ΑΚΕΛ:Ο Ακιντζί αποχώρησε, ο Αναστασιάδης να επιστρέψει

Ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το αδιέξοδο στο οποίο εξακολουθεί να  βρίσκεται η διαπραγματευτική διαδικασία για το Κυπριακό απέδωσε και σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο κατάρρευσης των συνομιλιών και αδιεξόδου.
 
Ο Άντρος Κυπριανού ο οποίος μιλούσε στο πλαίσιο τηλεοπτικής διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε σήμερα για το Κυπριακό, και η οποία θα μεταδοθεί το απόγευμα από την κρατική τηλεόραση, σημείωσε μεν πως αυτός που έχει αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών είναι ο Τ/κ ηγέτης, την ιδία ώρα ωστόσο άσκησε δριμεία κριτική στον Νίκο Αναστασιάδη για τον χειρισμό της κρίσης που προέκυψε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αν. Κυπριανού: Κανένας διάλογος με ΔΗΣΥ, έχουν κόσμο που είναι και ΕΛΑΜ

«Ουδέποτε επιχειρήσαμε να αποδώσουμε αριθμητικά ευθύνες», είπε ο κ. Κυπριανού, για να συνεχίσει: «Από την αρχή η πρόθεσή μας, το είχαμε ξεκαθαρίσει και δημόσια, ήταν πολύ διαφορετική. Εμείς είπαμε ότι ευθύνη και των δύο ηγετών ήταν βρουν τρόπο εκτόνωσης της κρίσης, η οποία έχει διαμορφωθεί. Εκείνος ο οποίος έχει αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ο κ. Ακιντζί, αυτό το λέμε ευθαρσώς».
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όμως», υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, «αντί από την πρώτη στιγμή να επιχειρήσει εκτόνωση της κρίσης όπως διαμορφώθηκε, δυστυχώς λειτούργησε με τρόπο που έδειχνε ότι τον ενδιέφερε περισσότερο ποια θα ήταν η αντίδραση στην ε/κ κοινότητα στη στάση την οποία θα τηρούσε. Είναι προφανές ότι σκεφτόταν πώς θα τοποθετείτο ένα μέρος του εκλογικού σώματος, που τον ενδιέφερε ιδιαίτερα. Καθυστέρησε για μια ολόκληρη βδομάδα να παραδεχθεί πως αυτό που έγινε από την πλειοψηφία της Βουλής ήταν λάθος. Το ψέλλισε μόνο μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα, ενώ θα έπρεπε να το είχε πει από την πρώτη στιγμή με ειλικρίνεια».
 
«Θεωρούμε», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, «ότι θα έπρεπε να μεταβεί στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί παραδεχόμενος αυτό το λάθος και να επιχειρήσει να πείσει τον κ. Ακιντζί  για την αναγκαιότητα να προσπαθήσουν από κοινού για την επίτευξη λύσης. Κάτι που θα ενταφίαζε εντελώς αυτού του είδους τις προσεγγίσεις, που μας στέλλουν 67 ολόκληρα χρόνια πίσω. Αντί τούτου, λειτούργησε με παλινδρομήσεις, με αντιφάσεις, και δεν κατάφερε να οδηγήσει στην εκτόνωση της κρίσης. Είναι λοιπόν πολύ διαφορετικές οι ευθύνες του καθενός».
 
Ερωτηθείς τι θα έπραττε ο ίδιος προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο Άντρος Κυπριανού υπέδειξε: «Εγώ αν ήμουν στη θέση του κ. Αναστασιάδη, θα σήκωνα το τηλέφωνο, θα επιχειρούσα να συνομιλήσω με τον κ. Ακιντζί, θα επιχειρούσα να έχω συνάντηση μαζί του, και με ειλικρίνεια να του εξηγήσω τις προθέσεις μου για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.  Να επιχειρήσω δηλαδή να αποκαταστήσω ξανά την εμπιστοσύνη με τον κ. Ακιντζί. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας. Και με επαφές στην τ/κ κοινότητα σε μια προσπάθεια να τους πείσουμε ν’ ασκήσουν την επιρροή τους στον κ. Ακιντζί για να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις, και σε συζητήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες με ευρωπαίους αξιωματούχους για να ασκήσουν την επιρροή τους. Απ’ εδώ και πέρα εξαρτάται από τους δύο ηγέτες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο ψάξιμο της χρυσής τομής ο Έιντε για άρση του αδιεξόδου

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να στηρίξει την πρόταση του ΔΗΣΥ για κατάργηση του δικαιώματος της Βουλής να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με σχολικούς εορτασμούς, ο Άντρος Κυπριανού απάντησε αρνητικά.
 
«Σε ό,τι αφορά την πρόταση που έχει υποβάλει ο ΔΗΣΥ, η θέση μας είναι ξεκάθαρη και λέμε το εξής. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε εξουσίες από ένα εκλεγμένο συλλογικό Σώμα όπως είναι η Βουλή, σε ένα διορισμένο άτομο, το οποίο είναι ο Υπουργός Παιδείας. Αυτό το διορισμένο άτομο, με εξαίρεση την Κυβέρνηση Χριστόφια, σε όλες τις υπόλοιπες Κυβερνήσεις πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης και της Εκκλησίας. Αντιλαμβάνεστε ότι εμάς αυτό το πράγμα δεν μας βρίσκει σύμφωνους με δεδομένες και τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά και με δεδομένο-να σας παραπέμψω σε ένα θέμα το οποίο προέκυψε τέλος της περασμένης χρονιάς, αρχές της νέας χρονιάς- έχει εκδώσει ημερολόγιο το Υπουργείο Παιδείας για την έναρξη του 2017, αφιερωμένο στον Γεώργιο Γρίβα Διγενή. Έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι κόκκινο πανί για την τ/κ κοινότητα. Δεν έχουμε λοιπόν εμπιστοσύνη στον Υπουργό Παιδείας ότι θα χειριστεί αυτά τα ζητήματα με τον σωστό τρόπο. Απ’ εκεί και πέρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε με κάθε τρόπο για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Εάν λοιπόν υπάρξουν δεδομένα τέτοια, τα οποία θα απαιτήσουν αυτή μας τη θέση να τη συζητήσουμε, εμείς θα τη συζητήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα, τα οποία να επιβάλλουν να συζητήσουμε αυτή μας της θέση».   
 

Δειτε Επισης

Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή