ΒΙΝΤΕΟ: Δρόμος μοιράστηκε στα δύο, βάζουν σάκους για αντιπλημμυρικά στη Λεμεσό

Συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα η «Λυδία», ειδικά στο οδικό δίκτυο παγκύπρια.
 
Οι δρόμοι κλείνουν, ο ένας μετά τον άλλο, ενώ η ορατότητα σε διάφορα σημεία είναι περιορισμένη, με την Αστυνομία να εφιστά εκ νέου την προσοχή των οδηγών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Στη θάλασσα το νερό του Κούρη-«Προβλήματα εάν έρθει νέα κακοκαιρία»
 
Για ακόμη μια φορά, η Λεμεσός βρίσκεται στο επίκεντρο, αφού τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται στην παραλιακή πόλη.
 
Συγκεκριμένα, στην Παρεκκλησιά δρόμος έχει μοιραστεί στα δύο και σε βίντεο που έχει αναρτήσει χρήστης του Facebook, καταγράφονται τα προβλήματα στο σημείο.
 

Σε ένα άλλο, από διαφορετικό χρήστη της πλατφόρμας, καταγράφονται τα αντιπλημμυρικά έργα που λαμβάνονται στη Γερμασόγεια, όπου οι Αρχές έχουν βάλει σάκους στην άκρη του δρόμου.

 

Ολική καταστροφή στις πατατοκαλλιέργειες 

Το 80% έχει αγγίξει η καταστροφή της πατατοκαλλιέργειας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου από την μέχρι σήμερα πολυομβρία.
 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών  Ανδρέας Κάρυος, ο οποίος επισκέφθηκε πληγείσες πατατοκαλλιέργειες στο Αυγόρου, ανέφερε ότι «δυστυχώς με την τελευταία βροχόπτωση έχει γίνει μια καταστροφή που περιλαμβάνει όλες τις εσοδείες και τις επί μέρους χρονολογίες που φυτεύονται πατάτες».
 


Εξήγησε ότι η καταστροφή αφορά και τη χειμερινή εσοδεία που δεν έχει εκριζωθεί και έχει υποστεί μεγάλες ζημιές αλλά και τις πατάτες που έχουν φυτευτεί πριν ενάμιση περίπου μήνα και έχουν βλαστήσει αλλά λόγω της πολυομβρίας και των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έχουν τα χωράφια,  έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με τον κ. Κάρυο «είναι επίσης οι πατάτες που φυτεύονται από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου για τις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην φυτευτούν, αφού», όπως εξήγησε «το 80% της πατατοκαλλιέργειας αποστέλλεται σε χώρες που θέλουν τις πατάτες την εποχή που δεν έχουν τις δικές τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολοκληρωτικές καταστροφές σε καλλιέργειες άφησε πίσω της η «Λυδία»

Σάρωσε ό,τι βρήκε μπροστά της στην Πάφο η «Λυδία»

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Επαρχία Πάφου προκάλεσαν πολλά προβλήματα τόσο στο οδικό δίκτυο όσο και σε φυτείες εσπεριδοειδών, αμπελιών και ελαιώνων.
 
Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην επαρχία Πάφου, κλειστός είναι ο δρόμος που συνδέει τις Κοινότητες Βρέτσια και Άγιο Νικόλαο, στην περιοχή του γεφυριού του ποταμού Ρουδιά, λόγω υπερχείλισης του ποταμού, καθώς και ο δρόμος από το Νοσοκομείο Πόλις Χρυσοχούς προς τον κατασκηνωτικό χώρο Πόλις Χρυσοχούς, πλησίον του ποταμού Ευρέτου.
 
Στην επαρχία Πάφου, κλειστός είναι ο κύριος δρόμος Γιόλου – Πόλης Χρυσοχούς, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος σε σημείο του δρόμου.
 
Προβλήματα προκλήθηκαν και στην περιοχή της κοινότητας Νατάς κατά μήκος του ποταμού Ζυριπιλλή. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τις τελευταίες μέρες το μήκος του ποταμού έχει διπλασιαστεί λόγω του μεγάλου όγκου νερού, με αποτέλεσμα να καλύψουν γειτνιάζουσες φυτείες εσπεριδοειδών, αμπελιών, ελαιώνων. Δυστυχώς, οι καταστροφές είναι τεράστιες και κάτοικοι της περιοχής καλούν τις  αρμόδιες υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, για να αποφευχθούν ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σάρωσε ό,τι βρήκε μπροστά της στην Πάφο η «Λυδία»

Αντιδράσεις για το κλείσιμο του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχού
Επεισόδια δημιουργήθηκαν στον δρόμο Πάφου - Πόλη Χρυσοχούς παρά την κοινότητα της Γιόλου μετά το κλείσιμο του δρόμου λόγω καθίζησης, με απόφαση που λήφθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, με κατοίκους να επιχειρούν να ανοίξουν τον δρόμο.
 
Tην έντονη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι κάτοικοι της κοινότητας Γιόλου μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων για το προσωρινό κλείσιμο του δρόμου Πάφου – Πόλις Χρυσοχούς παρά το χωριό Γιόλου από τη συμβολή του με το δρόμο Στρουμπί – Κάθηκα μέχρι τη συμβολή με το δρόμο προς Σίμου στην περιοχή της Κουγιούκκας, λόγω καθίζησης. Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων Σωκράτης Ζαππίτης ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ πως αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια του κοινού αλλά και να γίνει καλή και σωστή δουλειά σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο.
 
Το κλείσιμο του δρόμου οδήγησε σε διαμαρτυρία κατοίκων και στην περιοχή έσπευσε και ο Επαρχιακός του Τμήματος Δημοσίων Έργων της Πάφου Παύλος Νεοφύτου καθώς και μέλη της αστυνομικής διεύθυνσης Πάφου. Κάτοικοι της περιοχής, όπως ανέφερε η Γραμματέας του Κ.Σ. Γιόλου Σύλβια Αντωνίου, επιχείρησαν να σηκώσουν τα τσιμεντομπλόκ που τοποθέτησαν υπάλληλοι του Τμήματος Δημοσίων Έργων με σκοπό το κλείσιμο του δρόμου, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση.

Δεν αναστέλλονται οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για αντιμετώπιση της ανομβρίας

Ο κ. Καδής, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς του Υπουργείου του και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, επισκέφθηκε το απόγευμα το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, στο πλαίσιο περιοδείας του σε φράγματα που έχουν υπερχειλίσει, εκφράζοντας τη χαρά του για την "πολύ όμορφη, εντυπωσιακή, θα έλεγα, εικόνα που αντικρίζει κανείς".

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η συνολική πληρότητα των φραγμάτων έχει φτάσει το 97%, με 12 από τα 18 μεγάλα φράγματα της Κύπρου να έχουν υπερχειλίσει, ενώ αναμένεται εντός της εβδομάδας να υπερχειλίσουν τρία ακόμα, "δυο στην Πάφο και το φράγμα του Διποτάμου".
 
Φαίνεται πως θα φτάσουμε στο 100% της πληρότητας των φραγμάτων μας, είπε και σημείωσε ότι "αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι είτε επιβραδύνονται, είτε αναστέλλονται οι οποίοι σχεδιασμοί μας για την αντιμετώπιση της ανομβρίας".

"Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο το οποίο πέρασε, τη χρονιά που μας πέρασε, από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο υλοποιούμε κατά γράμμα", ανέφερε και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη "σημαντικότατα έργα υποδομής, τα οποία διασφαλίζουν την επάρκεια της Κύπρου σε νερό και καλύπτουν, σίγουρα την ύδρευση και βελτιώνουν πολύ τις δυνατότητες μας για άρδευση".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καδής: Δεν αναστέλλονται οι σχεδιασμοί για αντιμετώπιση της ανομβρίας

 

Σαρώνει και στα κατεχόμενα η «Λυδία»

Τρεις ώρες νωρίτερα σχόλασαν σήμερα και οι «δημόσιοι» υπάλληλοι στα κατεχόμενα ενώ αύριο δεν θα ανοίξουν τα σχολεία λόγω των καιρικών συνθηκών. Τα πιο σοβαρά προβλήματα, όπως και κυκλοφοριακό χάος λόγω πολλών κλειστών δρόμων, αντιμετωπίζει η κατεχόμενη Λευκωσία.
 


Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο "δήμαρχος" Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί έγραψε ότι τους περιμένει μια δύσκολη νύχτα καθώς ο Πεδιαίος ανεβάζει στάθμη, υπάρχουν ρέματα από το Δίκωμο και το Κανλί που κατεβαίνουν ενώ το φράγμα στο Κιόνελι είναι έτοιμο να ξεχειλίσει. Συνεργεία του "δήμου" έγραψε, προσπαθούν από το μεσημέρι να βοηθήσουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει και συμβούλευσε όσους διαμένουν κοντά σε ρέματα και ποτάμια, να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους δίπλα από αυτά. Τα συνεργεία του "δήμου", πρόσθεσε, παραμένουν σε επιφυλακή.

 


Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σήμερα μετά τα σχολεία που έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι, ανακοινώθηκε από την «κυβέρνηση» ότι, λόγω των καιρικών συνθηκών, και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο «δημόσιο τομέα» θα σχολούσαν στις 13.00 αντί στις 16.15.
 
Την απόφαση καλωσόρισε ο πρόεδρος της συντεχνίας εργαζομένων Hür-İş, Αχμέτ Σερντάρογλου διερωτώμενος ωστόσο εάν βρέχει μόνο για τους «δημόσιους» υπαλλήλους. Ζήτησε δε από την «κυβέρνηση» να λάβει μια απόφαση που θα περιλαμβάνει και τους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκλεισαν σχολεία, πήγαν νωρίτερα στα σπίτια τους και επικρατεί χάος στους δρόμους στα κατεχόμενα

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Ιδιαίτερη προσοχή συστήνεται σε όσους διακινούνται στο οδικό δίκτυο και ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές, αφού λόγω των χειμερινών καιρικών συνθηκών που επικρατούν παρατηρούνται διάφορα προβλήματα στους δρόμους, αρκετοί από τους οποίους παραμένουν κλειστοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: BINTEO: Χάος λόγω της κακοκαιρίας-Κλείνει ο ένας δρόμος μετά τον άλλο

Κλειστοί λόγω χιονόπτωσης παραμένουν όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος, όπου σημειώνεται και βροχόπτωση.

Ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, είναι οι ακόλουθοι δρόμοι:

• Προδρόμου – Τροοδίτισσας

• Προδρόμου – Λεμύθου

• Κακοπετριάς – Καρβουνά

• Κακοπετριάς – Pinewood – Πεδουλά

• Πεδουλά – Προδρόμου

• Πεδουλά - Κύκκου

Κατολισθήσεις πετρών παρατηρούνται στους δρόμους Δυμών – Κυπερούντας και Αγρού - Αγίου Ιωάννη, με αποτέλεσμα να είναι κλειστή η μία λωρίδα κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν και στους δρόμους Ορκόντας–Κάμπου, Κάτω Πύργου–Κάμπου και Σταυρού της Ψώκας–Κάμπου.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Ατέλειωτα προβλήματα από τη Λυδία-Χείμαρρος σε πάρκινγκ παρέσυρε βαν

Στην περιοχή Μόρφου κλειστοί είναι οι ακόλουθοι δρόμοι:

• Οδός Καλλιθέας–Γεφύρι παρά το δημοτικό σχολείο Περιστερώνας

• Παλαιός δρόμος Κάτω Μονής–Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου

• Γεφύρι μεταξύ κοινοτήτων Κοράκου–Φλάσου

• Δρόμος από Μηλικούρι προς Άγιο Νικόλαο, περιοχή Πλατύ

Στα προάστια Λεμεσού, στην περιοχή Πάνω Πολεμιδιών, παραμένει κλειστή η οδός Βασιλείας - πάροδος της λεωφόρου Γιάννου Κρανιδιώτη, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού στο δρόμο. Επίσης στην Λεμεσό, στο δρόμο Κούρρη – Λόφου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις πετρών και χώματος.

Στα προάστεια Λευκωσίας είναι κλειστές η οδός Φοινοπούλου και η οδός Αγίου Σπυρίδωνα, στη Δευτερά, λόγω υπερχείλισης ποταμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνεχίζονται τα προβλήματα ελέω κακοκαιρίας-Εικόνες που θυμίζουν Βενετία

Στην επαρχία Πάφου, κλειστός είναι ο κύριος δρόμος Γιόλου – Πόλης Χρυσοχούς, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος σε σημείο του δρόμου, ενώ στην επαρχία Λάρνακας, είναι κλειστός ο δρόμος Καλαβασού – Τόχνης.

Στην επαρχία Αμμοχώστου, καθώς και στους αυτοκινητοδρόμους δεν παρατηρείται οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο λόγω βροχόπτωσης ενδεχομένως σε σημεία των δρόμων να υπάρχει μερική συσσώρευση νερού το οδόστρωμα.

Υπενθυμίζεται ότι στο Στρόβολο έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, η οδός Αλεξανδρουπόλεως, παρά το χώρο στάθμευσης οχημάτων του Δημαρχείου Στροβόλου και η οδός Ερυθρού Σταυρού, πίσω από το Προεδρικό Μέγαρο, που χθες Τρίτη είχαν κλείσει λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πεδιαίου. Η στάθμη του ποταμού έχει πλέον υποχωρήσει και η κυκλοφορία στους δύο δρόμους συνεχίζεται κανονικά.

ΔΙΑBΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους έξι οικογένειες στην Καλαβασό

Προτρέπονται οι οδηγοί οχημάτων που θα διακινούνται στις αναφερόμενες περιοχές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να οδηγούν με χαμηλή, ασφαλή ταχύτητα, να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να παρέχουν προτεραιότητα σε άλλα διερχόμενα οχήματα όπου χρειαστεί.

Επισημαίνεται ότι η κατάσταση στο οδικό δίκτυο στα ορεινά είναι μεταβαλλόμενη λόγω των χειμερινών συνθηκών που επικρατούν και προτρέπεται το κοινό να ενημερώνεται για την κατάσταση του οδικού δικτύου μέσω της εφαρμογής - application "Αστυνομία Κύπρου" ή μέσω της ιστοσελίδας της Αστυνομίας www.cypruspolicenews.com, στην κατηγορία "Οδικό Δίκτυο".

Βίντεο και φωτογραφίες από τη σελίδα Καιρόφιλοι Κύπρου στο Facebook

Δειτε Επισης

Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ