Άνοιξε τον χορό παράδοσης εγγράφων για τα διαβατήρια η ΕΔΕΚ

Χιλιάδες σελίδες με έγγραφα σχετικά με τις πολιτογραφήσεις παρέδωσαν το πρωί της Δευτέρας στο ΤΑΕ Αρχηγείου ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και ο βουλευτής του κόμματος Κωστής Ευσταθίου, παρά το γεγονός πως εκκρεμεί από μέρους της Βουλής η απόφαση για την παράδοσή τους ή μη στην Αστυνομία.
 
Πρόκειται, όπως ανέφεραν, για το σύνολο των εγγράφων, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του κ. Ευσταθίου ως μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και του κ. Σιζόπουλου ως Προέδρου του κόμματος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο Αρχηγείο Αστυνομίας ο Μαρίνος Σιζόπουλος-Παραδίδει έγγραφα για τα διαβατήρια
 
Όπως δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος, «υπήρξε μία εθιμοτυπική συνάντηση με τον Αρχηγό της Αστυνομίας όπου εξηγήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους ως ΕΔΕΚ θελήσαμε να καταθέσουμε τα συγκεκριμένα έγγραφα, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουμε τις έρευνες της Αστυνομίας για την διακρίβωση, εάν είναι δυνατόν, της πηγής και του τρόπου διαρροής των συγκεκριμένων εγγράφων στο Al Jazeera».
 
Εξήγησε ότι είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια καταγραφής του συνόλου των εγγράφων, δεδομένου ότι είναι πάρα πολλά, στην παρουσία των κοινοβουλευτικών συνεργατών της ΕΔΕΚ, ώστε να ετοιμαστεί και ο σχετικός κατάλογος της συνολικής παράδοσης των εγγράφων.
 
«Είναι γεγονός πως τα έγγραφα είναι αρκετές χιλιάδες σελίδες. Είναι το σύνολο των εγγράφων τα οποία ως ΕΔΕΚ έχουμε παραλάβει από τις αρμόδιες υπηρεσίες στο πλαίσιο του Επενδυτικού Προγράμματος των πολιτογραφήσεων, ώστε να μπορέσει η Αστυνομία να προχωρήσει τις έρευνες της και να ολοκληρώσει εάν είναι δυνατό το έργο της». Πρόσθεσε ότι ο αριθμός είναι τεράστιος και θα φανεί από την καταγραφή. «Έχω την εντύπωση ότι είναι το σύνολο των πολιτογραφήσεων που έχουν γίνει από το 2016 και έπειτα», σημείωσε.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή έχει ζητήσει γνωματεύσεις από τρεις ανεξάρτητους νομικούς για να αποφασίσει αν θα παραδώσει τα έγγραφα για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα στην Αστυνομία.
 
Ερωτηθείς γιατί η ΕΔΕΚ αποφάσισε να προβεί σε αυτή την κίνηση, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, ο Πρόεδρος του κινήματος είπε πως «είναι θέμα του κάθε κόμματος να εκτιμήσει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει. Εμείς, από την πλευρά της ΕΔΕΚ, θεωρούμε πως τόσο η συγκεκριμένη διαρροή όσο και η αχρείαστη, και το επίπεδο της αντιπαράθεσης που γίνεται στο εσωτερικό πλήττουν σοβαρά την αξιοπιστία και την εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να είμαστε συνυπεύθυνοι σε αυτή τη διαδικασία».
 
Πρόσθεσε ότι, «όπως πολλές φορές τονίσαμε, η ΕΔΕΚ είναι ένα κόμμα που από την ίδρυση του αγωνίστηκε για να προστατεύσει και να ενισχύσει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμα και σε δύσκολες εποχές όπου η παρανομία εντός και εκτός βρισκόταν στο αποκορύφωμά της. Γι’ αυτό ακριβώς, ως συνεχιστές αυτής της πολιτικής γραμμής, εμείς θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στο να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε την Κυπριακή Δημοκρατία».
 
Από την πλευρά του, ο Κωστής Ευσταθίου, δήλωσε στον Alpha, ότι θεώρησαν πως το να δοθούν αυτά τα έγγραφα στην Αστυνομία για εξετάσεις, θα βοηθήσουν στο ζήτημα της διαρροής, γιατί «κάποτε αυτά τα ζητήματα πρέπει να τελειώνουν για να ασχοληθούμε με τα σοβαρά». Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν έχει στην κατοχή του τα προηγούμενα έγγραφα, δηλαδή πριν από το 2016.

Σήμερα ο διορισμός
Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί, από μέρους του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη, ο διορισμός της επιτροπής που θα διερευνήσει το ζήτημα των διαβατηρίων. Το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ζητήσει από τον κ. Σαββίδη να προβεί στον διορισμό αλλά η απόφαση για την σύνθεση, τους όρους εντολής και το πεδίο έρευνας της επιτροπής, ανήκουν στον ίδιο.
 
Ενόψει και του διορισμού, η Κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους για το ζήτημα, καθώς θεωρεί την τροπή που έχει λάβει η συζήτηση επιζήμια για την κυπριακή οικονομία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα ύψη οι τόνοι για τις πολιτογραφήσεις-Ανακοινώνει την ερευνητική ο Σαββίδης
 
Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κάποιες περιπτώσεις πολιτογραφήσεων διέλαθαν της προσοχής και δεν διαπιστώθηκε έγκαιρα πως κάποια πιστοποιητικά, όπως τα ποινικά μητρώα ήταν πλαστά. «Αυτό είναι το μέγα θέμα; Το μέγα θέμα είναι να διαπιστώσουμε τα ελλείματα του προγράμματος και να τα διορθώσουμε», σημείωσε, προσθέτοντας πως έχουν ανακληθεί τρία διαβατήρια και μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας, πρέπει οι περιπτώσεις να αποσταλούν στην τριμελή επιτροπή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανάκλησης. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για επτά εξόφθαλμες περιπτώσεις που πρέπει να ανακληθούν διαβατήρια», σημείωσε.
 
«Μιλούν για το μακαρίτη τον Χριστόφια»
Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του κάθε άλλο παρά διατεθειμένο είναι να ρίξει τους τόνος. Ο Γιώργος Λουκαΐδης έκανε λόγο για μη ειλικρινή η στάση της Κυβέρνησης που θέλει να επιβάλει το διορισμό της ερευνητικής επιτροπής και να καθορίσει τη συζήτηση για τις πολιτογραφήσεις.
 
«Μιλούν για τον μακαρίτη τον Δημήτρη Χριστόφια και άφησαν πίσω την Κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου. Το ΑΚΕΛ, όμως, δεν εκβιάζεται. Θέλουν να συζητάμε για την Κυβέρνηση Χριστόφια και το κάνουν ως αντιπερισπασμό. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Αντί να συζητάμε για το έγκλημα θέλουν να συζητάμε για το ποιος το αποκάλυψε. Αν προέκυψαν ζητήματα για δύο από τις πολιτογραφήσεις επί Χριστόφια, τότε πώς παραμένει στο απυρόβλητο το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη», υπέδειξε.
 
«Υποκριτικό και αναξιόπιστο το ΑΚΕΛ»
«Είχαμε εντοπίσει τα προβλήματα, έγιναν λάθη», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Ο Χάρης Γεωργιάδης, ήταν λάβρος κατά του ΑΚΕΛ, υποδεικνύοντας πως, «δεν ήταν όμως όλα εντάξει επί διακυβέρνησης του. Έχουν δημοσιευθεί τα στοιχεία για εκβιασμούς, εμπορία προσώπων κ.λπ.».
 
Το ΑΚΕΛ, επικαλείται τώρα την Ε.Ε, σημείωσε,  ενώ «όταν γίνονται υποδείξεις για την Οικονομία κάνουν λόγο για νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Να συμφωνήσουμε ότι οι ευρωπαϊκές συστάσεις πρέπει να γίνονται αποδεκτές. Και οι συστάσεις της γι’ αυτό το θέμα έχουν γίνει αποδεκτές. Αντιλαμβάνομαι πως δεν επιθυμούν διερεύνηση από ανεξάρτητη Επιτροπή, αλλά να αποπροσανατολίσουν. Πρέπει από την πρώτη μέχρι την τελευταία πολιτογράφηση να γίνει έλεγχος κι αν κάποιοι έφαγαν λεφτά να πληρώσουν. Δεν είναι μέσα από ιαχές στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις θα διαφανεί εάν κάποιοι ήταν διεφθαρμένοι. Το ΑΚΕΛ λειτουργεί με αναξιόπιστο και υποκριτικό τρόπο», τόνισε.
 

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα