Η κυπριακή ΑΟΖ, τα μέτρα κατά Τουρκίας και η κίνηση αντιπερισπασμού

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την έκνομη συμπεριφορά της, που παραβιάζει κάθε ίχνος διεθνούς δικαίου, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ) της Κύπρου, η Άγκυρα με άλλη μια κίνηση αντιπερισπασμού επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι και να ρίξει στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά τις προκλητικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Η αιφνιδιαστική κίνηση της Άγκυρας, μέσω του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, να καταθέσει πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, η οποία προβλέπει τη σύσταση επιτροπής και κοινού ταμείου για τους υδρογονάνθρακες, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της Ε.Ε. ως παρατηρητή, ερμηνεύεται ξεκάθαρα ως ενέργεια που αποσκοπεί στο να θολώσει τα νερά και ν’ αποτελέσει…όπλο στα χέρια της Τουρκίας στο blame game του φυσικού αερίου.
 
Χαρακτηριστική και αρκούντως ενδεικτική περί τούτου υπήρξαν χθεσινές σχετικές τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έσπευσε σαν έτοιμος από καιρό να υποστηρίξει πως «η πρόταση του κ. Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο».
 
Αλλά και να διαμηνύσει ότι «έως ότου οι Ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε το Σάββατο ο κ. Ακιντζί, με τις οποίες τους καλεί σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει "αδειοδότητηση" από τις ‘’τ/κ αρχές’’ με αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή».
 
Σημειώνεται πως την πρόταση της τουρκικής πλευράς για το φυσικό αέριο παρέβαλε χθες το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τον επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. των ΗΕ στην Κύπρο, Sergiy Illarionov, ενώ την ίδια ώρα συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο για αύριο Τρίτη, προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και την εν λόγω πρόταση.
 
Όλα αυτά, την ώρα που υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνει σήμερα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τους Ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με την κατάσταση πραγμάτων και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
 
Ενώπιον των Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. αναμένεται να βρεθεί για υιοθέτηση το κείμενο το οποίο επεξεργάστηκαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 28 Κρατών Μελών της Ε.Ε. (COREPER), σε ό,τι αφορά τα μέτρα κατά της Τουρκίας.  
 
Ως προς την ουσία των μέτρων, προβλέπεται η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 146 εκ. ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, το πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας και η ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου Ε.Ε.- Τουρκίας.
 
Πέραν τούτων, οι 28 θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα καλούν την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να συνεχίσουν την εργασία τους για ενδεχόμενα στοχευμένα μέτρα υπό το φως των συνεχιζόμενων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών