Ολοκληρωτικές καταστροφές σε καλλιέργειες άφησε πίσω της η «Λυδία»

Το 80% έχει αγγίξει η καταστροφή της πατατοκαλλιέργειας στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου από την μέχρι σήμερα πολυομβρία.
 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών  Ανδρέας Κάρυος, ο οποίος επισκέφθηκε πληγείσες πατατοκαλλιέργειες στο Αυγόρου, ανέφερε ότι «δυστυχώς με την τελευταία βροχόπτωση έχει γίνει μια καταστροφή που περιλαμβάνει όλες τις εσοδείες και τις επί μέρους χρονολογίες που φυτεύονται πατάτες».
 
Εξήγησε ότι η καταστροφή αφορά και τη χειμερινή εσοδεία που δεν έχει εκριζωθεί και έχει υποστεί μεγάλες ζημιές αλλά και τις πατάτες που έχουν φυτευτεί πριν ενάμιση περίπου μήνα και έχουν βλαστήσει αλλά λόγω της πολυομβρίας και των μεγάλων ποσοτήτων νερού που έχουν τα χωράφια,  έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.
 

Σύμφωνα με τον κ. Κάρυο «είναι επίσης οι πατάτες που φυτεύονται από τις 20 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου για τις οποίες υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην φυτευτούν, αφού», όπως εξήγησε «το 80% της πατατοκαλλιέργειας αποστέλλεται σε χώρες που θέλουν τις πατάτες την εποχή που δεν έχουν τις δικές τους».
 
Ερωτηθείς πώς προχωρούν από δω και πέρα οι πατατοπαραγωγοί, ο κ. Κάρυος απάντησε πως «έχουμε μάθει να είμαστε αγωνιστές. Αν δεν καταφέρουμε να μετριάσουμε τη ζημιά και να μας δει και το Κράτος όπως πρέπει να δει και τους γεωργούς, τότε θα περιμένουμε (να φυτέψουμε) τον επόμενο χρόνο».
 
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Κάρυος απάντησε πως «γλυτώσαμε πάρα πολλές ποσότητες πατατών και μετριάστηκε σε μεγάλο βαθμό (η ζημιά) από τα μέτρα που λήφθηκαν από την περσινή καταστροφή, ωστόσο μας εκμεταλλεύτηκαν στην ασφάλιση και δεν μας έγραψαν τις ζημιές. Ο νέος τρόπος ασφάλισης που γίνεται και με τους υπαλλήλους που καταγράφουν τις ζημιές, μας άφησαν εκτεθειμένους».
 

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα «ότι φέτος δεν θα κάνουν το ίδιο λάθος οι εκτιμητές και να βλέπουν τον παραγωγό σαν να είναι γάγγραινα του Κράτους» για να προσθέσει ότι άλλοι είναι γάγγραινα του Κράτους και όχι οι γεωργοί».
 
Από την πλευρά του ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΕΚΑ Αμμοχώστου Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε ότι «δυστυχώς η πολυομβρία των τελευταίων ημερών έχει πλήξει ξανά την πατατοκαλλιέργεια αν όχι στο 100%, το 80% έχει καταστραφεί, είτε είναι προς εκρίζωση οι πατάτες, είτε μόλις έχουν φυτευτεί. Από την πολυομβρία τα χωράφια έχουν πλημμυρίσει και η πατατοκαλλιέργεια στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου έχει καταστραφεί».
 
Ο κ. Γαβριήλ απηύθυνε έκκληση στους πατατοπαραγωγούς να δηλώσουν τις εκτάσεις που έχουν φυτεμένες έτσι ώστε να μπορεί το Τμήμα Γεωργίας να αξιολογήσει τις ζημιές που έχουν υποστεί. «Παράλληλα θα πρέπει να αναμένουμε και για τις άλλες καλλιέργειες όπως η σιτοκαλλιέργεια κατά πόσον έχουν υποστεί ζημιές», είπε και εξήγησε ότι «η πατατοκαλλιέργεια έχει καταστραφεί». 
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Γαβριήλ είπε ότι «έχει δοθεί μια προκαταβολή για τις αποζημιώσεις της προηγούμενης χρονιάς. Το Υπουργείο Γεωργίας έχει υποσχεθεί ότι εντός Ιανουαρίου θα δώσει και την υπόλοιπη αποζημίωση και αναμένουμε από τον Κώστα Καδή να υλοποιήσει την δέσμευση που είχε δώσει όταν επισκεφθήκαμε τις πληγείσες περιοχές τον περασμένο Οκτώβριο».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας