Βήμα προς τα εμπρός για οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές

Βήμα προς τα εμπρός, όσον αφορά την προοπτική εισαγωγής της οριζόντιας ψηφοφορίας στις Ευρωεκλογές, μετά το πισωγύρισμα της περασμένης Παρασκευής, καταγράφηκε στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν σήμερα στη Βουλή τα κόμματα που επί της αρχής τάσσονται υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας, και στην οποία συμμετείχε και η ΕΔΕΚ.
 
Συγκεκριμένα, μετά την αναβολή της συνάντησης που θα είχαν την περασμένη Παρασκευή, ΔΗΣΥ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, τα είπαν τελικά σήμερα στη Βουλή, έχοντας ως βάση συζήτησης την πρόταση Νόμου που κατέθεσαν οι Οικολόγοι για οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές.
 
Η εξέλιξη αυτή κατέστη δυνατή έπειτα από την ετοιμότητα που εξέφρασε η Συμμαχία Πολιτών να αποσύρει τη δική της πρόταση Νόμου για οριζόντια ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και τη διαφοροποίηση στην αρχική θέση του ΔΗΣΥ, που βάσει της δικής του πρότασης Νόμου που κατέθεσε τασσόταν υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας, πρώτα στις δημοτικές εκλογές.
 
Πλέον, όπως προκύπτει και από τη σημερινή συνάντηση-που διεξήχθη σε θετικό κλίμα-, ο ΔΗΣΥ δεν λέει όχι σε εισαγωγή της οριζόντιας ψηφοφορίας πρώτα στις Ευρωεκλογές, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες πιθανότητες προώθησης του όλου εγχειρήματος με επιτυχία, μιας και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν απορρίπτουν ούτε η ΕΔΕΚ, αλλά ούτε και το Κίνημα Αλληλεγγύη, που μέχρι στιγμής δεν έχουν τοποθετηθεί.
 
Μάλιστα, η ΕΔΕΚ έλαβε μέρος στη σημερινή συνάντηση, χωρίς ωστόσο να τοποθετείται, είτε θετικά είτε αρνητικά, ξεκαθαρίζοντας πως ναι μεν δεν απορρίπτει κάτι τέτοιο ως ιδέα, ωστόσο για  να τοποθετηθεί επί της ουσίας θα πρέπει η πρόταση να τεθεί ενώπιον των συλλογικών οργάνων του κόμματος.
 
Ανάλογα μηνύματα, πως συζητούν την πρόταση, στάλθηκαν και από το Κίνημα Αλληλεγγύη, το οποίο ωστόσο για πρακτικούς λόγους δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στη συνάντηση.
 
Από πλευρά ΔΗΣΥ, διατυπώθηκαν συγκεκριμένες επιφυλάξεις και παρατηρήσεις επί της πρότασης Νόμου των Οικολόγων. Στο πλαίσιο αυτό, οι παρατηρήσεις και εισηγήσεις του ΔΗΣΥ θα αποσταλούν γραπτώς στους εισηγητές της πρότασης(βλέπε Οικολόγους).
 
Όπως αποφασίστηκε, τα εμπλεκόμενα στην προσπάθεια κόμματα θα επανέλθουν σε νέα συνάντηση εντός των προσεχών ημερών, με την παρούσα εβδομάδα να θεωρείται ως καθοριστική όσον αφορά την κατάληξη του όλου εγχειρήματος.  
 
Υπενθυμίζεται πως κατά της οριζόντιας ψηφοφορίας έχουν ταχθεί το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμη βδομάδα για το μέλλον της οριζόντιας ψηφοφορίας
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε και στην παρουσία εκπροσώπων της πλατφόρμας «Διαφάνεια Τώρα».
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι σε πνεύμα συναντίληψης και διαλόγου μαζί με τη Πλατφόρμα  «Διαφάνεια Τώρα», ο ΔΗΣΥ , η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών, αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα, σημειώνοντας πως το κόμμα του υποστηρίζει την οριζόντια ψηφοφορία και την εφαρμογή της σε όλα τα επίπεδα.
 
«Το συγκεκριμένο ζήτημα», είπε, «είναι συνεδριακή απόφαση και όχι τοποθέτηση της στιγμής», προσθέτοντας ότι στη συζήτηση έγινε η κατάθεση της πρότασης την οποία ειδικοί επεξεργάστηκαν για το κόμμα.
 
Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι η πρόταση είναι πολύ απλή και ουσιαστικά διαιρεί τους σταυρούς προτίμησης με τις έδρες.
 
Στις Ευρωεκλογές οι σταυροί είναι έξι, το ίδιο και οι υποψήφιοι κάθε κόμματος.
 
Εξήγησε συναφώς ότι αν και εφόσον ένας εκλογέας ψηφίσει το κόμμα και βάλει ένα σταυρό προτίμησης σε ένα υποψήφιο ενός κόμματος και άλλο σταυρό όπου θέλει, είτε σε κόμμα είτε σε μεμονωμένο υποψήφιο, το κόμμα που επιλέγει, θα πάρει τα πέντε έκτα και ο άλλος υποψήφιος το ένα έκτο. Αν ο εκλογέας δεν βάλει σταυρό προτίμησης στο κόμμα, αλλά επιλέξει ένα υποψήφιο από το άλφα κόμμα και έναν από το βήτα κόμμα, τότε παίρνει πενήντα τοις εκατό το ένα κόμμα , πενήντα το άλλο και πενήντα έκαστος υποψήφιος από τα κόμματα.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι επανέλαβε την δήλωσή του, ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να αποσύρει την δική του πρόταση, αν μπορεί να υποστηριχθεί η πρόταση των Οικολόγων για τις Ευρωεκλογές, και του ΔΗΣΥ για τις δημοτικές εκλογές.
 
«Αυτή η τοποθέτηση», είπε, «έχει ανοίξει το δρόμο για να γίνει ένας διάλογος με πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις και πρωτοβουλίες πολιτών».
 
Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, υπάρχουν ανησυχίες από πλευράς μικρών κυρίως κομμάτων ότι με την οριζόντια ενδεχόμενα να υπάρξει πριμοδότηση υποψηφίων από μεγάλα κόμματα σε βάρος μικρών, αλλά θα πρέπει», υπέδειξε, «να δείξουμε όλοι καλή διάθεση και καλή θέληση να καταλήξουμε σε μια συμβιβαστική πρόταση που θα κάνει το πρώτο βήμα για Ευρωεκλογές».
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την άποψη ότι όταν γίνει η αρχή και εφαρμοστεί και αποδειχθεί επιτυχής η πρόταση, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για βελτίωση της νομοθεσίας, ώστε να διευκολύνονται και ανεξάρτητοι υποψήφιοι να διεκδικούν τις εκλογές με πραγματικές δυνατότητες εκλογής. «Γιατί αν αφήσουμε την κατάσταση ως έχει, κανένας ανεξάρτητος δεν θα εκλεγεί είτε ευρωβουλευτής ή βουλευτής», επισήμανε.

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης