Βίωνε τη βία από τα πέντε του ο Στυλιανός-«Ήθελε να σκοτώσει τον πατέρα του»

Συγκλονίζουν τα όσα καταγράφονται στο αναλυτικό κείμενο του πορίσματος της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού, καθώς αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο Στυλιανός για χρόνια ούρλιαζε για βοήθεια, ενώ γνώριζαν οι πάντες για τα όσα βίωνε τόσο ο ίδιος, όσο τα αδέρφια του και η μητέρα του, από τον πατέρα του.
 
Ο 14χρονος, «λόγω της συμπεριφοράς του, που πολλές φορές είχε εκρήξεις θυμού και βίας, είχε μιλήσει σε εκπαιδευτική ψυχολόγο και είχε αναφέρει ότι ο πατέρας του χτυπούσε τη μητέρα του και γι’ αυτό δεν τον αγαπούσε, ότι όταν μεγαλώσει θα τον σκοτώσει, καθώς και ότι δεν τον ήθελε, ενώ οι δασκάλες του τον αγαπούσαν».
 
«Η μητέρα του επισκεπτόταν συχνά το σχολείο και πολλές φορές έκλαιγε και κατηγορούσε τον πατέρα. Ο δε πατέρας ουδέποτε επισκέφθηκε το σχολείο, ενώ μια φορά που τον είχε καλέσει η και του είπε ότι έπρεπε να μετέβαινε στο σχολείο για να βοηθηθεί ο Στ., αυτός της είπε πως είχε πιο σοβαρές δουλειές από το να συζητά τις αταξίες του».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι αναφορές στην Αστυνομία για τον Στυλιανό που έμειναν στα συρτάρια
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η δασκάλα του ανέφερε ότι ο Στυλιανός ήταν ένα αφρόντιστο παιδί, που πολλές φορές πήγαινε στο σχολείο με τα ρούχα της προηγούμενης ημέρας.
 
«Συχνά δε, έβγαινε εκτός ελέγχου, πολλές φορές γινόταν επιθετικός και κτυπούσε τους συμμαθητές του και έκρυβε μέσα του θυμό. Παράλληλα, είχε απίστευτη δύναμη και ουδέποτε συνάντησε άλλη παρόμοια περίπτωση. Ήταν πολύ ριψοκίνδυνος και μια φορά είχε προσπαθήσει να φύγει από το σχολείο, σκαρφαλώνοντας στην περίφραξη. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν φιλότιμο παιδί και συμπονούσε τα αλλά παιδιά και ειδικότερα τα μικρότερα που πήγαιναν για πρώτη φορά σχολείο».
 
«Μια ημέρα, η ΧΧΧΧΧ πήγε στο σχολείο με μαυρισμένο μάτι, και όταν προσπάθησε η δασκάλα να της εκμαιεύσει τί είχε συμβεί, αυτή της είπε να ρωτήσει τον Στ. πώς το έπαθε και έφυγε βιαστική. Ο Στ. είπε πως την προηγούμενη μέρα,  η μητέρα είχε αργήσει να πάει στη φάρμα και ο πατέρας θύμωσε και της έριξε κοπριά στο πρόσωπο που μέσα είχε μια πέτρα που της κτύπησε στο μάτι».
 
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται από το περιβάλλον του σχολείου, ο 14χρονος είχε αναφέρει στη ψυχολόγο ότι δεν περνούσε καλά στο σπίτι, ότι τον χτυπούσαν, ωστόσο στο σχολείο περνούσε καλά γιατί έπαιζε. «Στο σπίτι του δεν πήγαιναν παιδιά για να παίζουν, επειδή ο πατέρας του δεν ήθελε να πηγαίνει κανείς».
 
Επίσης γίνεται λόγος πως η κατάσταση στο σπίτι επηρέαζε τον Στυλιανό, ο οποίος ήταν θύμα βίας, με αποτέλεσμα να έχει εκρήξεις θυμού και να είναι επιθετικός. «Γινόταν (κτυπούσε κεφάλι σε τραπέζι ή τοίχο, τραβούσε τα μαλλιά του, τρυπούσε τα χέρια του με καρφίτσες), κτυπούσε ακόμη και την ίδια και τη σχολική βοηθό, κτυπούσε και έγδερνε τα άλλα παιδιά χωρίς λόγο και παραπονιούνταν οι άλλοι γονείς. Με την επιστολή ζητήθηκε βοήθεια από την Εκπαιδευτική Ψυχολόγο για την έγκριση συνοδού, επειδή τίθετο σε κίνδυνο η ασφάλεια του ιδίου και των άλλων παιδιών, καθώς και για την έγκριση μαθημάτων ειδικής αγωγής».
 
Σε επείγουσα έκθεση της ψυχολόγου προς το Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας, ημερομηνίας 2/12/2019 σημειώθηκαν «οι άθλιες στεγαστικές συνθήκες, οι χαμηλοί οικονομικοί πόροι, ότι η οικογένεια χρειαζόταν βοήθεια, πως ο πατέρας ασκούσε βία (σωματική και ψυχολογική) προς τη μητε΄ρα και τα παιδιά ήταν μάρτυρες και αμέτοχοι θεατές, ότι η μητέρα τον είχε καταγγείλει στο 1440, αλλά φοβόταν τον πατέρα και ένιωθε αβοήθητη. Η ΕΨ εισηγήθηκε την παραπομπή της περίπτωσης, ώστε να επισκεπτόταν την οικογένεια Κοινωνικός Λειτουργός, για μελέτη των οικονομικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών για την παροχή  της ανάλογης βοήθειας για να στηριχτεί  έμμεσα και ο Στ. για να ηρεμήσει και να επωφεληθεί από τη φοίτησή του στην Προδημοτική».
 
Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως ο 14χρονος, τον Μάρτιο του 2010, «προσήλθε πολύ λυπημένος στο σχολείο και όπως ανέφερε στην κ. ΧΧΧΧΧ η ΧΧΧΧΧ, την προηγούμενη την είχε κτυπήσει ο πατέρας (παρουσίασε τραύματα στα χείλη και στα πόδια), τα παιδιά κοιμούνταν και δεν είδαν τίποτα και θα πήγαινε στην Αστυνομία να τον καταγγείλει. Στο μεταξύ, ο Στ. εξιστόρησε όλο το περιστατικό στην τάξη, δηλαδή ότι ο ΧΧΧΧΧ πέταξε τούρτα στην ΧΧΧΧΧ, την κτύπησε, την έριξε κάτω, την κλώτσησε και της έσπασε το τηλέφωνο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ο Στ. ήταν πολύ στενοχωρημένος, περπατούσε και έκανε ότι σκόνταφτε και έπεφτε κάτω, έπεφτε πάνω στα άλλα παιδιά και τα έριχνε κάτω και γενικά φαινόταν πολύ πληγωμένος ψυχολογικά».
 
Η Επίτροπος αναφέρεται σε όλο το χρονικό και τις συναντήσεις που έγιναν στο σχολείο για τη διαχείριση του Στυλιανού.
 
Η πρώτη δημοτικού
Επίσης, καταγράφεται πως: 
  • Ο Στυλιανός  ήταν απομονωμένο παιδί που βίωνε πολλή βία και αυτό τον έπαιρνε πίσω από την ανάπτυξή του και αναλάμβανε εργασίες ενήλικα στη μάντρα (τάισμα και φροντίδα ζώων).
  • Ήταν μάρτυρας όταν ο πατέρας του έσφαζε τα ζώα, αδέσποτα σκυλιά και έφαγαν ζώα.
  • Κάποιες ημέρες κάποιες ημέρες ήταν εξαγριωμένος, επιθετικός και ανεξέλεγκτος και κάποιες άλλες φορές έντονα θλιμμένος.
  • Ήταν ευάλωτος, εύθραυστος, αδυνατούσε να πάρει πρωτοβουλίες και να εμπιστευτεί άτομα, ήταν αναστατωμένος συναισθηματικά, και επηρεαζόταν πολύ από τους γονείς, έχανε την παιδικότητα του, αναλάμβανε ρόλους ενήλικα και η διάθεσή του άλλαζε βάσει της διάθεσης της μητέρας. 

 

Η δευτέρα δημοτικού
Τα προβλήματα του Στυλιανού συνεχίστηκαν και, μετά από σύσκεψη, όπου επισημάνθηκε ότι όλα συνηγορούσαν πως θα έπρεπε να απομακρυνθεί από το σπίτι: 

  • Ο πατέρας είχε πνίξει αρνάκια μπροστά του.
  • Δεν είχαν καθόλου φαγητό στο σπίτι.
  • Χρωστούσε μεγάλο χρηματικό ποσό στην καντίνα του σχολείου.
  • Ο πατέρας δεν κάλυπτε τις ανάγκες της συζύγου του.
  • Ο πατέρας κοιμόταν ολημερίς. 

Επίσης συγκλονισμό προκαλεί η αναφορά του Στυλιανού ότι ο πατέρας του «τους δέρνει, πλέον, μόνο στην μάντρα, για να μην ακούνε οι γείτονες και να πάει η κοινωνική λειτουργός να του πιάσει τα μωρά».

Η τρίτη δημοτικού
Ο Στυλιανός συνέχιζε να έχει την ίδια συμπεριφορά και να είναι λυπημένος και σκεπτικός. Ωστόσο η μητέρα του είχε διακόψει τις συναντήσεις του με τον παιδοψυχίατρο, λέγοντας πως επέστρεφε στο σπίτι κουρασμένος.
 
«Όπως δε είχε σημειώσει η Λογοθεραπεύτρια, ο Στ. της είχε αναφέρει πως μετά το σχολείο πήγαινε στη φάρμα του ΧΧΧΧΧ και του θείου και βοηθούσε μέχρι αργά το βράδυ, με επακόλουθο να είναι κουρασμένος και λερωμένος και λόγω του προχωρημένου της ώρας που επέστρεφε σπίτι, δε έκανε μπάνιο. Η Λογοθεραπεύτρια σημείωσε επίσης πως το Μάιο του 2013, είχε λάβει χώρα επεισόδιο ξυλοδαρμού του Στ. από τον ΧΧΧΧΧ και το σχολείο κάλεσε το Γραφείο Ευημερίας και την Εκπαιδευτική Ψυχολόγο. Η ΧΧΧΧΧ έκανε καταγγελία και έδωσε κατάθεση στην Αστυνομία για το περιστατικό και ο Στ. οπτικογραφημένη κατάθεση. Για μια εβδομάδα η ΧΧΧΧΧ και τα παιδιά διέμεναν για προστασία στο πατρικό της ΧΧΧΧΧ στην Κοκκινοτριμιθιά, αλλά μετά επέστρεψαν σπίτι».

Η τετάρτη δημοτικού
«Στη συνάντηση σημειώθηκε πως ο Στ. ήταν λυπημένος και θλιμμένος και παρότι δεν ήταν απομονωμένος από τα άλλα παιδιά, δεν ήταν χαρούμενος, μιλούσε συνεχώς για το θείο του που είχε αποβιώσει πρόσφατα και μετέφερε πράγματα από το σπίτι και μελαγχολούσε». Αυτά καταγράφονται ενόσω ο Στυλιανός βρισκόταν στην δ’ τάξη.
 
Επίσης καταγράφονται οι μαρτυρίες της μητέρας, κατά τον δεδομένο χρόνο, η οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως δεν είχαν χρήματα και ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες, ενώ είχε αναφέρει πως δεν άντεχε άλλο και ζητούσε βοήθεια άμεσα.
 
Η πέμπτη δημοτικού
Τον Οκτώβριο του 2014, «η Λογοθεραπεύτρια ετοίμασε έκθεση Προόδου για τον Στ. και όπως σημείωσε, ο Στ. αντιμετώπιζε πολλά και σοβαρά προβλήματα στο σπίτι (βία και κακοποίηση στην οικογένεια) που τον επηρέαζαν πολύ ψυχολογικά, είχε θλιμμένο βλέμμα και σοβαρότητα που αρμόζει σε ενήλικα και, ενώ, η οικογένεια «παρακολουθείται» από το Γραφείο Ευημερίας δεν υπήρχε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατούσε στο σπίτι μετά την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο το Σεπτέμβριο του 2014».

Η έκτη δημοτικού
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στο πόρισμα, ο Στυλιανός ήταν ανέκφραστος, σπάνια χαμογελούσε, είχε χαμηλή αυτοπεποίθηση, σαν να είχε αποδεχθεί τη ζωή του και προχωρούσε μαζί της. Ήταν κοινωνικός και μιλούσε αρκετά αλλά με λογική και ανησυχίες ενός ενήλικα, ενώ δεν είχε εκδηλώσει ποτέ βίαιη συμπεριφορά.
 
Η δασκάλα ειδικής εκπαίδευσης στην αξιολόγηση του Στυλιανού σημείωσε ότι η οικογένεια παρακολουθείτο από το Γραφείο Ευημερίας, λόγω σοβαρών προβλημάτων βίας και κακοποίησης στην οικογένεια.
 
«Στην Έκθεση Προόδου Ειδικής Εκπαίδευσης τον Ιούνιο του 2016, η δασκάλα Ειδικής Εκπαίδευσης πρόσθεσε, σε σύγκριση με την προγενέστερη αξιολόγηση του Στ. ότι η ΧΧΧΧΧ συνεχώς παραπονιόταν ότι δεν είχε λεφτά και δεν έπαιρνε κανένα επίδομα, γιατί δεν δικαιούταν και έπαιρνε τρόφιμα από το κοινοτικό παντοπωλείο και ρουχισμό από διάφορες βοήθειες, ο Στ. είχε ωριμάσει πολύ πιο γρήγορα από την ηλικία του και δεν βίωνε την ηλικία του όπως τα άλλα παιδιά, έκανε όλες τις δουλειές του ενήλικα και είχε ήδη δικά του πρόβατα που τα ξεχώρισε ο πατέρας του, τα χέρια του έμοιαζαν με εργάτη και φαίνονταν ταλαιπωρημένα, είχε έγνοια της μικρής του αδελφής στην οποία πολλές φορές έδινε ότι τον κερνούσαν, χρειαζόταν αγάπη και συναισθηματική στήριξη και ήταν αγχωμένος για μετάβαση στο Γυμνάσιο γιατί αντιλαμβανόταν τη διαφορετικότητά του στον εκπαιδευτικό και κοινωνικό τομέα. Εισηγήσεις της Δασκάλας ήταν: Να έχει όλες τις διευκολύνσεις που δικαιούται, πολύ σημαντική η στενή προσωπική επαφή με κάποιο καθηγητή στον οποίο να μπορεί να γνωρίζει ότι μπορεί να στηριχθεί όταν χρειάζεται, υπάρχει κίνδυνος απόρριψης από τους συμμαθητές, λόγω της διαφορετικότητας και της οσμής από τα ζώα που έχουν τα ρούχα του».

Γυμνάσιο
Στο πόρισμα καταγράφεται ότι η μητέρα το 2010 εγκατέλειψε την οικεία της, καθώς την προηγούμενη ημέρα την είχε χτυπήσει ο πατέρας. Με το πέρασμα των χρόνων και αφότου ο Στυλιανός βρισκόταν στην γ’ τάξη, είχε αναφέρει πως δεν είχε στενές σχέσεις με την μητέρα του αλλά με τον πατέρα του, με τον οποίο μοιράζονταν τα ίδια ενδιαφέροντα.
 
«Ο Στυλιανός είχε αρκετά χαμηλή αυτοπεποίθηση στο μαθησιακό τομέα και είχε την άποψη πως η στήριξη που του παρεχόταν ήταν πολύ βοηθητική και αισθανόταν ότι βελτιωνόταν. Οι σχέσεις του με τους καθηγητές ήταν πολύ καλές και όπως ανέφερε, τον βοηθούσε η ΧΧΧΧΧ και πήγαινε διαβασμένος στο σχολείο. Όπως πρόσθεσε, του άρεσε να γυμνάζεται και ήθελε να γίνει κτηνοτρόφος, ενώ δεν είχε πλέον πολύ καλές σχέσεις με τους φίλους του γιατί περνούσε περισσότερο χρόνο με την κοπέλα του, τα Σ/Κ πήγαινε στη μάντρα και ποδόσφαιρο, ενώ φοβόταν πως δεν θα κατάφερνε να πάει στην Τεχνική Σχολή, λόγω των μειωμένων του δυνατοτήτων (μειώνει τον εαυτό του)».
 
Τον Απρίλιο 2019, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο σχολείο μεταξύ της μητέρας, της Εκπαιδευτικής Ψυχολόγου, της Συνδετικής Λειτουργού και της Καθηγήτριας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής. «Στη συνάντηση, η μητέρα εκφράστηκε αρνητικά για το Γραφείο Ευημερίας, είπε ότι είχε παράπονα και γι’ αυτό δεν ήθελε να συνεργάζεται μαζί τους. Λόγω αυτής της αρνητικής στάσης της μητέρας, η Λειτουργός του Γραφείου Ευημερίας κ. ΧΧΧΧΧ είχε ζητήσει από την κ. ΧΧΧΧΧ να επικοινωνεί μαζί της όταν γίνονταν συναντήσεις που αφορούσαν τον Στυλιανό ή προέκυπτε κάποιο θέμα σχετικό με τον Στυλιανό. Συνακόλουθα, η κ. ΧΧΧΧΧ ενημέρωνε την κ. ΧΧΧΧΧ εάν ο Στ. παρουσιαζόταν κανονικά στο σχολείο και αν ήταν καλά, καθώς και για την κατάσταση της οικογένειας».


Η πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας
«Το Σάββατο, 11 Μαΐου 2019, η μητέρα ενημέρωσε τηλεφωνικά την κ. ΧΧΧΧΧ ότι ο Στ. αποπειράθηκε  να κάνει κακό στον εαυτό του και τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 το πρωί η κ. ΧΧΧΧΧ ενημέρωσε την κ. ΧΧΧΧΧ».
 
Πριν την εξεταστική περίοδο Ιουνίου 2019, η μητέρα έφυγε εκ νέου  από το σπίτι και πήγε στο πατρικό της, ενώ, όπως ανέφερε η ίδια, είχε ζητήσει από τον Στυλιανό να πάει μαζί της, αλλά αυτός ήθελε να μείνει με τον πατέρα του. «Ο Στυλιανός αναστατώθηκε από το περιστατικό και έγινε προσπάθεια στήριξης του από το σχολείο».
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Φλώρος στην ανακρίτρια-«Ατυχές το περιστατικό, ουδέποτε τον χτύπησα στο πρόσωπο»