Το deal του μάρτυρα που έκλεισε για χάριν του... «Μαμ» αλλά δεν ξεπληρώθηκε

Πρωτοφανής για τα δικαστικά δεδομένα μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει την ποινή φυλάκισης 35 ετών που επιβλήθηκε στον 37χρονο Χαράλαμπο Χρυσάνθου άλλως «Χάμπουργκερ», ο οποίος καταδικάστηκε για δύο απόπειρες φόνου, μια στην Αγία Νάπα που είχε στόχο επιχειρηματία αλλά τραυματίστηκαν τέσσερις θαμώνες καφετέριας και η άλλη στη Λάρνακα, εναντίον του Κωνσταντίνου Χαραλάμπους άλλως «Μαύρος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγαλύτερη και από ισόβια η ποινή στον «Χάμπουργκερ» για τις δύο ενέδρες

Η ενέδρα στον «Μαύρο» διαπράχθηκε τον Νοέμβριο του 2019, ωστόσο δεν είχε συλληφθεί ο δράστης, κάτι που έγινε μετά την απόπειρα φόνου σε καφετέρια στην Αγία Νάπα, τον Φεβρουάριο του 2020, αφού άφησε ίχνη πίσω του και οι Αρχές οδηγήθηκαν στα χνάρια του μετά τον εντοπισμό του όπλου που πέταξε σε παρακείμενο μουσείο αλλά και από κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν τις κινήσεις του.

Ο «Χάμπουργκερ» αρχικά εμφανίστηκε «σκληρός», ωστόσο σιγά σιγά άρχισε να πέφτει, μέχρι που προέβη σε ομολογία, όχι μόνο για την απόπειρα φόνου στην Αγία Νάπα αλλά και για την ενέδρα στον «Μαύρο».

Δεν αποτελεί μυστικό η στρατηγική του πάρε-δώσε, μεταξύ Αστυνομίας και ενός υπόπτου, κάτι που συνηθίζεται γενικώς και όχι μόνο στην Κύπρο, ώστε οι ανακριτές, είτε να εξιχνιάσουν μια υπόθεση, είτε να επιχειρήσουν, εάν το θελήσουν και εάν μπορούν, να πιάσουν το… μεγάλο ψάρι. Δηλαδή, μπορεί σε μια υπόθεση που εμπλέκονται διάφορα πρόσωπα, να μετατρέψουν κάποιον σε μάρτυρα κατηγορίας εναντίον άλλου ή άλλων, ώστε να «δέσουν» καλύτερα τα αδικήματα, και αυτός, είτε να απαλλαχθεί τελείως από τις κατηγορίες, είτε να πέσει στα μαλακά. Στρατηγική την οποία δεν βλέπουμε μόνο σε υποθέσεις δολοφονιών, αλλά και σε υποθέσεις ναρκωτικών, σε οικονομικά εγκλήματα, κτλ.

Έτσι και στην περίπτωση του «Χάμπουργκερ», ο οποίος παραδέχθηκε και μετατράπηκε σε μάρτυρας κατηγορίας, σκεπτόμενος, προφανώς, ότι η συνεργασία του με τις Αρχές, όπου τους έδωσε το «μεγάλο ψάρι» εν ονόματι Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια για το πενταπλό φονικό και θεωρείτο για την Αστυνομία… λαβράκι, θα του έφερνε καλύτερη και μικρότερη ποινή.

Ωστόσο, τον τελευταίο λόγο τον έχει το Κακουργιοδικείο, το οποίο κρίνει υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, μετριαστικούς και επιβαρυντικούς, ποια θα πρέπει να είναι η αρμόζουσα ποινή που θα επιβληθεί στον κατηγορούμενο.

Το αδίκημα της απόπειρας φόνου επισύρει μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Κάποιοι όμως, στο άκουσμα πως μπορεί να γλιτώσουν τα ισόβια, δελεάζονται, ωστόσο με βάση τη νομοθεσία των φυλακών, οι ισοβίτες έχουν δικαίωμα να αιτηθούν αίτημα αποφυλάκισης στα 12 χρόνια, ενώ εάν τα ισόβια είναι δύο και περισσότερα, διαδοχικά και όχι συντρέχοντα, στα 25 χρόνια. Το ίδιο δικαίωμα δεν έχουν οι φυλακισμένοι που καταδικάστηκαν με μεγάλες ποινές, όπως για παράδειγμα ο «Χάμπουργκερ», που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 35 ετών, ο οποίος δεν μπορεί να αιτηθεί αποφυλάκιση με όρους στα 12 χρόνια, καθώς αυτό το δικαίωμα δίνεται μόνο σε αυτούς που καταδικάστηκαν σε ισόβια ή δια βίου, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να εκτίσουν τα 2/3 της ποινής τους. 

Συνεπώς, ο «Χάμπουργκερ», με βάση της επιβληθείσα ποινή, μπορεί να αιτηθεί αποφυλάκισης στα 17 χρόνια, ενώ ένα καταδικαζόταν σε ισόβια στα 12.  

Σημειώνεται πως ισόβια και δια βίου, είναι η ίδια ποινή. Το 2008 ο πρώην ισοβίτης Παναιγώτης Καυκαρής στάθηκε η αφορμή για τροποποίηση της νομοθεσίας σε σχέση με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και της δια βίου φυλάκισης, καθώς κέρδισε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με αίτημα τον καθορισμό των ισοβίων, που τότε σήμαιναν φυλάκιση μέχρι το βιολογικό τέλος. Το αίτημά του στάθηκε η αφορμή για να τροποποιηθεί η νομοθεσία, ώστε στα δώδεκα χρόνια οι ισοβίτες να έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποφυλάκισης.

Για σκοπούς επιμέτρησης της ποινής, το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη, μεταξύ άλλων, την ομολογία και την συνεργασία του 37χρονου, καθώς «κατονόμασε τον κατ’ ισχυρισμόν εντολέα του και ανέφερε όσες λεπτομέρειες ήσαν εις γνώσιν του για την οργάνωση και εκτέλεση των εγκλημάτων» και το γεγονός ότι «θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του ηθικού αυτουργού των εγκλημάτων».

Ο υπό αναφορά από το Κακουργιοδικείο ηθικός αυτουργός, είναι ο ισοβίτης Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, τον οποίο έδειξε ο «Χάμπουργκερ», με τον ίδιο όμως να αρνείται μέχρι και σήμερα τα όσα του καταλογίζονται. Πίσω από τον «Μαμ», η Αστυνομία εκτιμούσε πως κρύβονται άλλα πρόσωπα, αφού ο ισοβίτης έδινε λεπτομέρειες για τις κινήσεις του στόχου και φωτογραφίες από τα οχήματα του, που ο ίδιος δεν θα μπορούσε να γνωρίζει ή να εξασφαλίσει αφού εκτίει ποινή φυλάκιση στις Κεντρικές.

Στον ισοβίτη επιβλήθηκε η πρώτη μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ στα χρονικά, πέντε διαδοχικά ισόβια, ενώ ακολούθησε η ποινή του κατά συρροή δολοφόνου Νίκου Μεταξά, που σκότωσε πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, ο οποίος επίσης καταδικάστηκε σε πέντε διαδοχικά ισόβια και δύο συντρέχοντα.

Ο Μαμαλικόπουλος θεωρείται πιο βαρυσήμαντο όνομα για την Αστυνομία, η οποία προσπάθησε μάταια να σπάσει τη σιωπή του, πράγμα το οποίο δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά, όπως και το 2012, που αρνείτο μέχρι το τέλος τη διάπραξη του πενταπλού φονικού.

Μπορεί η Αστυνομία να ήθελε τον Μαμιλικόπουλο περισσότερο από τον «Χάμπουργκερ», ωστόσο είναι σημαντικό να τονιστεί πως ο ισοβίτης, σε περίπτωση που θα κριθεί ένοχος για τις ίδιες υποθέσεις και καταδικαστεί, η ποινή που του επιβλήθηκε δεν αλλάζει επί της ουσίας, όποια ποινή και να προστεθεί στα πέντε διαδοχικά ισόβια που καταδικάστηκε στο παρελθόν και πάλι στα 25 χρόνια έχει το δικαίωμα αποφυλάκισης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο βρεγμένος από τα ισόβια, τα ισόβια δεν τα φοβάται…

Την ίδια ώρα, μπορεί ο «Χάμπουργκερ» να συνεργάστηκε με την Αστυνομία, εντούτοις το Κακουργιοδικείο ήταν καταπέλτης και επέβαλε μια από τις μεγαλύτερες ποινές που επιβλήθηκαν ποτέ, ταξινομώντας την συμπεριφορά του 37χρονου «ως αδίστακτη».

Η ίδια ποινή είχε επιβληθεί και στον Χριστάκη Θωμά για το τριπλό φονικό που διαπράχθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2015 στη Λεμεσό. Ωστόσο, μετά από έφεση που άσκησε ο Γενικός Εισαγγελέας, αντικαταστάθηκε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με αυτό του φόνου εκ προμελέτης και το Ανώτατο ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση και επέβαλε στον Θωμά τρία διαδοχικά ισόβια, κατατάσσοντας τον στην τρίτη θέση με τους τοπ ισοβίτες.   

Στην τέταρτη θέση ακολουθεί ο 30χρονος Θεόδωρος Θεοφάνους, κομμωτής από την Πάφο, ο οποίος σκότωσε την έγκυο σύντροφό του και την τρίχρονη κόρη της από παθολογική ζήλια, το Δεκέμβριο του 2011, και καταδικάστηκε σε ισόβια για το φόνο της 24χρονης και 35 χρόνια φυλάκιση, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, για το φόνο της τρίχρονης, ποινές οι οποίες είναι όμως συντρέχουσες.

Με βάση της νομοθεσίας των φυλακών και συνυπολογίζοντας την ποινή του, ο κομμωτής και ο «Χάμπουργκερ» κατατάσσονται στην ίδια θέση και έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης στα 17 χρόνια.  

Στη λίστα με τους κατάδικους με τα περισσότερα χρόνια στη πλάτη τους, ακολουθεί ο Λοΐζος Τζιωνής, ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο διαδοχικά ισόβια για το διπλό φονικό που διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2018 στον Στρόβολο.

Στις υπό αναφορά υποθέσεις έχουν επιβληθεί οι μεγαλύτερες ποινές, ενώ υπάρχουν και άλλοι αρκετοί ισοβίτες που καταδικάστηκαν σε μια φορά ισόβια, ενώ αρκετοί είναι και οι κατάδικοι στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές 20-30 χρόνια για υποθέσεις ανθρωποκτονίας και βιασμό.   

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
«Βεντέτα» πίσω από τη ρατσιστική συμπεριφορά και τις ύβρεις στο Tik Tok-Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 62χρονος
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον