Πέμπτη 13 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Δεν είναι μόνο ο Στυλιανός-Διερευνώνται άλλες τρεις παρόμοιες υποθέσεις

  02/12/2019 16:58
Δεν είναι μόνο ο Στυλιανός-Διερευνώνται άλλες τρεις παρόμοιες υποθέσεις

Δεν είναι μόνο ο Στυλιανός-Διερευνώνται άλλες τρεις παρόμοιες υποθέσεις

  02/12/2019 16:58
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, της Διευθύντριας των Υπηρεισών Κοινωνικής Ευημερίας. Η Μαρία Κυρατζιή ανέφερε πως μετά το θάνατο το 14χρονου Στυλιανού, ακολούθησαν άλλες τρεις παρόμοιες περιπτώσεις. «Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, τις αντιμετωπίσαμε με επιτυχία», ανέφερε η κ. Κυρατζιή.
 
Οι τρεις ανήλικοι καθώς και οι οικογένειές τους, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, παρακολουθούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που έστω και κατόπιν εορτής, αποφάσισαν να ακολουθήσουν κατά γράμμα τα εγχειρίδια και τις εγκυκλίους γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
 
 
Ενώπιον των μελών της Επιτροπής η υπουργός Εργασίας απηύθυνε δραματική έκκληση προς όλους να χαμηλώσουν τους τόνους κάνοντας λόγο για απειλές προς τους λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. «Η καθημερινή απαξίωση δεν ωφελεί. Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να μπουν στα σπίτια ανθρώπων. Κάποιοι δεν τους βάζουν, πλέον στα σπίτια τους και καθημερινά δέχονται απειλές. Δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Σας παρακαλώ να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Πρέπει να αφεθούν να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτοί που δεν την κάνουν, ασφαλώς και πρέπει να τιμωρούνται», ανέφερε η Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
Εν μέσω έντασης η συνεδρία 
Η πολύωρη συνεδρία της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, που εξέτασε το πόρισμα της Επιτρόπου Διοικήσεως για το θάνατο του 14χρονου Στυλιανού, διεξήχθη εν μέσω αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων, μεταξύ βουλευτών του ΑΚΕΛ και της υπουργού Εργασίας.
 
Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά και Ειρήνη Χαραλαμπίδου επιτέθηκαν φραστικά στην υπουργό Εργασίας, υποστηρίζοντας πως έπρεπε να είχε παραιτηθεί και ότι δεν θα έπρεπε να ήταν παρούσα στην παράδοση του πορίσματος Λοττίδου. «Κουραστήκαμε να βγάζουμε πορίσματα. Οι πολιτικές ευθύνες είναι θέμα της Βουλής. Η υπουργός δεν έπρεπε να ήταν παρούσα στην παράδοση του πορίσματος. Το δεν γνώριζα δεν είναι δικαιολογία. Η κ. Αιμιλιανίδου είναι υπόλογη. Η Διευθύντρια του Γραφείου Ευημερίας είχε επίσης ευθύνη», υποστήριξε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Αναφορές που προκάλεσαν την οργή της Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία υπενθύμισε ότι η ίδια ζήτησε τη διεξαγωγή, έρευνας όταν διάβασε τους φακέλους της υπόθεσης. «Γιατί την ενόχλησε η παρουσία μου στο πόρισμα. Ο θάνατος ενός παιδιού είναι τόσο σοβαρό θέμα που δεν θα το μετατρέψω σε πολιτική αντιπαράθεση. Έχω όλους τους φακέλους για τα τραγικά συμβάντα όλων των χρόνων. Βοηθήστε με να αλλάξουμε τις υπηρεσίες. Όταν κάναμε δημόσιο διάλογο, ουδείς ασχολήθηκε», απάντησε η Υπουργός Εργασίας. 
 
«Δεν άνοιξε καν το φάκελο»
 Η Επίτροπος Διοικήσεως, έκανε λόγο για μια περίεργη συνεδρία της Βουλής εκφράζοντας την άποψη «πως τα συμπεράσματα μας ήταν δίκαια. Η εκτίμηση μου είναι πως υπήρξε αμέλεια. Εάν υπήρχε βοήθεια από τους εν λόγω λειτουργούς, ο Στυλιανός μπορούσενα ήταν σήμερα μαζί μας. Παραβιάστηκαν τα κριτήρια από τους λειτουργούς.
Η Μαρία Στυλιανού Λοττίδου, επανέλαβε πως ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην υπόθεση.
«Υπήρχε ο ανθρώπινος παράγοντας. Δεν γίνεται ένας λειτουργός να πρέπει να ενημερώσει τον προϊστάμενο του και να μην το κάνει. Τρία άτομα έπρεπε να ενημερώσουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν έφθασε αυτό το θέμα στα ανώτερα στρώματα. Έβλεπαν τη βία από την πατέρα το 2013 και δεν ενημέρωσαν. Ήταν σημαντική η παράλειψη. Η μία λειτουργός όταν την ρωτήσαμε είπε ότι δεν άνοιξε καν τον φάκελο, όταν της παραδόθηκε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι αναφορές στην Αστυνομία για τον Στυλιανό που έμειναν στα συρτάρια

Σε ένα μήνα το πόρισμα της Αστυνομίας

Παρόν στην διαδικασία ενώπιον της Βουλής, ήταν και ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο οποίος εξέφρασε το συγκλονισμό του και το σεβασμό του προς το πόρισμα.
 
«Από την πρώτη στιγμή που πήρα το πόρισμα, το διάβασα και δόθηκαν οδηγίες. Έτσι ο Βοηθός Αρχηγός θα διερευνήσει τις συνθήκες που καταδεικνύουν αμέλεια. Σε ένα μήνα θα μας δώσει το πόρισμα. Στο πόρισμα δεν αναγράφονται ονόματα. Η έρευνα θα καταδείξει ποιοι έχουν πειθαρχικές ευθύνες», ανέφερε ο Κύπρος Μιχαηλίδης. 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας