«Έδωσε» ηθικό αυτουργό ο Κυριάκου, αποκάλυψε παρασκήνιο με τέως Αρχηγό

Στην αντεπίθεση περνά ο τέως Υπαρχηγός Αστυνομίας, Αντρέας Κυριάκου, μετά την αναστολή της δίωξης του, προβαίνοντας σε αποκαλύψεις και διαμηνύοντας για άλλη μια φορά, πως το «θέμα δεν τελείωσε, αλλά τώρα αρχίζει».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το …φθαρμένο ημερολόγιο, η μπόχα στο πέρασμα του χρόνου και το «ανοιχτό» τέλος
 
Ο Αντρέας Κυριάκου δείχνει μεταξύ άλλων τον τέως Αρχηγό Αστυνομίας, Ζαχαρία Χρυσοστόμου (σ.σ παύθηκε από τον Πρόεδρο για την υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου), ως ένα εκ των ηθικών αυτουργών που ήθελαν την εξόντωση του, ενώ αποκάλυψε πως πίσω από την πλάτη του επιχειρούσε την άρση των τηλεπικοινωνιακών  του δεδομένων, κάτι το οποίο προνοεί σχετικό διάταγμα.
 
Σε δηλώσεις του στην μεσημβρινή εκπομπή του Άλφα, ο κ. Κυριάκου, αφού επανέλαβε πως επρόκειτο για μια κατευθυνόμενη έρευνα, ανέφερε πως ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα των ποινικών ανακριτών, ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας θεώρησε σκόπιμο να ανασύρει ενδοϋπηρεσιακή διοικητική έρευνα που είχε διατάξει στο παρελθόν, αναφορικά με θέματα διαφθοράς στην Αστυνομία.
 
«Έγινε προσπάθεια αποκάλυψης των τηλεπικοινωνιακών μου δεδομένων σαν μέρος της διοικητικής έρευνας. Ο Αρχηγός ζήτησε γνωμοδότηση από την Νομική Υπηρεσία, αν μπορούσε να αποκαλύψει τα τηλεπικοινωνιακά μου δεδομένα και έλαβε απάντηση πως για να αποκαλυφθούν θα έπρεπε το αδίκημα για το οποίο θα με ερευνούσαν, να επισύρει ποινή φυλάκισης πάνω από πέντε χρόνια. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, του είπαν ότι δεν μπορεί. Στην ουσία όμως τι γινόταν; Γινόταν διοικητική έρευνα κατά του Υπαρχηγού από ένα κατώτερο αξιωματικό, κάτι που δεν επιτρέπεται. Η διοικητική έρευνα λοιπόν έμεινε στο συρτάρι, γιατί δεν μπορούσε να προχωρήσει. Όταν όμως ξεκίνησε η έρευνα από τους ποινικούς ανακριτές για την υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, ο Αρχηγός θεώρησε σκόπιμο να δώσει αυτή την έρευνα στους ποινικούς ανακριτές για μήπως και καταφέρουν αυτοί να στήσουν υπόθεση εναντίον μου».
 
Όπως εξήγησε, «η ιστορία άρχισε με την διερεύνηση από τους ποινικούς ανακριτές για τους κακούς χειρισμούς που είχαν γίνει στην υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, ως επίσης και κάποιες διαρροές προς εγκληματικά στοιχεία που είχαν δει το φως της δημοσιότητας».

Και ενώ η διερεύνηση των ανεξάρτητων ανακριτών κυλούσε προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου, αντιλήφθηκε «να γίνεται μια άλλη διερεύνηση, προς μια άλλη κατεύθυνση, ειδικά μετά το περιστατικό που έγινε στη Βουλή με την κ. Χαραλαμπίδου και τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης».
Όπως είπε, όταν έγινε εκείνο το επεισόδιο, ο Αρχηγός είχε διατάξει από έναν κατώτερο αξιωματικό να κάνει μια ποινική έρευνα, κάτι που ήταν λογικό, ωστόσο όπως υπέδειξε, ο ίδιος δεν το γνώριζε.  

«Όπως φάνηκε εκ των υστέρων, ο αξιωματικός αυτός είχε κάνει τη διοικητική έρευνα. Πήγε σε αυτούς που είχαν τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονταν στην έκθεση που κρατούσε η Κ. Χαραλαμπίδου στην Βουλή. Πήραν καταθέσεις από όσους ήταν εμπλεκόμενοι και δεν μπήκαν στο κόπο να έρθουν στο γραφείο του Υπαρχηγού. Αυτό ήταν βασικό. Όταν κάνεις διοικητική έρευνα δεν απαγορεύεται να έρθεις στο γραφείο του Υπαρχηγού για να ζητήσεις διευκρινίσεις. Αυτό που απαγορεύεται είναι να τον διερευνήσεις. Δεν μπορεί ένας κατώτερος αξιωματικός να ερευνήσει προϊστάμενο του».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σηκώνει το γάντι ο τέως Υπαρχηγός-«Εγώ είμαι έτοιμος και αύριο να πάμε σε δίκη…»

Το ντου στο γραφείο του

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο τέως Υπαρχηγός, οι ποινικοί ανακριτές μετέβησαν «με ανορθόδοξο τρόπο» στο γραφείο του, ώστε, όπως είπε, να εξασφαλίσουν μαρτυρία.

«Χωρίς να ενημερωθεί ο Υπαρχηγός ήρθαν στο γραφείο μου για να πιάσουν το κομπιούτερ του Υπαρχηγού και εκεί διαφάνηκε τι έγινε. Ήταν ξεκάθαρο. Δεν μπορεί να έρχεται ένας με τέτοιο τρόπο. Ήταν παρών αρκετά άτομα στο γραφείο μου και άκουσαν τι μας είπε. Πράγματα που κατήγγειλα με επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα».
Ο Αντρέας Κυριάκου απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστολής του στον Γενικό Εισαγγελέα, ωστόσο τόνισε πως «ο τρόπος υποδηλοί μια σκευωρία εις βάρος του Υπαρχηγού».

«Δεν πήγαν να πάρουν κατάθεση της Ειρήνης»

Σε σχέση με τις έρευνες των ποινικών ανακριτών, ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως δεν λήφθηκε κατάθεση από την Ειρήνη Χαραλαμπίδου σχετικά με την έκθεση που βρέθηκε στην κατοχή της, πράγμα που χαρακτήρισε παράδοξο, αφού βρέθηκε στο εδώλιο με το αδίκημα της διαρροής στην βουλευτή και ΜΜΕ.
 
«Το λογικό ήταν να πάνε στην κ. Χαραλαμπίδου και να την ρωτήσουν αν κρατούσε την μελέτη ή όχι και ποιος της την έδωσε. Κανένας δεν μπήκε στον κόπο να τη ρωτήσει και βρέθηκα εγώ στο εδώλιο. Και μάλιστα υποστήριξαν πως εγώ την έδωσα σε τρίτο πρόσωπο, με σκοπό να τη δώσει στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι λόγοι που παραθέτει ο Γενικός Εισαγγελέας για την αναστολή δίωξης του Κυριάκου
 

Έδειξε ηθικό αυτουργό των Αρχηγό

Κληθείς να απαντήσει στην ερώτηση εάν ο ηθικός αυτουργός πίσω από την ιστορία είναι ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο Ανδρέας Κυριάκου απάντησε, «εσείς οδηγηθήκατε σε αυτό το συμπέρασμα με αυτά που είπα, νομίζω είναι πασιφανές».

Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως ο Αρχηγός δέχθηκε πιέσεις από τον πολιτικό προϊστάμενο του ή εάν ενεργούσε μόνος του, ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως «δεν νομίζω ότι δέχθηκε πιέσεις από τον πολιτικό του προϊστάμενο. Δεν γνωρίζω και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω. Εγώ μιλώ με γεγονότα που έχω από χείρας».
Σε σχέση με την στάση του τέως Αρχηγού, ο κ. Κυριάκου ανέφερε πως «γίνονταν πολλές μεταθέσεις και εγώ το μάθαινα από τους ενδιαφερόμενους», λέγοντας πως οι σχέσεις τους δεν ήταν και οι καλύτερες.

«Λάμβανε αποφάσεις χωρίς να ενημερώνει, παρά το γεγονός ότι η αστυνομική διάταξη προέβλεπε πως θα έπρεπε για παράδειγμα για τις μεταθέσεις, να ενημερώνεται ο Υπαρχηγός. Γίνονταν πάμπολλες μεταθέσεις και εγώ το μάθαινα από τους ενδιαφερόμενους και ήταν θέμα συζήτησης μεταξύ μας. Μέχρι που άλλαξε την αστυνομική διάταξη και έβγαλε εντελώς τον Υπαρχηγό από μέσα. Όταν έγινε η τρίτη σειρά μεταθέσεων, του εξέφρασα το παράπονο μου. Μου είπε εντάξει ξέρω τι κάνω, αλλά στο τέλος άλλαξε την αστυνομική διάταξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή «βόμβα»-Ανέστειλαν τη δίωξη του τέως Υπαρχηγού, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες

Δειτε Επισης

Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Διέκοψε και ανακοινώνει την Κυριακή την απόφαση για κράτηση των εννέα το Δικαστήριο-Στο επίκεντρο ο πληροφοριοδότης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού