Μήνυμα Οικολόγων στον ΔΗΣΥ για την οριζόντια-Επιμένουν στην δική τους πρόταση

Δεν κάνουν πίσω από την πρόταση Νόμου που κατέθεσαν για την οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές οι Οικολόγοι, όπως το Κίνημα ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε σήμερα, μία μέρα μετά τη συνάντηση με ΔΗΣΥ, Συμμαχία Πολιτών και ΕΔΕΚ, που πραγματοποιήθηκε προς εξεύρεση κοινών συνισταμένων στο ζήτημα της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βήμα προς τα εμπρός για οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών διαμηνύει πως η δική του πρόταση βασίζεται σε απλή αναλογική, εξηγώντας πως διαιρεί τη ψήφο δια δύο για σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους ανεξάρτητα από το σχηματισμό με τον οποίο κατέρχονται και  ανεξάρτητα με το αν υπάρχει σταυρός ή όχι και σε ένα από τα δύο κόμματα.
 
«Δηλαδή», σημειώνουν οι Οικολόγοι, «αποτελεί μια πρόταση βασισμένη σε απλή κλασματική ψήφο και σταυρό προτίμησης», υποστηρίζοντας πως αποτελεί την πιο δημοκρατική, δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση απέναντι στο αίτημα των πολιτών για οριζόντια ψηφοφορία.
 
«Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών», υπογραμμίζουν οι Οικολόγοι, «μπορούμε να δεχθούμε την οποιαδήποτε τροποποίηση στην πρόταση νόμου, εφόσον ταυτίζεται με τις αρχές επί των οποίων στηρίζεται η πρόταση μας.
 
Τασσόμαστε καθαρά υπέρ της λογικής της οριζόντιας ψηφοφορίας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και καλούμε τη Βουλή να προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση της».
 
Υπενθυμίζεται πως κατά τη χθεσινή συνάντηση στη Βουλή, κατατέθηκε από πλευράς ΔΗΣΥ πρόταση την επεξεργάστηκαν ειδικοί για το κόμμα.
 
Όπως ανέφερε μετά τη συνάντηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, η πρόταση είναι πολύ απλή και ουσιαστικά διαιρεί τους σταυρούς προτίμησης με τις έδρες.
 
Υποδεικνύοντας πως στις Ευρωεκλογές οι σταυροί είναι έξι, το ίδιο και οι υποψήφιοι κάθε κόμματος, ο Νίκος Τορναρίτης εξήγησε ότι αν και εφόσον ένας εκλογέας ψηφίσει το κόμμα και βάλει ένα σταυρό προτίμησης σε ένα υποψήφιο ενός κόμματος και άλλο σταυρό όπου θέλει, είτε σε κόμμα είτε σε μεμονωμένο υποψήφιο, το κόμμα που επιλέγει, θα πάρει τα πέντε έκτα και ο άλλος υποψήφιος το ένα έκτο.
 
Αν ο εκλογέας δεν βάλει σταυρό προτίμησης στο κόμμα, αλλά επιλέξει ένα υποψήφιο από το άλφα κόμμα και έναν από το βήτα κόμμα, τότε παίρνει πενήντα τοις εκατό το ένα κόμμα , πενήντα το άλλο και πενήντα έκαστος υποψήφιος από τα κόμματα.
 
Στο μεταξύ, «η οριζόντια ψηφοφορία καταργεί τον παραλογισμό ‘’μόνο το κόμμα μας έχει ικανούς’’ και δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να ψηφίσουν με βάση τη λογική ‘’τους ικανότερους από πέραν του ενός κομματικού συνδυασμού"», σημειώνει σε ανάρτησή του στο facebook o επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού της Συμμαχίας Πολιτών, Ανδρέας Αποστόλου.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Χαραλαμπίδου: Βασικός ο ρόλος των κοινοβουλίων για καταπολέμηση διαφθοράς
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής