Στο ψάξιμο της χρυσής τομής ο Έιντε για άρση του αδιεξόδου

Συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα έχει αύριο το απόγευμα, στις 18:30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Η.Ε. Αλίμ Σιντίκ. Η συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έχει καθοριστεί για τις 11.00 το πρωί.
 
Ο κ. Έιντε, που βρίσκεται στην Κύπρο από την περασμένη Πέμπτη, συνεχίζει τις προσπάθειές του για να ξεπεραστεί το παρόν αδιέξοδο στις συνομιλίες. Παράλληλα, έχει επαφές και με διάφορους παράγοντες, περιλαμβανομένων και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών.
 
«Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης, φαίνεται σαν να έχουν σταματήσει γιατί δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη διέξοδος, αλλά δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειες αυτές», δήλωσε εξάλλου σήμερα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμη και οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν.
 
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι η εξεύρεση λύσης και η υπογραφή της είναι μόνο ένα πρώτο βήμα, το σημαντικό είναι να είναι η λύση βιώσιμη. «Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε το 1963. Γι’ αυτό, τι σχέση έχει με τη δημιουργία κουλτούρας ειρήνης, ομοσπονδιακής κουλτούρας, ενσυναίσθησης ο εορτασμός της Ένωσης στα σχολεία; Αυτή είναι η αντίδρασή μας. Θέλουμε αυτό να διορθωθεί. Έχουμε δίκιο και περιμένουμε να γίνει η διευθέτηση. Θα βρεθεί ο δρόμος. Γίνονται επαφές προς αυτή την κατεύθυνση».
 
Πήρε εντολή από το “λαό”, πρόσθεσε, για να προχωρήσει προς την εξεύρεση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που να βασίζεται στην πολιτική ισότητα, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή και οι προσπάθειες επίλυσης θα συνεχιστούν».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι τα θέματα υγείας και παιδείας θα είναι στις αρμοδιότητες της τ/κ συνιστώσας πολιτείας και «είτε βρούμε είτε όχι λύση στο Κυπριακό, η υγεία είναι για μας κύριο θέμα. Δεν μπορεί να αφεθεί για το μέλλον».
 
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα