Παρασκευή 6 Δεκ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Επιβεβαιώνει την έναρξη γεώτρησης από τον «Πορθητή» ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

  18/06/2019 12:07
Επιβεβαιώνει την έναρξη γεώτρησης από τον «Πορθητή» ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

Επιβεβαιώνει την έναρξη γεώτρησης από τον «Πορθητή» ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

  18/06/2019 12:07
Ξεκίνησε τις γεωτρήσεις ο «Πορθητής», σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως έγινε ήδη την πρώτη και προχωρούν στη δεύτερη.
 
Όπως υποστήριξε ο Ντονμέζ, ο «Πορθητής» συνεχίζει τη δεύτερη γεώτρησή του στο τεμάχιο Φινίκε-1, όπου το βάθος νερού είναι 2,300 μέτρα περίπου. «Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5,500 μέτρα μέσα σε 100-120 μέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας», είπε.
 
Ο υπουργός της κατοχικής χώρας ανέφερε ακόμη πως «στην Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν  αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε», ενώ σημείωσε πως την Πέμπτη θα ξεκινά και το «Γιαβούζ», που θα ξεκινήσει τις εργασίες του τον Ιούλιο.
 
Ο Ντονμέζ δήλωσε περαιτέρω ότι θα στηρίξουν τα «δικαιώματα των Τ/κ στην Κύπρο μέχρι τέλους και στηρίζουν τον ίσο διαμοιρασμό». Υποστήριξε, δε, πως οι εργασίες τους γίνονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα.
 
Ανέφερε, ακόμη, πως έχουν γίνει λεπτομερείς εργασίες και είναι μία καθαρά τεχνολογική επιχείρηση. Είπε ότι τα δύο γεωτρύπανα είναι από τα 15-16 στον κόσμο που έχουν αυτές τις ιδιότητες και οι επιχειρήσεις γίνονται σε μεγάλο βαθμό από ντόπιο προσωπικό και όσο προχωρούν το ντόπιο προσωπικό αυξάνεται.
 
Σε ό,τι αφορά το «Μπαρμπάρος», ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας είπε ότι προβαίνει σε έρευνες νοτίως της Κύπρου.  
 
Σημειώνεται ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρθηκε σε πληροφορίες που υποδηλούσαν την πραγματοποίηση γεωτρήσεων, αναφέροντας ότι «τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιων υλικών, που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση. Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι».
 
Το tweet του ImageSat Intl. χθες για τον "Πορθητή":

Η τελευταία θέση που καταγράφηκε χθες στον χάρτη: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας