Αποκαλυπτική δημοσκόπηση ΡΕΠΟΡΤΕΡ: Δεν έφερε πιο κοντά τη λύση η Γενεύη

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη δεν έφεραν πιο κοντά τη λύση του Κυπριακού εκτιμά η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, που ταυτόχρονα κρίνει το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Ελβετία ως αποτυχημένο.
 
Αποκαλυπτικά ως προς την αποτίμηση των διαπραγματεύσεων της περασμένης εβδομάδας στη Γενεύη είναι τα αποτελέσματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE ο Οργανισμός Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Αγοράς IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θετικό πρόσημο σε Ελλάδα-Κοτζιά
 
Εγγυήσεις, εκ περιτροπής και Μόρφου κόκκινες γραμμές για τους πολίτες 
 

Καταλληλότερος για την Προεδρία ο Αναστασιάδης 
 
Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση-το πρώτο μέρος της οποίας δημοσιεύεται πιο κάτω- το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για το Κυπριακό κινείται σε υψηλά επίπεδα, με τις προσδοκίες ωστόσο ως προς την επόμενη μέρα και την προοπτική λύσης του προβλήματος μην είναι μεγάλες.     
 
Κι’ όμως ενδιαφέρονται για το Κυπριακό… 
 
 

Παρά τη γενική αντίληψη που επικρατεί στην κοινωνία μας πως το Κυπριακό δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των συμπολιτών μας, η δημοσκόπηση του ΡΕΠΟΡΤΕΡ ONLINE, καταδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Και αυτό, καθότι οκτώ στους δέκα δηλώνουν πως σε αρκετό ή μεγάλο βαθμό, τους ενδιαφέρουν οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό. Βεβαίως, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η χρονική συγκυρία κατά την οποία τους υποβλήθηκε το συγκεκριμένο ερώτημα. Σε μια περίοδο δηλαδή, κατά την οποία οι εξελίξεις στο Κυπριακό τρέχουν, και η οποία θεωρείται ως άκρως καθοριστική και κρίσιμη για την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.  

Όπως θα ήταν αναμενόμενο, χαμηλός είναι ο βαθμός ενδιαφέροντος ανάμεσα στους νέους, καθότι στην ηλικιακά ομάδα 18-24, μόλις ένας στους δύο αναφέρει πως ενδιαφέρεται σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό. Αντιθέτως, στις ηλικίες από τα 25+, το ποσοστό εκτοξεύεται και κινείται μεταξύ 80% με 87%.
 
…Και παρακολουθούν τις εξελίξεις
 
Περίπου ανάλογος με τον βαθμό ενδιαφέροντος, είναι και ο βαθμός παρακολούθησης των εξελίξεων για θέματα που αφορούν το Κυπριακό, καθώς το 75% των συμπολιτών μας δηλώνει πως παρακολουθεί τις εξελίξεις σε αρκετά ή μεγάλο βαθμό.
Και εδώ, ο μικρότερος βαθμός παρακολούθησης εντοπίζεται στην ηλικιακή ομάδα 18-24(μόνο ένας στους δύο), ενώ ο βαθμός παρακολούθησης των εξελίξεων αυξάνεται από τα 25 και πάνω. Περισσότερο, σε ποσοστό 84%, παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όσοι βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 45-64.  
 
Τέσσερις στους δέκα «έγραψαν» τη Γενεύη 


Παρά τα πιο πάνω, εύρημα άξιο ιδιαίτερης αναφοράς είναι αυτό που έχει να κάνει με τον βαθμό παρακολούθησης των εξελίξεων στη Διάσκεψη της Γενεύης. Συγκεκριμένα, αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως τέσσερις στους δέκα συμπολίτες μας δεν παρακολούθησαν από «κοντά» τις εξελίξεις, την ώρα μάλιστα που οι εξελίξεις αυτές μονοπωλούσαν του ενδιαφέροντος και όλα τα φώτα της δημοσιότητας και των ΜΜΕ-όχι μόνο της Κύπρου- βρίσκονταν στραμμένα στη Γενεύη. Θα ανέμενε κανείς, δεδομένης της κρισιμότητας των στιγμών, αυτοί που θα παρακολουθούσαν… στενά τις εξελίξεις να ήταν πολύ περισσότεροι από τους έξι στους δέκα που το έπραξαν.  
 
Αποτυχημένο το αποτέλεσμα των συνομιλιών 

 


Αρνητική είναι η αίσθηση που αποκόμισε η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας όσον αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών της Γενεύης, αφού σε ποσοστό 60% το κρίνουν ως αποτυχημένο, ενώ μόλις δύο στους δέκα το κρίνουν ως επιτυχημένο.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων των κομμάτων που στηρίζουν την διαπραγματευτική διαδικασία και την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, και των οποίων οι ηγεσίες αποτιμούν θετικά τη Γενεύη, κρίνει ως αποτυχημένο το αποτέλεσμα. Την άποψη αυτή έχει το 46% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και το 51% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ψηφοφόρων των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου κινείται από 74% μέχρι 89%.
 
Απαισιοδοξία για λύση μετά τη Γενεύη

 


Η αρνητική αίσθηση που αποκόμισε η κοινή γνώμη όσον αφορά το αποτέλεσμα των συνομιλιών στη Γενεύη, αποτυπώνεται και στις απαντήσεις ως προς το ερώτημα κατά πόσο μετά τη Γενεύη βρισκόμαστε πιο κοντά στη λύση του Κυπριακού. Μόλις τρεις στους δέκα θεωρούν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, σε αντίθεση με το 70% των συμπολιτών μας, που πιστεύει πως δεν είμαστε πιο κοντά στη λύση.

Σχεδόν διχασμένοι εμφανίζονται επί του συγκεκριμένου ερωτήματος οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, με πέντε στους δέκα να θεωρούν ότι μετά τις συνομιλίες στη Γενεύη είμαστε πιο κοντά στη λύση και άλλους πέντε πως όχι, ενώ σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, μόνο ένας στους τρεις βλέπει να έχουμε έρθει πιο κοντά στη λύση. Η απαισιοδοξία, που κυμαίνεται από 84% έως 92%, είναι διάχυτη στους ψηφοφόρους των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου.   
 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ  

 
 
 

 

 

 
 
 
 

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»