Ν. Αναστασιάδης: Ο Ακιντζί δεν επιδιώκει πολιτική ισότητα, αλλά ανισότητα

Την θέση ότι από μόνη της η αρχή της αποκέντρωσης τα λέει όλα, και ότι από εκεί και πέρα είναι θέμα διαλόγου να συμφωνηθεί από κοινού τί είναι αυτό που θα κατανεμηθεί στις πολιτείες, έτσι ώστε να αισθάνονται πιο ασφαλείς οι δύο κοινότητες, ότι η μία δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην άλλη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων το μεσημέρι, εξερχόμενος από τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στη Λευκωσία, όπου παρέστη στη Θεία Λειτουργία και απηύθυνε χαιρετισμό με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Μάρωνα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει να ακούσει λεπτομέρειες για την αποκεντρωμένη ο Ακιντζί
 

Σε ερώτηση για τη συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην εφημερίδα «Πολίτης», και για το γεγονός ότι προτάσσει την πολιτική ισότητα ως προϋπόθεση για να τεθεί και το θέμα των εγγυήσεων, και κληθείς να πει αν αυτό αποτελεί μονόδρομο για να πάμε σε συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «εξαρτάται τί υπονοεί κανένας», προσθέτοντας ότι «την πολιτική ισότητα εδώ και δεκαετίες την έχουμε αναγνωρίσει».

Αλλά, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «αν με την πολιτική ισότητα εννοεί τη θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης ή άλλου θεσμικού οργάνου, λυπούμαι, αλλά αυτό δεν είναι πολιτική ισότητα, αλλά δημιουργεί πολιτική ανισότητα».

Διότι, είπε, «θα υπαγορεύει, ή θα επιτρέπει, αν θέλετε, στη μια κοινότητα να επιβάλλεται επί της άλλης».

Σε ερώτηση για τον προβληματισμό του για την αποκέντρωση εξουσιών και αν είναι έτοιμος να τον εξηγήσει στον Τ/κ ηγέτη στην επικείμενη συνάντησή τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «νομίζω ότι από μόνη της η αρχή της αποκέντρωσης τα λέει όλα». Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «είναι θέμα διαλόγου για να συμφωνηθεί από κοινού τί είναι αυτό το οποίο κατανέμεται στις πολιτείες».

«Αν γίνεται δεκτή η αρχή τότε είναι θέμα του διαλόγου τί είναι αυτό που θα κατανεμηθεί στις πολιτείες, έτσι ώστε να αισθάνονται ασφαλέστερα οι δύο κοινότητες ότι η μία δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην άλλη, ότι το κράτος θα είναι λειτουργικό, θα είναι βιώσιμο και συνεπώς δεν θα απαιτείται για όλες τις αποφάσεις η θετική ψήφος», είπε.

Σε παρατήρηση ότι φαίνεται πως η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα μπροστά της και ερωτηθείς αν αυτό δυσκολεύει την επίτευξη συμφωνίας επί των όρων αναφοράς ανέφερε ότι «δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για το συγκεκριμένο θέμα, οτιδήποτε καταγράφεται, και οτιδήποτε είναι αντικείμενο που θα απασχολήσει, όχι το δημόσιο διάλογο, αλλά εκείνα τα όργανα που πρέπει».

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον