Σε κάθετη ρήξη για την οριζόντια ψηφοφορία ΔΗΣΥ και Οικολόγοι

Ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω καταγράφονται μέρα παρά μέρα σε ό,τι αφορά την προσπάθεια εξεύρεσης κοινών συνισταμένων μεταξύ των κομμάτων, που επί της αρχής τάσσονται υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
Μολονότι μέσα από την προχθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων ΔΗΣΥ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, καθώς και της ΕΔΕΚ, διαφάνηκε να υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συζήτηση και προώθηση της οριζόντιας ψηφοφορίας στις Ευρωεκλογές πάνω σε κοινά αποδεκτή βάση-κυρίως μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων-, χθες οι Οικολόγοι έσπευσαν διά ανακοίνωσης που εξέδωσαν, ν’ απορρίψουν κατηγορηματικά την πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς ΔΗΣΥ στη συνάντηση που είχαν, επιμένοντας με απόλυτο τρόπο στη δική τους πρόταση Νόμου για οριζόντια ψηφοφορία με απλή κλασματική ψήφο για τις Ευρωεκλογές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βήμα προς τα εμπρός για οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα Οικολόγων στον ΔΗΣΥ για την οριζόντια-Επιμένουν στην δική τους πρόταση
 
Η στάση αυτή των Οικολόγων είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλης δυσφορίας στον ΔΗΣΥ, ο οποίος διά του βουλευτή του κόμματος Δημήτρη Δημητρίου εξέφρασε λύπη για τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο το Κίνημα αντιμετωπίζει την πρόταση της Πινδάρου.
 
« Όχι μόνο γιατί είναι ανακόλουθος με τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή(σ.σ. προχθεσινή) σύσκεψη. Κυρίως μας λυπεί γιατί με αυτή τη στάση τους οι Οικολόγοι σκοτώνουν την όποια προοπτική υπερψήφισης της οριζόντιας ψηφοφορίας», υπέδειξε ο Δημήτρης Δημητρίου, διερωτώμενος κατά πόσο οι Οικολόγοι όντως πιστεύουν στην οριζόντια ψηφοφορία.
 
«Διότι αν όντως πιστεύουν», υπογράμμισε, «θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τις απόλυτες προσεγγίσεις και να βρούμε τον τρόπο συνεννόησης. Ιδού η ρόδος, ιδού και το πήδημα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βράζουν στον ΔΗΣΥ με τους Οικολόγους για την οριζόντια
 
Οι Οικολόγοι επανήλθαν σήμερα κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ πως παίζει πονηρά παιχνίδια με την οριζόντια ψηφοφορία, και υποστηρίζοντας ότι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Δημητρίου αγγίζουν τα όρια της παραφροσύνης.
 
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών έσπευσε να διαμηνύσει ότι δεν χρειάζεται πιστοποιητικά καθαρότητας από τον ΔΗΣΥ, ειδικά από τον ΔΗΣΥ, ισχυριζόμενο πως  απόδειξη τούτου αποτελεί η ιστορία.
 
«Είναι ιστορικό γεγονός», αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή του, «ότι όποτε ήρθε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόταση νόμου από οποιοδήποτε κόμμα, οι Οικολόγοι ψήφισαν υπέρ. Ο ΔΗΣΥ ποτέ. Δεν ψήφισε ποτέ υπέρ πρότασης νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία».
 
«Έχουμε κάθε καλή διάθεση να δώσουμε στον ΔΗΣΥ την ευκαιρία να σπάσει αυτή αρνητική παράδοση. Δεν απορρίπτουμε τις εισηγήσεις του, που τροποποιούν την πρόταση νόμου του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών για τις Ευρωεκλογές», επισημαίνουν οι Οικολόγοι και συνεχίζουν:  
 
«Περιμένουμε ακόμα να καταθέσει τη σχετική τροποποίηση για να τοποθετηθούμε επισήμως. Ο ΔΗΣΥ αντί αυτού, δεν ξεκαθάρισε τη θέση του. Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Με ή χωρίς αλλαγές ψηφίζουμε την επόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια την πρόταση του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών για οριζόντια στις Ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές, και ψηφίζουμε την πρόταση του ΔΗΣΥ για οριζόντια ψηφοφορία στις Δημοτικές Εκλογές. Πιο καθαρή θέση δεν υπάρχει».
 
Οι δύο προτάσεις
Η πρόταση του ΔΗΣΥ για οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές διαιρεί τους σταυρούς προτίμησης με τις έδρες.
 
Συγκεκριμένα, δεδομένου ότι οι σταυροί προτίμησης είναι έξι, όπως και οι υποψήφιοι κάθε κόμματος, αν και εφόσον ένας εκλογέας ψηφίσει το κόμμα και βάλει ένα σταυρό προτίμησης σε ένα υποψήφιο ενός κόμματος και άλλο σταυρό όπου θέλει, είτε σε κόμμα είτε σε μεμονωμένο υποψήφιο, το κόμμα που επιλέγει, θα πάρει τα πέντε έκτα και ο άλλος υποψήφιος το ένα έκτο.
 
Αν ο εκλογέας δεν βάλει σταυρό προτίμησης στο κόμμα, αλλά επιλέξει ένα υποψήφιο από το άλφα κόμμα και έναν από το βήτα κόμμα, τότε παίρνει πενήντα τοις εκατό το ένα κόμμα, πενήντα το άλλο και πενήντα έκαστος υποψήφιος από τα κόμματα.
 
Από την άλλη, η πρόταση των Οικολόγων βασίζεται, σύμφωνα με το Κίνημα, σε απλή αναλογική, διαιρώντας τη ψήφο δια δύο για σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους, ανεξάρτητα από το σχηματισμό με τον οποίο κατέρχονται και ανεξάρτητα με το αν υπάρχει σταυρός ή όχι και σε ένα από τα δύο κόμματα.
 
Με τα δεδομένα αυτά, δηλαδή την εκ προοιμίου κατηγορηματικής απόρριψης της πρότασης του ΔΗΣΥ από τους Οικολόγους, τα επόμενα βήματα όσον αφορά την όλη προσπάθεια για την οριζόντια ψηφοφορία καθίστανται εκ νέου μετέωρα.

Η Συμμαχία Πολιτών
Και αυτό, την ώρα που από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ανδρέας Θεμιστοκλέους επανέλαβε και σήμερα την ετοιμότητα της Συμμαχίας ν’ αποσύρει την δική της πρόταση και να συζητήσει άλλες προτάσεις που αφορούν στην οριζόντια ψηφοφορία, με μοναδικό γνώμονα να οδηγηθούν στην Ολομέλεια οι προτάσεις Νόμου.

Ταυτόχρονα, ο κ. Θεμιστοκλέους απηύθυνε έκκληση στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν επίσης πνεύμα συναίνεσης, ώστε να γίνει η αρχή.

Αναλυτικά η δήλωση του αντιπροέδρου της Συμμαχίας Πολιτών: 

«Αυτές τις ημέρες γίνεται μια προσπάθεια ώστε να πετύχουμε επιτέλους αυτό που οι πολίτες εδώ και χρόνια ζητούν. Το δικαίωμα στην οριζόντια ψηφοφορία. Όσοι πραγματικά πιστεύουμε στην οριζόντια ψηφοφορία, τώρα, ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε. Οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε. Να αφήσουμε στην άκρη τα κομματικά παιχνίδια και τις αντιπαραθέσεις. Υπάρχει μια μικρή ευκαιρία. Ας μην πάει χαμένη.

Ως Συμμαχία Πολιτών με πνεύμα συναίνεσης δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε την Πρόταση μας και να συζητήσουμε άλλες Προτάσεις που αφορούν στην οριζόντια ψηφοφορία, με μοναδικό γνώμονα να οδηγηθούν επιτέλους στην Ολομέλεια οι Προτάσεις Νόμου για την οριζόντια ψηφοφορία.

Απευθύνουμε έκκληση στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν επίσης πνεύμα συναίνεσης ώστε να γίνει επιτέλους η αρχή».

Δειτε Επισης

Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Συστηματικές αδυναμίες και παραλείψεις στη διαχείριση Natura εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Εγκαινιάστηκε ο αρχαιολογικός χώρος της Πύλης Πάφου στη Λευκωσία
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Στην οικοδομική βιομηχανία τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου