Από Πρόεδρος του Ανωτάτου, πρόεδρος της Επιτροπής για τα διαβατήρια ο Νικολάτος

Στον διορισμό Διερευνητικής Επιτροπής για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα προχώρησε ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης. Η Επιτροπή απαρτίζεται από τέσσερα πρόσωπα, που προέρχονται από τον νομικό και χρηματοοικονομικό τομέα. 
 
Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής διορίζεται ο τέως Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μύρων Νικολάτος, και μέλη είναι ο Κώστας Παμπαλλής, πρώην δικαστής του Ανωτάτου, Κυριάκος Κυριακου, Βοηθός Γενικού Ελεγκτή και Παύλος Ιωάννου, Χρηματοοικοονομικός Επίτροπος.
 
Η Ερευνητική Επιτροπή εντέλλεται όπως διερευνήσει, σε σχέση με τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επιχειρηματιών και επενδυτών και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από το 2007 μέχρι και την 17.8.20, ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νομοθετικού πλαισίου:
 
(α) Κατά πόσον εφαρμόστηκαν ορθά όλες οι εν ισχύ κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων νομοθεσίες, αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα τα ισχύοντα κατά το χρόνο υποβολής και/ή εξέτασης των αιτήσεων, κριτήρια, διαδικασίες, όροι και προϋποθέσεις, περιλαμβανομένων και των οικονομικών κριτηρίων που θα έπρεπε να ικανοποιούνται,
 
(β) κατά πόσον από τα ευρήματα της έρευνας που καθορίζεται στην παράγραφο (α), κατά την κρίση της Επιτροπής, προκύπτουν οποιαδήποτε στοιχεία ή γεγονότα:
(i)            τα οποία δυνατό να καταλογίζουν ευθύνες σε οποιοδήποτε εμπλεκόμενο, οι οποίες προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις του κατά την άσκηση των καθηκόντων του, και
 
 (ii)          που δικαιολογούν την πιθανή έναρξη της διαδικασίας εξέτασης αποστέρησης της κυπριακής υπηκοότητας με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Η Ερευνητική Επιτροπή θα συμπληρώσει την έρευνά της και θα υποβάλει την έκθεσή της στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία ως ήθελε αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, μετά από αίτημα της Ερευνητικής Επιτροπής σύμφωνα με το Νόμο.  

Όπως εξήγησε ο Γενικός Εισαγγελέας, σύμφωνα με το άρθρο 2.1 του περί ερευνητικών επίτροπων Νόμου το Υπ. Συμβούλιο ή ο Γενικός Εισαγγελέας έχει εξουσία με διάταγμα να διορίζει Επιτροπή που θα αποτελείται από τρεις ή περισσότερους επιτρόπους. Από το πιο πάνω άρθρο προκύπτει ότι Ερευνητική Επιτροπή μπορεί να διοριστεί είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο ή από τον Γενικό Εισαγγελέα. Το Υπουργικό ορθά, κατά την άποψή μου, παρέπεμψε το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα.

«Θεωρώ ότι έχω υποχρέωση και καθήκον να ενεργήσω προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Κρίνω ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να εξεταστεί και για αυτό αποφάσισα να διορίσω ερευνητική επιτροπή», δήλωσε.
 
«Θέλω να συγχαρώ την Επιτροπή, είναι πολύ σημαντικό το έργο που έχουν να επιτελέσουν. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει το εχέγγυο της αμεροληψίας», τόνισε ο Γιώργος Σαββίδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

Δειτε Επισης

Από την δολοφονία Αλέξη στο Δημητρούι-Ρήξη σχέσεων, απειλές και ερώτημα η αντίπαλη φατρία στους υπόπτους
Δυο μαχαίρια και ποσότητα κάνναβης στην κατοχή του 18χρονου που τραυμάτισε 17χρονο στα Λατσιά
Στο Νοσοκομείο αστυνομικός που τραυματίστηκε από τη διαμαρτυρία στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δέκα
BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Διέκοψε και ανακοινώνει την Κυριακή την απόφαση για κράτηση των εννέα το Δικαστήριο-Στο επίκεντρο ο πληροφοριοδότης
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»