Πολιτικά και νομικά μέτρα τύπου Ρωσίας κατά της Τουρκίας επιδιώκει η Λευκωσία

Σε δύο επίπεδα κινούνται οι προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά στους τρόπους αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της επιβεβαίωσης πως η κατοχική χώρα ξεκίνησε γεωτρήσεις δυτικά της Πάφου.
 
Το πρώτο επίπεδο αφορά στα διπλωματικά και στα πολιτικά μέτρα και το δεύτερο στα ενδεχόμενα νομικά μέτρα, δηλαδή τις κυρώσεις, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφράζει την αισιοδοξία του για πιο σθεναρή αντίδραση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας. Πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν, εξάλλου, πως ο Πρωθυπουργός Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά την οποία ζήτησε να εξεταστούν συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Προδιαγράφεται πιο σθεναρή στάση της Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας
 
Η προσπάθεια που γίνεται σήμερα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο, επικεντρώνεται στο πρώτο σκέλος. Υπό συζήτηση βρίσκονται τα συμπεράσματα για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. και η Λευκωσία προσπαθεί να διασυνδέσει άμεσα τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. με τις παράνομες γεωτρήσεις, επιδιώκοντας να μην προχωρήσουν συγκεκριμένοι προγραμματισμοί., ένεκα των τουρκικών παράνομων ενεργειών.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν, πάντως, πως, στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να προκύψει εκ νέου έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις κυπριακές θέσεις, τουλάχιστον σε λεκτικό επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματικό κρεσέντο και στο βάθος μέτρα κατά της Τουρκίας

Σε ό,τι αφορά στα νομικά μέτρα, το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο και αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα συνέλθει την Πέμπτη και την Παρασκευή.
 
Σε περίπτωση που τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων έναντι της Τουρκίας, θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δώσει εντολή για να εξεταστούν στοχευμένα μέτρα, κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Ρωσίας, άρα δεν πρόκειται για μία αυτόματη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιβεβαιώνει την έναρξη γεώτρησης από τον «Πορθητή» ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

Υπενθυμίζεται ότι, το 2014, η Ε.Ε. είχε επιβάλει σταδιακά σειρά περιοριστικών μέτρων στη Ρωσία, λόγω της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας. Στις κυρώσεις συμπεριλαμβάνονταν διπλωματικά μέτρα, ατομικά περιοριστικά μέτρα, περιορισμοί όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις, οικονομικές κυρώσεις και περιορισμοί όσον αφορά την οικονομική συνεργασία.

Σημειώνεται, βεβαίως, πως η Ρωσία δεν επεδίωκε ένταξή της στην Ε.Ε., ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας υπάρχουν και επιλογές μέτρων που σχετίζονται με την ενταξιακή της πορεία.
 
Αντικρουόμενες πληροφορίες
Το Reuters μετέδωσε ότι δεν αποκλείεται η Κύπρος να μπλοκάρει τα συμπεράσματα στην ολότητά τους, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της, ενώ άφησε να νοηθεί πως δεν υπάρχει πρόθεση για επιβολή κυρώσεων.
 
Το Bloomberg, από την πλευρά του, μετέδωσε ότι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών θα διακηρύξουν ότι θα παγώσουν τις διαπραγματεύσεις για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, ενώ θα επαναλάβουν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν περιέλθει σε τέλμα. Προσθέτει ότι η Ε.Ε. θα στείλει το μήνυμα ότι ενδέχεται να υπάρξει κλιμάκωση, προς υπεράσπιση της Κύπρου, εάν συνεχιστούν οι γεωτρήσεις.

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ