  ότι πρέπει να είναι ένα άτομο που να κατέχει τα ζητήματα του κυπριακού προβλήματος για να μπορέσει ως μπροστάρης να διεκδικήσει μαζί με όλους του πολίτες, τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορούν την Αμμόχωστο αλλά και την επιστροφή μέσα στα πλαίσια μιας συνολικής λύσης των κατοίκων της Αμμοχώστου».
 
Ερωτηθείς αν ο Σίμος Ιωάννου πληροί τα κριτήρια ο κ. Ζαννέτος απάντησε καταφατικά αναφέροντας πως ο Σίμος Ιωάννου είναι ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρέτησε τον Δήμο Αμμοχώστου για πάρα πολλά χρόνια, πέντε εκ των οποίων και αντιδήμαρχος. Κατέχει τα προβλήματα και μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.
 
Την ίδια ώρα, το ΔΗΚΟ συμπορεύεται με την επιλογή Σίμου Ιωάννου, λαμβάνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, την αντιδημαρχία του Δήμου, την οποία σήμερα διατηρεί το ΑΚΕΛ.
 
Σήμερα το απόγευμα, ο Πρέσβης Παύλος Αναστασιάδης ανακοίνωσε κάτι που, όπως εκτιμάτο από χθες το βράδυ θα γινόταν, ότι, δηλαδή, αποσύρει το ενδιαφέρον του για τη δημαρχία Αμμοχώστου και δεν πρόκειται να υποβάλει υποψηφιότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απέσυρε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αμμοχώστου ο Παύλος Αναστασιάδης

Η εξέλιξη αυτή αφήνει, ουσιαστικά, τον ΔΗΣΥ και πάλι χωρίς υποψήφιο, καθώς η χθεσινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να υλοποιηθεί.
 
Δεδομένης της εξέλιξης αυτής, δηλαδή της απόσυρσης του ενδιαφέροντος του Παύλου Αναστασιάδη, ο ΔΗΣΥ καλείται να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του για τη δημαρχία Αμμοχώστου, προχωρώντας σε νέα επιλογή υποψηφίου, και συγκεκριμένα είτε να διεκδικήσει τον Δήμο με δικό του υποψήφιο είτε να στηρίξει οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα από αυτές που ήδη βρίσκονται στο τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κομματικά παζάρια για να τα βρουν σε κοινό υποψήφιο δήμαρχο στην Αμμόχωστο

Υπενθυμίζεται ότι πέραν του ΑΚΕΛ, που πρότεινε τον Σίμο Ιωάννου, πρόταση υπέβαλε και το Κίνημα Αλληλεγγύη για τον Λοΐζο Αυξεντίου, ενώ υποψηφιότητα εξήγγειλε και ο υποψήφιος για τη δημαρχία Αμμοχώστου στις Δημοτικές Εκλογές του 2016 Ανδρέας Λόρδος.
 
Σε ό,τι αφορά την ΕΔΕΚ, στο τραπέζι των υπολοίπων κομμάτων τέθηκε το όνομα του πρώην βουλευτή και αντιπροέδρου του Κινήματος Γιώργου Βαρνάβα. Με τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής όμως, ο Γιώργος Βαρνάβα δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα, χωρίς να αποκλείεται να το πράξει σε περίπτωση που τα δεδομένα ανατραπούν και η υποψηφιότητά του τύχει τελικά ευρύτερης στήριξης και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Blame game μετά το ναυάγιο για κοινό υποψήφιο στην Αμμόχωστο

Τη Δευτέρα αποφασίζει ο ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι θα συνέλθει τη Δευτέρα το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις, στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που έθεσε το Πολιτικό Γραφείο.
 
Διαβάστε πιο κάτω την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ:
 
«Το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού στα πλαίσια της πρότασης που κατέθεσε το κόμμα γι’ αναζήτηση κοινού υποψηφίου και με τα άλλα κόμματα, αποδέχτηκε χθες την προτεινόμενη και από το ΑΚΕΛ ανεξάρτητη υποψηφιότητα του πρέσβη κ. Παύλου Αναστασιάδη, θεωρώντας πως μπορεί να εξυπηρετήσει τους υπέρτατους στόχους της επανένωσης της Κύπρου και της επιστροφής της Αμμοχώστου. Για να περάσει το μήνυμα των στόχων αυτών και εντός και εκτός Κύπρου.
 
Δυστυχώς οι προσπάθειες για εξεύρεση κοινού υποψηφίου δεν ευόδωσαν, παρά το κλίμα συναίνεσης που θέλαμε να επικρατήσει. Δεν θα μείνουμε όμως σε αυτό.
 
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός σεβόμαστε τις αποφάσεις των άλλων κομμάτων και αντιλαμβανόμενοι πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση για τα αίτια και τα αιτιατά των επιλογών που έχουν κάνει.
 
Ευχαριστούμε τον πρέσβη Παύλο Αναστασιάδη που έθεσε τον εαυτό του ως επιλογή που θα ένωνε τους Βαρωσιωτες αλλά και σεβόμαστε την απόφαση του να μην είναι τελικά υποψήφιος.
 
Το Εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, λαμβάνοντας όλα τα προαναφερόμενα υπόψη, θα συγκληθεί την ερχόμενη Δευτέρα για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις όσο αφορά τη Δημαρχία της Αμμοχώστου, μέσα και από τις κατευθυντήριες γραμμές που έθεσε το Πολιτικό Γραφείο στη συνεδρία του της περασμένης Παρασκευής».

Αναρτήσεις με... καρφιά
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Χρύσανθος Ζαννέτος έδειξε καθαρά τον ΔΗΣΥ ως υπαίτιο της κατάρρευσης της προσπάθειας για κοινό υποψήφιο, θέση που υιοθέτησε εμμέσως πλην σαφώς, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης μέσω Twitter.

 

Δειτε Επισης

Οι 25 εκλεκτές παρθένες του δικτάτορα Κιμ Γιονγκ Ουν-Η ομάδα ηδονής που τον διασκεδάζει
«Μπλόκο» στο εμπόριο με το Ισραήλ βάζει η Τουρκία μέχρι να εξασφαλιστεί μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία στη Βραζιλία-Έφτασαν τους 29 και άλλοι 60 αγνοούνται
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Φαίδωνος: Σύντομα ολοκληρώνονται οι έξυπνες στάσεις επιβίβασης
«Πρέπει να σκληρύνει» έγραφε ο πατέρας που κακοποίησε τον 6χρονο γιο του σε διάδρομο γυμναστηρίου
Συνεχίζεται η παράδοση με τη συνάντηση Επιταφίων στην Πάφο
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου
Κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ για 40 μέρες εξετάζει η Χαμάς
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο