Μεγαλύτερη και από ισόβια η ποινή στον «Χάμπουργκερ» για τις δύο ενέδρες

Μια από τις μεγαλύτερες ποινές που επιβλήθηκαν ποτέ, επέβαλε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας-Αμμοχώστου στον 37χρονο Χαράλαμπο Χρυσάνθου άλλως «Χάμπουργκερ» από την Πάφο, ο οποίος παραδέχθηκε κατηγορίες που αφορούν δύο υποθέσεις απόπειρας φόνου σε Λάρνακα και Αγία Νάπα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το νέο συμβόλαιο θανάτου, ο καταπατημένος «νόμος» και οι παράπλευρες απώλειες

Συγκεκριμένα ο «Χάμπουργκερ» παραδέχθηκε συνολικά 24 κατηγορίες που αφορούν μεταξύ άλλων συνωμοσία για φόνο, απόπειρα φόνου, παράνομη κατοχή και μεταφορά πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών κατηγορίας Α και Β και παράνομη κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών.

Το Κακουργιοδικείο επέβαλε το πρωί ποινή φυλάκισης 35 ετών στον κατηγορούμενο, μια ποινή μεγαλύτερη και από τα ισόβια, αφού ένας που καταδικάζεται σε ισόβια έχει δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση στα 12 χρόνια, ενώ σε περίπτωση που καταδικαστεί σε δύο+ διαδοχικά ισόβια, τότε έχει δικαίωμα να αιτηθεί αποφυλάκιση με όρους στα 25 χρόνια. Στο μεταξύ, ο 37χρονος πριν από λίγο καιρό καταδικάστηκε και σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για βιασμό γυναίκας στην Πάφο. 

Σημειώνεται πως αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο «Χάμπουργκερ» συνεργάστηκε με την Αστυνομία και μετατράπηκε σε μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του ισοβίτη Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, που καταδικάστηκε για το πενταπλό φονικό της Αγίας Νάπας, τον οποίο έδειξε ως καθοδηγητή των εγκλημάτων. Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται τέτοια μεγάλη ποινή σε μάρτυρα κατηγορίας.  

Υπενθυμίζεται ότι η απόπειρα φόνου στην Λάρνακα, διαπράχθηκε το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 2019 εναντίον του 37χρονου Κωνσταντίνου Χαραλάμπους άλλως «Μαύρος» και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο κατηγορούμενοι (σ.σ ο δεύτερος είναι ο ισοβίτης Δημήτρης Μαμαλικόπουλος) αφορούν συνωμοσία για φόνο, απόπειρα φόνου, παράνομης κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου και πυρομαχικών κατηγορίας Β και παράνομης κατοχής/μεταφοράς εκρηκτικών υλών.
  
Όσον αφορά την απόπειρα φόνου στην Αγία Νάπα εναντίον επιχειρηματία, διαπράχθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2020 σε καφετέρια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων θαμώνων, και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο αφορούν συνωμοσία για φόνο, απόπειρα φόνου, παράνομη κατοχή και μεταφορά πυροβόλων όπλων κατηγορίας Α και Β και παράνομη κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το… ρεσιτάλ εκτελεστών στην Αγία Νάπα, το αιματοκύλισμα και οι χρόνιες βεντέτες

Αναφορικά με την αμοιβή του για την δολοφονία του 37χρονου στην Λάρνακα, ο κατηγορούμενος είπε πως θα έπαιρνε δύο κιλά κάνναβης,  ότι πούλησε την ποσότητα των ναρκωτικών σε πρόσωπο που δεν κατονόμασε για 20 χιλιάδες ευρώ και ότι πήρε τις 18 και περίμενε να εισπράξει τις άλλες δύο χιλιάδες.
 
Σημείωσε επίσης ότι στην ποσότητα των δύο κιλών κάνναβης περιλαμβανόταν και μισό κιλό ως προκαταβολή για την απόπειρα φόνου του επιχειρηματία στην Αγία Νάπα.
 
Σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου ο κατηγορούμενος βαρύνεται με δύο προηγούμενες καταδίκες, μία εκ των οποίων αφορά βιασμό και επίθεση με πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης που έγινε τον Μάρτιο του 2019, όπου το Κακουργιοδικείο Πάφου του επέβαλε συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 5 και 2 ετών αντιστοίχως.
 
Η δεύτερη καταδίκη αφορά υπόθεση ναρκωτικών και το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης του επέβαλε τον Ιανουάριο του 2015 ποινή φυλάκισης δέκα ετών και πρόστιμο ύψους 100 χιλιάδων ευρώ. Ο κατηγορούμενος αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2016.

Το σκεπτικό της απόφασης 
Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο αναφέρει ότι «η σοβαρότητα των επίδικων εγκλημάτων αναδεικνύεται από τη φύση τους αλλά και από τις νομοθετικώς ανώτατες προβλεπόμενες ποινές. Τα αδικήματα κατατάσσονται ως σοβαρά ένεκα και των ευρύτερων κοινωνικών και άλλων παρεπομένων που επιφέρουν στον κοινωνικό ιστό».
 
Για σκοπούς επιμέτρησης της ποινής το Κακουργιοδικείο έλαβε υπόψη μεταξύ άλλων «την άμεση παραδοχή του κατηγορουμένου και την έμπρακτη μεταμέλεια του, την ομολογία και ειλικρινή απολογία του προς όσους τραυματίστηκαν ένεκα των παράνομων και καταδικαστέων ενεργειών του, για τον πόνο την ταλαιπωρία την οδύνη και την ανησυχία την οποία προκάλεσε στους ίδιους και τις οικογένειες τους», τις  οικογενειακές και προσωπικές του περιστάσεις και συνθήκες, τις επιπτώσεις της καταδίκης και ποινής του στον ίδιο και στην οικογένεια του, αφού η γυναίκα του θα μεγαλώσει μόνη της το παιδί που θα γεννήσει σύντομα και τη συνεργασία του κατηγορουμένου με τις αρχές.
 
Το Δικαστήριο συνυπολόγισε επίσης το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος «κατονόμασε τον κατ’ ισχυρισμόν εντολέα του και ανέφερε όσες λεπτομέρειες ήσαν εις γνώσιν του για την οργάνωση και εκτέλεση των εγκλημάτων» και το γεγονός ότι θα καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του ηθικού αυτουργού των εγκλημάτων.
 
Το Κακουργιοδικείο σημειώνει ακόμα στην απόφαση του ότι «ο κατηγορούμενος έδρασε σε όλες τις περιπτώσεις κατά παραγγελία έναντι αντιπαροχής, δηλαδή την προμήθεια απαγορευμένων ναρκωτικών, με ισοπεδωτική και ασύλληπτα προκλητική ασέβεια προς την ανθρώπινη ζωή. Το γεγονός ότι δεν επήλθε το μοιραίο από τις απόπειρες οφείλεται σε σύμπτωση και συντυχία των θυμάτων» ενώ η συμπεριφορά του 37χρονου ταξινομείται «ως αδίστακτη» αφού πυροβόλησε σε δημόσιο χώρο, με αυτόματο όπλο, αδιακρίτως προς τα άτομα που κάθονταν αμέριμνα στην καφετερία, γνωρίζοντας μάλιστα ότι ο στόχος δεν ήταν εκεί.
 
Όσον αφορά την απόπειρα φόνου στη Λάρνακα, ο κατηγορούμενος σύμφωνα με το Κακουργιοδικείο «ενήργησε με επιμονή, προσήλωση και εφάμιλλη ωμότητα, μεριμνώντας να πυροβολήσει επαναληπτικώς το θύμα υπό συνθήκες αιφνιδιασμού».
 
Το Δικαστήριο ανέφερε ακόμα ότι «η μόνη ενδεικνυόμενη ποινή είναι αφεύκτως αυτή της φυλάκισης του κατηγορουμένου» και επέβαλε σωρευτική ποινή φυλάκισης που ανέρχεται στα 35 χρόνια.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό