Νέες προειδοποιήσεις προς την Τουρκία αναμένονται αύριο από την Ε.Ε.

Οι 28 της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν "σοβαρές ανησυχίες" σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην  Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να "απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία", σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Αναλυτικά, η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει "τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο" και θα σημειώνεται ότι "η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ".
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προδρόμου: Προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέτρα για τις προκλήσεις
 
Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι "οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο και θα προειδοποιούν ότι "δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας".
 
Το μήνυμα Κατρούγκαλου
Ανακοίνωση για το ζήτημα εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αναφέροντας ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, συμμετείχε σήμερα στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Με το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, προέβησαν σε μία συστηματική προσπάθεια επικοινωνίας των κοινών θέσεων των δύο χωρών διμερώς προς τους κοινοτικούς εταίρους, αλλά και μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, για τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και, πιο συγκεκριμένα, στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας ως παράνομες, αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, και έχει καλέσει την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια πρόκληση. Τόνισε, δε, ότι έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής.

«Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στην ομιλία του στο Συμβούλιο ότι αυτό δεν γίνεται μόνο για λόγους αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά για λόγους που αφορούν στη διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο αλλά και τα ίδια τα γενικότερα συμφέροντα της ΕΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση.
 
Όπως τα σύνορα κάθε κράτους-μέλους είναι σύνορα και της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Κατρουγκαλος, εξίσου και η ΑΟΖ κάθε μίας χώρας είναι ΑΟΖ της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος έχει εκπληρώσει κάθε υποχρέωση που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τη Σύμβαση του Montego Bay.

«Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, θα πρέπει από εδώ και πέρα, συνολικά η ΕΕ, να πάρει θέση απέναντι στις παράνομες και προκλητικές αυτές ενέργειες. Επιπλέον, τόνισε ότι όλοι Έλληνες και όχι μόνο οι πολιτικές δυνάμεις, πρέπει με κλίμα ψυχραιμίας, εγρήγορσης αλλά και αποφασιστικότητας και ενότητας, να ξέρουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη από ποτέ για τις θέσεις αυτές», αναφέρεται περαιτέρω.

Oι Κύπριοι να βασίζονται στη στήριξή μας
Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτική Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε πως «Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», τονίζει ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ. «Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», καταλήγει στο μήνυμά του.

«Αποφασιστική στάση»
Την ίδια στιγμή, τον αμανέ του συνεχίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Σε ανακοίνωσή του υποστήριξε πως Ελλάδα και Ε/κ εκμεταλλεύονται την ένταξή τους στην Ε.Ε. «Από πλευράς μας τα μηνύματα που δίνονται από το πιο ψηλό επίπεδο είναι πολύ καθαρά. Διατηρούμε την αποφασιστική  μας στάση σε αυτό το θέμα», είπαν οι Τούρκοι.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Χειροπέδες σε 18χρονο που εντοπίστηκε ένα κιλό κάνναβης στην κατοχή του
«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων