Πάνε στη συνάντηση για ξεκαθάρισμα λογαριασμών Αναστασιάδης και Ακιντζί

Με το ζήτημα της πολιτικής ισότητας να παραμένει το μεγάλο αγκάθι στη σύναψη των ορών αναφοράς για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και άλλα ζητήματα που προκύπτουν μέσα από τις δημόσιες τοποθετήσεις της άλλης πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί οδεύουν προς τη συνάντηση της 26ης Φεβρουαρίου
 
Στη χθεσινή συνέντευξη του, στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παρέμεινε πιστός στη θέση του για την πολιτική ισότητα, την οποία έθεσε ως προϋπόθεση για να ανοίξει το θέμα των εγγυήσεων , ενώ εξέφρασε την επιθυμία να ακούσει λεπτομέρειες από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αναφορικά με την πρόταση του για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία.
 
Απαντώντας σε όσα είπε ο Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως από μόνη της η αρχή της αποκέντρωσης τα λέει όλα και ότι, από εκεί και πέρα είναι θέμα διαλόγου να συμφωνηθεί από κοινού τι είναι αυτό που θα κατανεμηθεί στις πολιτείες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Ο Ακιντζί δεν επιδιώκει πολιτική ισότητα, αλλά ανισότητα
 
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Νίκος Αναστασιάδης πρόσθεσε πως «εξαρτάται τί υπονοεί κανένας», σημειώνοντας ότι «την πολιτική ισότητα εδώ και δεκαετίες την έχουμε αναγνωρίσει».
 
Αλλά, επεσήμανε ο Πρόεδρος, «αν με την πολιτική ισότητα εννοεί τη θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή άλλου θεσμικού οργάνου, λυπούμαι, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική ισότητα, αλλά δημιουργεί πολιτική ανισότητα».
 
Επιμένει στο έγγραφο της 30ης Ιουνίου ο Ακιντζί
 
Στο μεταξύ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέρριψε το αίτημα που υπέβαλε εδώ και ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο στην Τζέιν Χολ Λουτ για να το μεταφέρει στον Ακιντζί, όσο και δημόσια, για να κατατεθούν γραπτώς οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς επί του πλαισίου Γκουτέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να ακούσει λεπτομέρειες για την αποκεντρωμένη ο Ακιντζί
 
Δεν είμαστε στη φάση να καταθέσουμε γραπτώς θέσεις ο ένας στον άλλον» είπε ο κ. Ακιντζί και πρόσθεσε ότι «οι γραπτές προτάσεις δόθηκαν, και αυτή η εποχή ανήκει στο παρελθόν. Τώρα είμαστε στην εποχή να διερευνήσουμε αν υπάρχει κοινό έδαφος δεν είμαστε στην επίσημη διαπραγμάτευση».

Είπε επίσης ότι υπάρχει μόνο ένα έγγραφο και αυτό είναι το έγγραφο της 30ης Ιουνίου.
 
Πάντως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θέλησε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Τζέιν Χολ Λουτ ενδεχομένως να μην έχει ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη εικόνα για τις θέσεις των δύο πλευρών.
 
«Οτιδήποτε καταγράφεται, και οτιδήποτε είναι αντικείμενο που θα απασχολήσει, όχι το δημόσιο διάλογο, αλλά εκείνα τα όργανα που πρέπει» είπε.
 

Δειτε Επισης

Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ισραήλ και Χαμάς-Επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων από τη Ράφα
Χειροπέδες σε άλλους δύο για το «Δημητρούι»-Ο ένας κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών
Ψάχνουν τα αίτια της τραγωδίας ανήμερα του Πάσχα-Έφυγαν με διαφορά τρία χρόνια μάνα και γιος
Με νομοσχέδιο εντάσσει τη «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία ο Ερντογάν-Αντιδρά η αντιπολίτευση
Μαύρο Πάσχα, νεκρός ο 30χρονος Ευτύχιος-Μετωπική σύγκρουση της μοτοσικλέτας του με όχημα
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
Τα επεισόδια στον Ύψωνα, οι «κακοί» πληροφοριοδότες και η ημέρα της σούβλας...