Σηκώνει το γάντι ο τέως Υπαρχηγός-«Εγώ είμαι έτοιμος και αύριο να πάμε σε δίκη…»

«Εγώ δεν αποφάσισα την αναστολή, ενέκρινα το αίτημα του δικηγόρου του», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, σε σχέση με την αναστολή της δίωξης του τέως Υπαρχηγού Αστυνομίας, Αντρέα Κυριάκου, ο οποίος βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για την υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών και το τετραπλό φονικό. Από το πόρισμα προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες σε αστυνομικούς, που αφορούσαν παραλήψεις, ενώ μόνο ο τέως Υπαρχηγός διώχθηκε ποινικά, για το θέμα όμως των διαρροών στα ΜΜΕ, τα οποία έφεραν στο φως τα λάθη πίσω από την υπόθεση που οδήγησαν στο τετραπλό φονικό.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως εκ της θέσεως του, έχει το δικαίωμα, με βάση το Σύνταγμα, να αναστείλει την ποινική δίωξη ενός προσώπου, ωστόσο όπως τόνισε, στην συγκεκριμένη περίπτωση υποβλήθηκε αίτημα από την υπεράσπιση του κ. Κυριάκου.

«Εγώ δεν αποφάσισα την αναστολή, ενέκρινα το αίτημα του δικηγόρου του», υπέδειξε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος όπως είπε, η υπεράσπιση του Κυριάκου στο αίτημα της, ανέφερε «πως σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση, επικαλέστηκε ταλαιπωρία και ζημιά, η όλη υπόθεση βασίστηκε σε περιστασιακή μαρτυρία και πως δεν είναι σοβαρή η φύση των αδικημάτων».

Ωστόσο, ο Γενικός Εισαγγελέας θέλησε επίσης να διαμηνύσει πως σε οποιαδήποτε στιγμή έχει το δικαίωμα να επαναφέρει τη δίωξη, «αφού η αναστολή της δίωξης δεν ισοδυναμεί με αθώωση του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι λόγοι που παραθέτει ο Γενικός Εισαγγελέας για την αναστολή δίωξης του Κυριάκου

Σήκωσε το γάντι ο Κυριάκου

Ο Γενικός Εισαγγελέας δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αντρέα Κυριάκου στις οποίες προέβη μετά την αναστολή δίωξης του, αναφέροντας πως δεν επιθυμεί να εισέλθει σε αντιπαράθεση.   

«Ο κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να θεωρεί την καταχώρηση της υπόθεσης λανθασμένη. Ο Γενικός Εισαγγελέας όμως αποφασίζει. Είχε διοριστεί τριμελής ομάδα που είχε καταλήξει στο πόρισμα. Αφού μελετήθηκε αποφασίστηκε ότι δικαιολογείτο η δίωξη του», ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας. 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κώστα Κληρίδη, ο Αντρέας Κυριάκου ξεκαθάρισε πως ούτε ο ίδιος επιθυμεί να εισέλθει σε αντιπαράθεση με τον Γενικό Εισαγγελέα, ωστόσο διαμήνυσε πως «προκειμένου να δοθούν λανθασμένα μηνύματα, εγώ είμαι έτοιμος και αύριο να πάμε σε δίκη και ο κάθε ένας να παρουσιάσει την μαρτυρία του».   

«Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με τον Γενικό Εισαγγελέα. Τα πράγματα όμως είναι ξεκάθαρα. Το θέμα αναστολής είναι καθαρά συνταγματικό δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν έχω πρόβλημα, όποτε θέλει, να καταχωρήσει ξανά την υπόθεση και να πάμε σε δίκη».

Ετοιμάζει αντεπίθεση
 
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο Αντρέας Κυριάκου, ανέφερε πως «η ουσία της υπόθεσης είναι ότι έγινε μια διερεύνηση, η οποία φαίνεται και από το περιεχόμενο των καταθέσεων, ότι πήρε από ένα σημείο και μετά, κατεύθυνση εναντίον του Υπαρχηγού».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή «βόμβα»-Ανέστειλαν τη δίωξη του τέως Υπαρχηγού, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες
 
«Είχε ως αποτέλεσμα», συνέχισε ο τέως Υπαρχηγός, «την στοχοποίηση μου και την παύση μου από τη θέση του Υπαρχηγού, διότι όπως φαίνεται ήμουν εμπόδιο για κάποιους. Ως αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, ο Γενικός Εισαγγελέας άσκησε το δικαίωμα του για τη δίωξη και στο τέλος της ημέρας έφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προ τετελεσμένων γεγονότων, που δεν είχε άλλη επιλογή, ενόψει ποινικής δίωξης του Υπαρχηγού. Άρα δεν υπήρχε άλλη διαδικασία για να αντιμετωπιστεί το θέμα, πέραν του να παύσει τον Υπαρχηγό».
 
Ο Ανδρέας Κυριάκου, σημείωσε πως νιώθει δικαιωμένος, εξηγώντας πως, «ο καθένας αντιλαμβάνεται από την όλη πορεία που εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση και πως κατέληξε ότι δεν είχε καμία μαρτυρία από την αρχή. Δεν μπορείς να ασκείς ποινικές διώξεις με το σκεπτικό ή υπό τη βάση «ο μόνος που θα μπορούσε» και αυτό φάνηκε. Επιφυλάσσω όλα τα νόμιμα μου δικαιώματα».
 
«Το θέμα για εμένα δεν έχει τελειώσει. Το θέμα τώρα αρχίζει», τόνισε ο κ. Κυριάκου ο οποίος επανέλαβε πως πρόκειται, «για δίωξη κατά παραγγελία και κατευθυνόμενη έρευνα. Να σας επαναλάβω ότι, στο τέλος της ημέρας άλλοι ήταν οι όροι εντολής και κανένας δεν είδε ποιο ήταν το αποτέλεσμα παρά μόνο η δίωξη του Υπαρχηγού. Οι ανακριτές μίλησαν και για άλλες πειθαρχικές διώξεις. Ακούσατε το αποτέλεσμα οποιασδήποτε πειθαρχικής δίωξης οποιουδήποτε;», διερωτήθηκε ο κ. Κυριάκου
 
«Εκτελεστές και ηθικοί αυτουργοί»
 
Ερωτηθείς τι προτίθεται να κάνει, ο κ. Κυριάκου σημείωσε πως ήταν λογικό, πως αφού ήταν σε εξέλιξη η ποινική διαδικασία, να μην προχωρήσει σε δηλώσεις και να εκφράσει τις θέσεις του. «Εγώ δήλωσα από την αρχή ότι είχα εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ότι έχω να πω θα το πω ενώπιον του Δικαστηρίου. Δυστυχώς δεν μου δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα με αυτή την εξέλιξη».
 
«Η ιστορία», συνέχισε ο τέως Υπαρχηγός, «δεν θα τελειώσει εάν δεν αποκατασταθεί πλήρως το όνομα μου και αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Όσον αφορά το θέμα δημοσιογραφικής, ναι σε μια επικείμενη και ενδεχόμενη δημοσιογραφική διάσκεψη θα παραθέσω στοιχεία. Ξέρετε για όλα τα εγκλήματα υπάρχουν εκτελεστές και ηθικοί αυτουργοί. Θα μιλήσω για τους πραγματικούς λόγους δίωξης του Υπαρχηγού, τεκμηριωμένα και με στοιχεία για να μάθει και η κοινωνία ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι. Όχι με το  ''ο μόνος που θα μπορούσε'', επεσήμανε.

«Εγώ βλέπω πως εκτός από την ταλαιπωρία τη δική μου, κάποιοι ταλαιπώρησαν το Δικαστήριο για τρία χρόνια, ακόμα και το Ανώτατο. Νομίζω είναι όλα ξεκάθαρα, είναι όλα εκεί. Ξεκάθαρα έρχεται στο μυαλό μου η επιστολή που έλαβα τότε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος εκφράζει τη λύπη του και είναι ξεκάθαρο πως μετά το πόρισμα και βάσει τη πρόθεση του Γενικού Εισαγγελέα, δεν είχε άλλη επιλογή από την παύση του Υπαρχηγού».
 
«Διαφώνησα και είχα την άποψη ότι ήταν λανθασμένη η κρίση του Γενικού Εισαγγελέα τότε, με εκείνο το υπόβαθρο, βάσει της μαρτυρίας που υπήρχε να ασκήσει ποινική δίωξη, όμως τώρα έκρινε σωστά. Βλέποντας τη μαρτυρία που υπάρχει με τα δεδομένα, σωστά έκρινε ο Γενικός Εισαγγελέας ότι η υπόθεση έπρεπε να αποσυρθεί», πρόσθεσε.
 
Ο Ανδρέας Κυριάκου επανέλαβε, ότι, η τελευταία δήλωση της Νομικής Υπηρεσίας, «λέει ξεκάθαρα για τη ζημιά που έχω υποστεί και εξυπακούεται πως όταν είσαι Υπαρχηγός και χάνεις τη δουλειά σου με αυτό τον τρόπο, υπάρχει το θέμα της δυσφήμισης. Και εκτός από τα κυπριακά δεδομένα, για τέσσερα χρόνια ήμουν εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Europol».
 
«Αντιλαμβάνεστε», συνέχισε, «τον αντίκτυπο που έχει στο όνομα και στην υπόληψή μου. Θέλω να ευχαριστήσω τους νομικούς μου συμβούλους, καταρχήν, για τους χειρισμούς που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον κόσμο, τους φίλους, τους συναδέλφους στην Αστυνομία που έχουν σταθεί δίπλα μου, αναγνωρίζοντας πως από την αρχή ήταν μια σκευωρία και δεν υπήρχε υπόθεση. Ήταν απλά στόχος το φάγωμα του Υπαρχηγού και πιστεύω με αυτή την εξέλιξη θα το εμπεδώσουν και οι υπόλοιποι».

Σημειώνεται ότι τον Αντρέα Κυριάκου εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Άντρος Πελεκάνος, Χάρης Γεωργίου και Μιλτιάδης Σάββα.
 
Η ποινική δίωξη με φόντο τους Σέρβους εκτελεστές
Οι ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές διορίστηκαν για να διερευνήσουν τους χειρισμούς της Αστυνομίας στην υπόθεση των Σέρβων εκτελεστών, που αποκαλύφθηκε μετά την διάπραξη του τετραπλού φονικού, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο για να σκοτώσουν τους Αλέξη Μαυρομιχάλη, Ιωσήφ Ιωσήφ άλλως Σήφης και Χρίστος Δημητρίου, άλλως Τσιάκκας.
 
Κατόπιν συγκεκριμένων πληροφοριών που είχε ενώπιον της η Ίντερπολ από παρακολουθήσεις τηλεφώνων, σήμανε συναγερμό στις Αρχές της Κύπρου, δίνοντας μάλιστα ονόματα εμπλεκόμενων προσώπων, αριθμούς εγγραφής οχημάτων καθώς και ώρες αφίξεων εκτελεστών. Επίσης, η Ιντερπόλ έδωσε μέχρι και το σχέδιο δράσης των εκτελεστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «δύσκολο στόχο αλλά εφικτό» καθώς και ακριβείς συνομιλίες μεταξύ του καθοδηγητή από την Κύπρο με τον ένα εκ των εκτελεστών.
 
Ωστόσο λόγω διαρροών που έγιναν από την Αστυνομία προς τον υπόκοσμο, καθώς και η γκάφα αστυνομικού που τηλεφώνησε κατά λάθος στον πληρωμένο δολοφόνο, το στρατόπεδο των εκτελεστών άλλαξε στο παρά πέντε το σχέδιο του και έτσι οι δολοφόνοι αποχώρησαν, επέστρεψαν και δολοφόνησαν μερικούς μήνες αργότερα τον δεύτερο τους στόχο, τον Φάνο Καλοψιδιώτη. Σημειώνεται, όταν αφίχθηκαν την πρώτη φορά στην Κύπρο οι Σέρβοι εκτελεστές, επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον Μαυρομιχάλη έξω από καφετέρια στη Λευκωσία.  
 
Η υπόθεση είχε διερευνηθεί από ανεξάρτητους ανακριτές, αφού είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα με έγγραφα της Ιντερπόλ και στοιχεία που έδειχναν τους χειρισμούς της Αστυνομίας, ενώ στη συνέχεια πρόσωπα οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης για τρεις σχεδιαζόμενες δολοφονίες. Ωστόσο, η υπόθεση έκλεισε ενώπιον Δικαστηρίου.
 
Στο πόρισμα καταλογίστηκαν ευθύνες στην Αστυνομία, ενώ διατάχθηκε η ποινική δίωξη του τέως Υπαρχηγού για το θέμα των διαρροών στα ΜΜΕ. Ωστόσο, δεν υπήρξε δίωξη για τις διαρροές των πληροφοριών στον υπόκοσμο όσο και για τις παραλείψεις που παρατηρήθηκαν.
 
Ο Αντρέας Κυριάκου αντιμετώπιζε τρεις κατηγορίες, δύο εκ των οποίων αφορούσαν στα αδικήματα της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και της διάδοσης/διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών σε σχέση με το περιεχόμενο του φακέλου της Interpol Λευκωσίας και η τρίτη κατηγορία αφορούσε στο αδίκημα  της παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου σε σχέση με τη  μελέτη με τίτλο «Η πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία Κύπρου», ημερ. 20.1.2015.

Σύμφωνα με το πόρισμα των τριών ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, που διερεύνησαν το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων διαπλοκής ή διαφθοράς από μέλη της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου για το τετραπλό φονικό της Αγίας Νάπας, η διερεύνηση του θέματος της διαρροής του περιεχομένου του φακέλου της Interpol προς τα ΜΜΕ και το σύνολο του συλλεγέντος μαρτυρικού υλικού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «το μόνο πρόσωπο που θα μπορούσε να διενεργήσει τη διαρροή εμπιστευτικών και ευαίσθητων πληροφοριών από φάκελο της Interpol προς τα ΜΜΕ ήταν ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Α. Κυριάκου».

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλάμβανε συνολικά 27 μάρτυρες κατηγορίας μεταξύ των οποίων και ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ενώ από την πλευρά του ο Αντρέας Κυριάκου διαμήνυε πως κλητεύονταν μάρτυρες υπεράσπισης «έκπληξη», οι μαρτυρίες των οποίων θα προκαλούσαν ντόρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανατροπή «βόμβα»-Ανέστειλαν τη δίωξη του τέως Υπαρχηγού, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες

Δειτε Επισης

Σ. Μάτσας στον REPORTER: «Μπορούν να διατυπωθούν ποινικές ευθύνες ακόμη και τώρα για τον Θανάση»
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην κοινότητα Ανάγυιας
Υπεραμύνεται των ενεργειών στον Άγιο Σίλα ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών
Σε χωματερή βρέθηκε το νεκρό βρέφος στην Ελλάδα-Φέρει χτυπήματα στο κεφάλι
Εξαφανίστηκαν πέντε παιδιά από νοσοκομείο στην Πάτρα, ενώ διερευνάτο αν ήταν θύματα κακοποίησης
Ακόμα και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ επέμεναν ότι δεν επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια
Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του 32χρονου-Κρυβόταν στο Ντουμπάι, πήγε στην Ελλάδα και τον σκότωσαν
Κάθαρση ζητά η οικογένεια του Θανάση-«Φάνηκαν τελικά ποιοι ήταν οι πελλοί»
ΒΙΝΤΕΟ: Ξέσπασε σε κλάματα η οικογένεια μετά τη δικαίωση-Συγκινήθηκε η δικαστής
Γυναίκα έπεσε θύμα απάτης στο διαδίκτυο-Νόμιζε θα βγάζει κέρδος, της πήραν 19 χιλιάδες