Περνά από τα λόγια στις πράξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τουρκία

Το πρώτο βήμα αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ έγινε χθες στο Λουξεμβούργο, έπειτα από επίμονη προσπάθεια της Λευκωσίας.
 
Στα συμπεράσματα που υιοθέτησε ομόφωνα το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τονίζονται οι σοβαρές και άμεσες συνέπειες που οι παράνομες ενέργειες της  Τουρκίας έχουν επί ολόκληρου του φάσματος των ευρωτουρκικών σχέσεων και καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση συγκεκριμένες εισηγήσεις για λήψη κατάλληλων μέτρων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και το ΕΛΚ παροτρύνει την Ε.Ε. να επιβάλει μέτρα κατά της Τουρκίας
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδικάζει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα τις τουρκικές ενέργειες
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσίπρας: Ένδειξη αδυναμίας και απομόνωσης οι κινήσεις της Τουρκίας
 
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί, ότι η εν λόγω αναφορά δεν σημαίνει πως θα επιβληθούν άμεσα κυρώσεις στην Τουρκία, καθώς αυτό που επιτεύχθηκε χθες ήταν, ουσιαστικά, εκκίνηση της διαδικασίας, σε πολιτικό αλλά και σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζουν στη μέγγενη την Τουρκία-Ολοταχώς για αυστηρές κυρώσεις από την Ε.Ε.
 
Η απόφαση αυτή μπορεί να πιστωθεί στις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για έμπρακτη επίδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, που να υπερβαίνει τη λεκτική καταδίκη και τις συστάσεις προς την Άγκυρα σε ρητορικό επίπεδο.
 
 Το γεγονός, δε, πως ο Υπουργός Εξωτερικών χρειάστηκε να αναφερθεί σε ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος των συμπερασμάτων καταδεικνύει πως δεν υπήρχε από την αρχή ενιαία γραμμή υιοθέτησης των κυπριακών αιτημάτων.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να επεξεργαστεί προτάσεις για μέτρα πολιτικής και οικονομικής φύσης και η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να μελετήσει πιθανές αντιδράσεις που εμπίπτουν στην εξωτερική δράση της Ε.Ε.
 
Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς, παρά τη διακηρυγμένη θέση του μπλοκ, που ευθυγραμμίζεται με την κυπριακή, όπως επίσης και την βούληση των πλείστων εταίρων να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας, η λήψη μέτρων συνεπάγεται αλλαγές τόσο στην ατζέντα της Ε.Ε. όσο και σε αυτήν κάποιων κρατών-μελών.
 
Όπως γίνεται κατανοητό, εάν, για παράδειγμα, αποφασιστεί η επιβολή κάποιας μορφής οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία, που δεν αφορούν απλώς την προενταξιακή ή άλλη βοήθεια που δίδεται από την Ε.Ε. αλλά επεκτείνονται και σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ενδεχομένως να επηρεάζονται και κάποια κράτη-μέλη που διατηρούν εμπορικές σχέσεις με την κατοχική χώρα. Παράγοντες όπως αυτόν αναμένεται να προσμετρηθούν προτού ληφθούν τελικές αποφάσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσαβούσογλου-Ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου θα φέρει και λύση 
 
Καθίσταται, βεβαίως, σαφές πως η πρόθεση για λήψη μέτρων ή ακόμη και η εφαρμογή τους δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε άρση της τουρκικής παρανομίας. Αν και μπορεί να προκληθεί κόστος στην Τουρκία, στην πολιτική ζυγαριά του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ακροβατεί στο σχοινί του αυταρχισμού μέσα σε μία βαθιά πολιτικοοικονομική κρίση, τα επικοινωνιακά οφέλη των παρανομιών και των προκλήσεων ενδέχεται να υπερτερούν του όποιου πολιτικού κόστους.
 
Σημασία έχει, ωστόσο, πως η Λευκωσία κατάφερε να κάνει το πρώτο βήμα, δημιουργώντας προϋποθέσεις για λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας . Την σκυτάλη παίρνει τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να πάρει τα πράγματα ένα βήμα πιο πέρα στο επίπεδο των ηγετών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικά και νομικά μέτρα τύπου Ρωσίας κατά της Τουρκίας επιδιώκει η Λευκωσία
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Για υπό τ/κ διοίκηση άνοιγμα των Βαρωσίων μιλούν Τατάρ και Οζερσάι 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών