Οι… συνιστώσες, η αμφισβήτηση και οι δύσκολες αποφάσεις για την ηγεσία του ΔΗΣΥ

Στη σκιά των αποτελέσματος των πρόσφατων Ευρωεκλογών, κατά τις οποίες παρά την πρωτιά που εξασφάλισε, κατέγραψε σημαντική μείωση των ποσοστών του και της εκλογικής του δύναμης σε πραγματικούς αριθμούς, ο ΔΗΣΥ δείχνει να κινδυνεύει να βυθιστεί σε περίοδο βαθιάς εσωστρέφειας, μιας και πυκνώνουν οι φωνές αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.
 
Μετά τον Γιώργο Παμπορίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή άνοιξε και έθεσε ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας, τον δρόμο του τέως υπουργού Υγείας ακολούθησαν και άλλα νυν και πρώην στελέχη του κόμματος, τα οποία άσκησαν και ασκούν έντονη κριτική.
 

Η ηγεσία του κόμματος συγκάλεσε για την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα συνεδρία του διευρυμένου Πολιτικού Γραφείου, ώστε να γίνει σε βάθος συζήτηση και ανάλυση, όχι μόνο του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και των λόγων για τους οποίους τα τελευταία χρόνια καταγράφεται για την παράταξη σημαντική απώλεια ψηφοφόρων.
 
Το θέμα, και ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ, είναι πως η κριτική που της ασκείται προέρχεται από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις και αφορά στις διαφορετικές σχολές σκέψεις που βρίσκονται ανεπτυγμένες εντός της παράταξης σε σχέση με το Κυπριακό.
 
Η μία σχολή σκέψης είναι αυτή που καταλογίζει στον σημερινό ΔΗΣΥ απομάκρυνση από την παραδοσιακή εκείνη βάση των εθνικοφρόνων ψηφοφόρων του, οι οποίοι διαφωνώντας εδώ και χρόνια με τις πολιτικές του κόμματος στο Κυπριακό, βρίσκουν- ολοένα και περισσότεροι- νέα πολιτική στέγη στο ΕΛΑΜ.  Ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο, αφού η αιμορραγία του ΔΗΣΥ προς το ΕΛΑΜ είναι αποδεδειγμένη, καταγεγραμμένη και αποτυπωμένη στα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων.   
 
 
Την ίδια ώρα από την άλλη, η ηγεσία του ΔΗΣΥ επικρίνεται από πρώην και νυν στελέχη του κόμματος, τα οποία ανήκουν στην έτερη σχολή σκέψης σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, τα οποία βλέπουν προσπάθεια της Πινδάρου να προσεγγίσει σκληρότερες θέσεις στο Κυπριακό και κλίση της προς την άκρα δεξία. 
 
Βολές Πουργουρίδη 
Ένας από αυτούς, ο πρώην βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της παράταξης Χρίστος Πουργουρίδης, ο οποίος σε δημόσια παρέμβασή του μόλις προχθές, υποστήριξε πως η εικόνα που εκπέμπει ο ΔΗΣΥ είναι ότι έχει πάψει να είναι ένα κόμμα που κινείται στο χώρο της μετριοπαθούς κεντροδεξιάς και έχει τραβήξει προς την άκρα δεξιά.
 
Μάλιστα, ο κ. Πουργουρίδης, επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδη αναφορικά με τη δήλωσή του για τις δανεικές ψήφους των Τουρκοκυπρίων στο ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως ο ΔΗΣΥ έκανε σεκόντο σε αυτή τη δήλωση.
 
«Δεν μπορεί ο ηγέτης ενός κόμματος που ίδρυσε ο Γλαύκος Κληρίδης να καλεί τον κόσμο να ψηφίσει διότι θα έρθουν οι Τουρκοκύπριοι να ψηφίσουν και θα χαθεί η πρωτιά», είπε ο Χρίστος Πουργουρίδης, ισχυριζόμενος πως οι θέσεις κάποιων υποψηφίων του κόμματος  προεκλογικά, ήταν θέσεις που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τις θέσεις οποιουδήποτε ακροδεξιού κόμματος.
 
Καταφέρθηκε μάλιστα εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη, ισχυριζόμενος ότι αποκλίνει από τη λύση Διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας. «Αυτές είναι θέσεις που θα μπορούσε να εκφέρει άνετα το ΕΛΑΜ, όχι το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου», είπε ο πρώην βουλευτής του κόμματος.
 
Κρούει τον κώδωνα
του κινδύνου η Ξένια
Την ίδια ώρα, η τέως πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ Ξένια Κωνσταντίνου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα αρνητικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, επισημαίνοντας πως εάν η ηγεσία του κόμματος δεν εισακούσει τις απαιτήσεις της βάσης, θ' αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα.
 
Μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης της ηγεσίας του κόμματος, σημειώνοντας  πως η κριτική που ασκείται τις τελευταίες ημέρες θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και να εισακουστεί.
 
Τα τέσσερα σημεία
προβληματισμού
Την ανάγκη για βαθύ προβληματισμό και επαναξιολόγηση της γραμμής πλεύσης του ΔΗΣΥ διατύπωσε και το στέλεχος του κόμματος, Μιχάλης Σοφοκλέους.
 
Ο κ. Σοφοκλέους επεσήμανε πως είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση με τέσσερα σημεία προβληματισμού, ως εξής:
 
Πρώτο, για το τι τελικά πρεσβεύει ο ΔΗΣΥ.  
Δεύτερο, για την εικόνα των «κουρασμένων».  
Τρίτο, τη λάθος εκλογική στρατηγική.  
Τέταρτο, τη χαμένη αύρα του Δημοκρατικού Συναγερμού.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν τους λόγους της εγκατάλειψης από χιλιάδες ψηφοφόρους στον ΔΗΣΥ
 
Πονοκεφαλιάζει η Πινδάρου
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από τα πιο πάνω, η κατάσταση που καλείται να διαχειριστεί η ηγεσία του ΔΗΣΥ την επόμενη μέρα των Ευρωεκλογών, μοιάζει να είναι ιδιαιτέρως περίπλοκη και σίγουρα, καθόλου εύκολη.
 
Χωρίς να είναι υπερβολή να λεχθεί πως ο ΔΗΣΥ είναι αυτή τη στιγμή ένα κόμμα που ακροβατεί ανάμεσα στις διαφορετικές… συνιστώσες του(σ.σ. όχι κατ’ ανάγκη μόνο στο Κυπριακό), η ηγεσία του καλείται, είτε να εξισορροπήσει και να κατευνάσει τις τάσεις εντός της παράταξης είτε να επιλέξει ξεκάθαρο προσανατολισμό και κατεύθυνση.
 
Έχοντας επίγνωση βέβαια, πως η καθαρή λύση που δίνει η δεύτερη επιλογή, εξυπακούει πρόσθετο βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος. Είτε επιλέξει να κλείσει την κάνουλα των διαρροών προς το ΕΛΑΜ-με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις πολιτικές του ΔΗΣΥ-, είτε επιλέξει να κλείσει την κάνουλα των διαρροών προς χώρους περισσότερο…προοδευτικούς-επίσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις πολιτικές του ΔΗΣΥ-, αναφορικά με το Κυπριακό.  

Δειτε Επισης

Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες