Ξεσηκώθηκαν και τα πολιτικά κόμματα για το ρατσιστικό βίντεο

Παρεμβάσεις για το ρατσιστικό βίντεο, κάνουν διάφορα πολιτικά κόμματα, καταδικάζοντας το γεγονός και ζητώντας από την Αστυνομία να μην αφήσει την υπόθεση στα συρτάρια.
 
Παράλληλα, μέσα από ανακοινώσεις τους, ζητούν τη θέσπιση ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου αντιμετώπισης παρόμοιας φύσης περιστατικών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H εκδοχή της Κύπριας που εμπλέκεται στο βίντεο της ρατσιστικής επίθεσης
 
Σε ανακοίνωσή του, το κυβερνών κόμμα, Δημοκρατικός Συναγερμός, χαιρετίζει την έρευνα της Αστυνομίας και αναμένει το πόρισμά της.
 
«Προκαλεί προβληματισμό το βίντεο που αποτυπώνει τη ρατσιστική επίθεση κατά αλλοδαπής γυναίκας στη Λάρνακα.
 
Ως Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζουμε κάθε πράξη ρατσιστικής βίας. Ο ρατσισμός είναι φαινόμενο οι αιτίες του οποίου πρέπει να παταχθούν και άρα πρέπει όλοι να επαυξήσουμε τις αντιστάσεις μας απέναντί του.
 
Ορθώς πράττει η αστυνομία και εξετάζει ενδελεχώς τα γεγονότα, το πόρισμα των οποίων θα αναμένουμε και εμείς».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tο απίστευτο βίντεο με τη ρατσιστική επίθεση-Ντροπή και μόνο ντροπή

«Να μην μείνει στα συρτάρια η έρευνα…»
Παράλληλα, το κόμμα της αριστεράς σημειώνει πως ο υφέρπων ρατσισμός στο δημόσιο λόγο, η μη καλλιέργεια κουλτούρας συμβίωσης και αλληλοσεβασμού είναι μερικές από τις αιτίες που γεννούν τέτοια φαινόμενα.
 
«Η ρατσιστική χυδαιολογία που αποτυπώνεται στο βίντεο το οποίο κάνει το γύρο του διαδικτύου, μόνο ντροπή προκαλεί και είναι καταδικαστέα.
 
Βέβαια, περιστατικά σαν αυτό δεν προκύπτουν από το πουθενά. Ο υφέρπων ρατσισμός στο δημόσιο λόγο, η ατιμωρησία, η μη καλλιέργεια κουλτούρας συμβίωσης και αλληλοσεβασμού είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που γεννούν τέτοια φαινόμενα.
 
Αναμένουμε η έρευνα που εξήγγειλε η αστυνομία να μην μείνει στα συρτάρια».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπάει τη σιωπή της η Ρωσίδα που δέχθηκε τη ρατσιστική επίθεση-Όσα εξηγεί για το περιστατικό
 
«Δεν έχουν θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία..»
Η ΕΔΕΚ, σε παρέμβαση της, αναφέρει πως τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία.
 
«Σε σχέση με το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου με τον διαπληκτισμό γυναικών σε πάρκινγκ ως Κ.Σ.ΕΔΕΚ καταδικάζουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές και τονίζουμε πως δεν έχουν θέση σε μία πολιτισμένη κοινωνία.
 
Την ίδια ώρα, επειδή η οδηγός του ενός οχήματος φαίνεται να προκάλεσε σοβαρή ζημιά σε άλλο όχημα που βρισκόταν στο πάρκινγκ επιχειρώντας μάλιστα να εγκαταλείψει την σκηνή, κάτι που κατέγραφε με την κάμερα του κινητού της άλλη γυναίκα που αντιλήφθηκε την πρόθεση της και δέχθηκε μάλιστα και την λεκτική επίθεση επειδή βιντεοσκοπούσε, ως Κ.Σ. ΕΔΕΚ θέλουμε να τονίσουμε πως καθήκον και υποχρέωση μας ως πολίτες είναι να προστατεύουμε την περιουσία μας αλλά και των συμπολιτών μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταπέλτης η Λοττίδου για το ρατσιστικό βίντεο-«Εκτοξεύτηκε εχθρότητα»
 
«Η συμπεριφορά των Κυπρίων γυναικών μόνο αισθήματα ντροπής προκαλούν»
Σε δική της ανακοίνωση, η Συμμαχία Πολιτών ζητά τη θέσπιση ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου, για αντιμετώπιση της ρατσιστικής ρητορικής.
 
«Απέναντι στη ρατσιστική ρητορική, τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις ως Συμμαχία Πολιτών ζητούμε τη θέσπιση ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για αντιμετώπιση τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλήθεια, γιατί μας φαίνεται παράξενο το βίντεο της ντροπής;
 
Η συμπεριφορά των Κυπρίων γυναικών στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου μόνο αισθήματα ντροπής και θλίψης προκαλούν. Νεαρές γυναίκες μανάδες, μπροστά μάλιστα από ανήλικο παιδί συμπεριφέρονται απέναντι σε μια άλλη γυναίκα με καταγωγή από άλλη χώρα, με άκρατο ρατσιστικό τρόπο.
 
Όπως και στην περίπτωση του Μητροπολίτη Μόρφου, έτσι και τώρα ζητάμε να εφαρμοστεί επιτέλους η νομοθεσία για τη ρητορική μίσους.
 
Απέναντι στη ρατσιστική ρητορική, τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις ως Συμμαχία Πολιτών ζητούμε τη θέσπιση ενός συμπαγούς και αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για αντιμετώπιση τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρεζίλι μέχρι και το εξωτερικό για το ρατσιστικό βίντεο-Έντονη κατακραυγή (pics)
 
Φυσικά από μόνες τους οι κυρώσεις-ποινικές ή άλλες- δεν αρκούν. Απαιτείται ταυτόχρονα ένας θεσμικός και πολιτειακός λόγος που διαπαιδαγωγεί τα μέλη του κοινωνικού συνόλου ενθαρρύνοντας το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ειρηνική συμβίωση. Σε αυτό πρέπει να συμβάλει η Πολιτεία, η Εκκλησία και κυρίως το Υπουργείο Παιδείας ώστε να δημιουργήσει ένα μάθημα ευαισθητοποίησης των παιδιών για τη διαφορετικότητα και ενημέρωσης για τις αντιρατσιστικές νομοθεσίες της Κύπρου».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτές είναι οι ποινές που προβλέπονται για μορφές ρατσισμού και ξενοφοβίας

Δειτε Επισης

Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποκαλάμες, μπάλες σανού και ξηρά χόρτα κάηκαν από πυρκαγιά στην Τερσεφάνου
Στο Κακουργιοδικείο οδηγούνται τρία πρόσωπα για εμπρησμό δύο οχημάτων στην Τσάδα
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Καταγγέλθηκε 11 φορές για λαθροθηρία και αναζητείται ξανά-Άρπαξε το όπλο και έτρεχε στα κατεχόμενα
Υπ. Οικονομικών: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατά παράνομης χρηματοδότησης
Ψάχνουν λύσεις για τα πυροτεχνήματα-Εξετάζεται αυστηρότερο πλαίσιο για τη χρήση τους
Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή η Μητρόπολη Ταμασού-«Στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»
Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ