Διπλωματικό κρεσέντο και στο βάθος μέτρα κατά της Τουρκίας

Κορυφώνεται το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο από Λευκωσία και Αθήνα με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας σε κυπριακή ΑΟΖ και ανατολική Μεσόγειο.
 
Την ώρα που οι πληροφορίες φέρουν το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» να έχει ξεκινήσει ήδη τη διενέργεια γεώτρησης εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας ενεργοποιούν κάθε διπλωματικό μέσο που έχουν στη διάθεσή τους προς αποτροπή των τουρκικών έκνομων ενεργειών, ενώ παράλληλα τρέχει η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του πληρώματος του «Πορθητή», γεγονός που... τεντώνει τα νεύρα της Άγκυρας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία αναμένονται αύριο από την Ε.Ε.
 
Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σάββατο ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία του ΚΥΣΕΑ, ενώ ακολούθως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά.
 
Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του ΚΥΣΕΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα ότι όποιος παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ε.Ε. θα έχει συνέπειες.
 
Στο πλαίσιο αυτό ακριβώς, με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιουνίου, και έχοντας ως επιπρόσθετο ισχυρό όπλο στην φαρέτρα της επιχειρηματολογίας τους την ισχυρή κοινή δήλωση των MED7, της περασμένης Παρασκευής, Λευκωσία και Αθήνα εργάζονται προς την κατεύθυνση λήψης κυρώσεων κατά της Άγκυρας.
 
Σήμερα, εξάλλου, οι «28» της Ε.Ε. αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην  ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
 
Στο Συμβούλιο συμμετέχει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για τις νεότερες εξελίξεις αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο μεν Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (ΣΕΥ) υπό την ενότητα «Τρέχουσες Υποθέσεις» της ημερήσιας διάταξης, στο δε Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) υπό την ενότητα που αφορά τη συζήτηση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδρόμου: Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέτρα για τις προκλήσεις
 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης